Lippukokoelma

Lippukokoelma

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Kurkunleikkaajien saari ja Deep Blue Sea

Kun minä miehelleni kerran kaikki Disneyn klassikot näytin, niin vaihettiinpas maratonin aihetta hänen elokuvasuosikkeihin. Mieheni nimittäin pitää kovasri suomalaisohjaaja Renny Harlinin elokuvista. Suomielokuvafanina olen katsonut nyt Rennyn tekeleitä kyllä hyvin mielenkiinnolla ja jopa yllättynyt kuina viihdyttäviä Hollywood pätkiä hän on saanut aikaan. Aloitimme ihan suomalaisella tuotannolla tehdystä Jäätävästä Poltteesta ja nyt ollaan päästy Deep Blue Seahin asti. Tämä Deep Blue sea, Kurkunleikkaajien saari sekä Cliffhanger on jäänyt Rennyn elokuvista vahviten mieleen, mutta keskitytään nyt noihin kahteen ensimmäiseen.

Kurkunleikkaajien saari elokuvan mainosjuliste
Olen sen verran nuorempaa sukupolvea, etten tiennyt tämän elouvan olleen yksi maailman suurimmista elokuvaflopesta, Olin jopa vähän yllättynyt, että miksi? Tämähän on niin samantyyppinen merirosvoelokuva kuin Disneyn miljoonia tuottaneet Pirates Of The Caribbeanit, sillä erolla, että Johnny Deppin tilalla tässä On Geena Davis. En tuosta mainosjulistepiirroksesta, joka toimii myös elokuvan kantena, osannut häntä heti yhdistää entisiin hänen rooleihinsa Beetlejuicessa sekä Stuart Littlessä. Niistä Geena on minulle tunnettu kotiäitien rooleissa, joten yhtäkkinen voimakastahtoinen, ronski, huumorintajuinen ja maskuliininen Geena kyllä vakuutti minut tällä merirosvokapteeniudellaan.

Juonihan elokuvassa on simppeli, merirosvojoukko lähtee ettii aarretta ja toinen joukko kanssa yrittää saada sen. Aarteesta tapellaan ja toisiaan vastaan miekkaillaan ja lopulta selviytyjä laiva on voittaja. Simppeliä, yksinkertaista viihdettä. Laivat on oikean merirosvolaivan henkisiä, samoin näitten merirosvojen puvustus, sekä kaupungit missä käydään. Kaikki on siis kaikin puolin kunnossa, mitä nyt taistelukohtaukset taisi venähtää vähän pitkäkäksi. Olihan ne isot räjähdykset komeita, muttei kovin lunnollisia. Perus merirosvokliseitä oli koko raina täynnä, (pääkallolippuja, luurankoja, verta, miekkoja, vankeja ym) mutta mitä Rennyn kommenttiraidan katsoin, niin ohjaaja ihan tietoisesti niitä sinne oli halunnut haalia. Suomi viittauksena toimi eräässä tomintakohtauksessa suht alkupuolella vilahtanut suomen lippu.

On todella sääli, ettei tämä elokuva tuottanut edes omaa budjettinsa verran takaisin, sillä ainakin minä ihan vilpittömästi nautin tämän katsomisesta. Onkos siinä 90-luvulla mennyt markkinointi vai mikä mönkään, kun tämä ei silloin toiminut? Vasta 2000- luvun alun Pirates Of The Caribbean elokuvien myötä merirosvoista vasta tuli muotia, joten Renny taisi olla nyt vain reilusti edellä aikaansa. 

Deep Blue Sea -elokuvan mainosjuliste
En tiedä, voinko sanoa varsinaisesti tykänneeni tästä elokuvasta, sillä katastrofi/kauhu/toiminta ja trilleri ei todellakaan kuulu lajiini ja suren liian helposti kuolleita hahmoja. Siksi en täläisiä elokuvia paljon katsokkaan, kun tietää jo alussa porukkaa kuolevan ja itteni olevan herkässä. Deep Blue Sea kuitenkin piti minut imussa, kun aloitti elokuvan sitä ei voinut enää lopettaa, kun oli vaan pakko saada tietää selviytyvätkö he vai eivät ja ketkä ei selviydy.

Tarina kertoo siis tohtorista ