Lippukokoelma

Lippukokoelma

sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Eva & Adam tv-sarja sekä Neljät synttärit ja fiasko

Ruotsalainen nuortensarja Eva & Adam  pohjautuu Måns Gahrtonin ja Johan Unengenin luomiin sarjakuviin, joista tehtiin pitkä nuorten kirjasarja. Sarjakuvaa on suomessa julkaistu Koululainen lehdessä ja sitä tehtiin yhteensä 5 tarinan verran. Kyseiset sarjakuvat käännettiin nuotrenkirjoiksi ja tarinaa jatkettiin aina 12 kirjan asti. Kyseinen tv-sarja seuraa kirjojen juonta aika suoraan, mutta joitain osia on välistä jätetty pois. Neljät synttärit ja fiasko elokuva tehtiin muutama vuosi tv-sarjan loppumisen jälkeen ja viimeiset kirjat on tietääkseni julkaistu aikalailla yhtäaikaa elokuvan kanssa. Tv-sarjassa on 16 puolentunnin jaksoa ja se on Suomessa näytetty Ylen kanavilla, sekä julkaistu kahdella vhs-kasetilla. Neljät synttärit ja fiasko ei tietääkseni Suomessa päätynyt elokuvateattereihin, mutta on ollut myyntivideona ja televisiosta ainakin tullut.

Eva ja Adam tv-sarja vhs-kasetteina
Ensikosketus: Ala-asteaikoina eräs ystäväni luki Eva & Adam kirjoa todella paljon. Joskus saatoin niitä häneltä lainatakkin, mutta miksikään sarjan faniksi en tullut. Tuolloin Suomessa pikkukunnasa asuneena en ymmärtänyt tätä nuorten tarvetta seukkailla toistensa kanssa ja muutenkin ruotsalaisnuorten maailma tuntui paljon kaukaismemlata, mitä itse tuolloin elin. Koululainen lehdestä tykkäsin lukea sarjakuvaversiota ja paljon myöhemmin olen kaikki kolme sarjakuva-albumia  hankknut itselleni. Pidän enemmän tästä sarjakuvatyylistä, sillä se on jotenkin ilmavampi ja jättää lukijalle enemmän tulkittavaa, kun hahmojen ajatuksia ei selosteta niin suoraviivaisesti. Tiesin kyllä että Evasta ja Adamista on telkkarisarjakin tehty, mutta vasta nytten sain vhs- julkaisut käsiini, niin että pystyin siihen perehtymään. Sarjan katsomisen jälkeen luin maratonina kaikki Eva & Adam kirjat ja vielä muistin virkistykseksi katselin Neljät synttärit ja fiaskon omalta dvdltäni.

Eva ja Adam silloin alkuaikoina
Tv-sarjan juoni: Adam tulee uutena kouluun ja ihastuu samantien Evaan. Eva viettää aikaa parhaan kaverinsa Annikan kanssa ja tarina kertoo ensimmäisen kirjan mukaisesti koulusta, kavereista ja rakkaudesta. Adam kaverustuu Alexanderin kanssa, joka on välillä ihastunut Annikaan ja välillä koulun isorintaisimpaan tyttöön Lindaan. Annika on pihkassa Alexanderiin ja kokee vahvoja mustasukkaisuuden tunteita. Adam alottaa kitaratunnit ja siellä tutustuu Evaan paremmin. Yksissä juhlissa sitten Alexander ehdottaa, että nuoret leikkisivät Venäläistä postia, eli pussailuleikkiä. Eva pääsee pussaamaan Adamia ja siinä onkin heidän ensisuudelmansa. Koulun luokkaretkellä pojat ja tytöt härnäävät toisiaan ja Adamista, Evasta, Annikasta ja Alexanderista tulee tiivis nelikko. Pienten väärinkäsitysten kautta Eva ja Adam alkavat vihdoin olla yhdessä. He koittavat saada myäs Annikan ja Alexanderin yhteen, mikä ei meinaa onnistua kun kouluun tuee uusi poika, tärkeilevä Jeremy. Annika saa hänen kunniakkaan huomionsa ja Alexander koittaa olla siitä välittämättä. Jeremy  kuitenkin muuttaa amerikkaan ja Annika alkaa taas tuntea vetoa Alexanderia kohtaan. Koulun kova poika Jonte houluttelee porukkaa rokkikeikalle, jonne Alexander ja Annikakin päätyvät. He pääsevät Jonten jengiin, johon Eva ja Adam ei kuulu. Jengi ui salaa suljetussa uimahallissa, huijaa matikankokeissa ja varastaa grilliruokaa bileisiin. Annika hakee tunteitaan Alexanderia kohtaan, mutta toteaa, että hänen on parempi olla yksin. Eva ja Adam tuntuvat olevan ikuisuuden yhdessä ja rakkauteen tulee ryppyjä, kun Eva lopettaa kitaran soiton ja alkaa harrastaa teatteria. Adam on mustasukkainen Evan vastanäyttelijästä ja Adam itse alkaa hengailla muiden tyttöjen kanssa. Yhteen onneksi taas päädytään ja molempia ahdistaa tuleva kesä, kun ei voi olla yhdessä. Eva puhuu vanhempansa ympäri, että Adam saa tulla heidän mukaansa kesälomareissulle. Siellä Adam hengailee vähän liiankin ahkerasti Evan tyhmän Tobbe isoveljen kanssa, niin että Evalla menee hermot. Itsevarma Tobbe ujostelee naapurintyttöä ja laittaa Adamin aina hänen asioille. Eva käsittää kaiken väärin ja kutsuu Annikankin auttamaan ja viettämään juhannusta. Iltanuotioon ympärillä Eva vasta tajuaa kuinka sokea on Adamin suhteen ollut.

Neljät synttärit ja fiasko jatkaa Evan ja Adamin rakkaustarinaa muutaman vuoden päästä. Kaikkien mielestä he ovat kuin vanha aviopari, mikä ärsyttää Evaa. Siksi hän sanoo suhteen poikki, vaikka molempien perheet ovat jo pitkään suunnitelleet yhteistä Kreikan matkaa. Annikan vanhemmat ovat eronneet ja isänsä kautta hän saa uuden siskopuolen Petran. Vaikka Petra on superärsyttävä, hän ottaa haavoittuneen ja lyödyn Adamin itselleen. Adam ei oiekasti edes välitä Petrasta, vaan on hänen kanssaan siksi, että Eva saa nähdä että hän selviää ilman tätäkin. Tarinassa vietetään Evan, Evan pikkuveljen Maxin, Annikan äidin ja Petran synttäreitä. Ennen viimeisä juhlia tapahtuu se fiasko, mikä on koulun näytelmä. Petra ja Eva ovat sen pääosassa ja kuiskuttelevat Adamista, kunnes äänimiehenä toiminut Tobbe huomaamattomasti laittaa mikit päälle, niin että koko koulu saa kuulla kuinka lapsellinen Adam on Evan mielestä. Fiaskosta selvitään vasta sitten kun Adam eroaa Petrasta tämän juhlissa. Eva ja Adam tapaavat toisensa sattumalta ja alkavat olla jälleen yhdessä. Lopuksi perheet matkaavt yhdessä Kreikkaan.

Neljät synttärit ja fiasko elokuvan kansi
Hahmot: Eva, Adam, Alexander, Annika ja kaikki heidän koulukaverinsa ovat noin 13 vuoden ikäpaikkeilla. Siltikin heidän toimintansa on välillä jopa äärimmiäisen lapsellista. Perusangstailu on ymmärrettävää, mutta välillä tuntuu, että draamaa on tehty ihan pikkuasioista. Tosin pidän tässä tv-sarjassa siitä, että vaikka se on jatkuvajuoninen, niin isoja juonikuvioita ei yhteen jaksoon mahdu. Näin on myös alkuperäisissä kirjoissa. Eva on pariskunnasta luonteeltaan se rajumpi, jonka mielialat vaihtelevat ja hän ei aina itsekkään tiedä mitä haluaa. Hän on kovaääninen, eikä pelkää sanoa mitä ajattelee. Adam on enemmän hiljaisempi ja vakavampi, mutta enemmän tosissaan asioiden suhteen. Molemmat lopettivat kitaransoiton ja löysivät enemmän sen oman lajinsa, Eva teatterin ja Adam jalkapallon. Sarjan näyttelijöistä Eva ei muistuta ulkonöltään yhtään sitä Evaa mitä sarjakuvissa ja kirjojen piiroroksissa olen tottunut näkemään. Hänen tukkansa on vähän liian kihara ja olemus on muutenkin homssuisempi. Tosin pidän siitä, että sarjaan laitettiin se kohtaus, missä Eva keksi itselleen sen omalaatuisen tötterökampauksen. Adam taas muistuttaa aika hyvin piirrosjälkensä esikuvaa ja luonteeltankin juuri sellainen Adam miksi häntä kuvittelen. Tärkeimmistä sivuosista vastaa molempien bestikset Annika ja Alexander, jotka ei kumpikaan näytä edes vähääkään samalta mitä piirroksissa. Annika on muotitietoinen, kehittynyt ja pyöreäkasvoinen, toisin kuin sarjakuvassa, missä hän on isoihin t-paitoihin pukeutunut tikku. Alexander ei taasen tässä sarjassa omista yhtään sitä epävarmuutta, jota sarjakuvassa koittaa piilotella ja hänen hiuksensa ovat ihan ihmeen malliset. Onneksi hän osaa skeitata yhtä hyvin kuin sarjakuvassaan. Adamin vanhemmat ovat hyvin perinteiset taustahahmot, kun taasen Evan perhe saa enemmän ruutuaikaa. Varsinki isoveli Tobbe ei ole läheskään niin iso ja piereskelevä viiksileuka sarjassa mitä sarjakuvissa. Näytelty Tobbe on enemmän veijarimainen 16-vuotias. Elokuvassa mukaan tuleva Petra on luonteeltaan paljon voimakkampi ja ulkonältään enemmän pikkutyttömäisempi, mitä kirja antaa ymmärtää.

Evan isoveli Tobbe
Miksi juuri Eva & Adam: Suomessa on aina ollut se ongelma elokuva- ja televisiopuolella, että niitä ei tehdä kohdeyleisölle nuoret (10-16 v). Ruotsissa tämä kulttuuri on aivan erilaista ja siksi ne kait sieltä ovat tänne levinneetkin. Monet nuoret ovat varmasti lukeneet Bertin päiväkirjoja ja katsoneet sitä tehtyä sarjaa, tai edes nähneet Fuckin Åmalin. Suomessa elokuvia ja sarjoja voidaan tehdä lapsille, mutta yläkouluikäiset unohtuu ihan kokonaan. Tietysti monet elokuvat sopivat niillekkin, mutta näin suoraviivaista samaistumispintaa ei oikeastaan ole. Siksi arvostankin sitä, että nuorille/esiteineille tehdään juuri heidän ikäluokkaan kohdistuvaa tv:tä ja elokuvaa. Eva ja Adam on kiltti sarja, siinä ei ole suuria kuvioita, mutta hahmot ovat silti samaistuttavia. Jännitystä ei ole, mutta pieni romantiikka ja ystävyyssuhteiden mutkikkuudet varmasti kohtaavat jollain tavalla jokaisen teinin elämää. Ongelmiakin on, sillä Ruotsin tuon ikäluokan kulttuuri on aika kaukana siitä kulttuurista missä ite olen omat kouluaikani vietäänyt. Toisaalta se anta kivan näkökulman, että tälläistäkin maailmaa on ollut olemassa muualla kuin itsellä. Sarja sijoittuu 90-luvun loppuun ja sen kyllä huomaa. Nostalgiatärinöitä tuo koululuokat, kahvilat, puistot, Evan kodin sisustus, hahmojen vaatetyyli, sekä tietenkin musiikki. Pidän Eva & Adam sarjaa tuon ajan kuvaajana hyvin, sillä oikeasti silloin tapeltiin kuka saa puhua puhelimessa.

Annika ja Alexander
 Mieleenjäävimmät Evan & Adamin tapahtumat:
- Jokaisen jakson alku, missä kuvataan Evan ja Adamin mietteiteä heidän pestessä hampaita
-Evan ja Adamin ensisuukko bileissä
-Luokkaretki kun Eva, Adam, Alexander ja Annika käyvät aamuyöllä uimassa
- Annika ja Alexander ovat Jonten jengin mukana uimassa uimahallin sujettua
- Kesälömamatka, jonka Eva ja Adam ovat väärinkäsityksen takia riidoissa
- Neljät synttärit ja fiaskossa parhaiten on jäänyt mieleeni se, kun lopputekstien aikana perheet kiirustavat lentokentälle ja Maxin akvaariokala jätetään sinne lentovirkailijan pikkuakvaarioon muiden kalojen seuraksi.

1 kommentti: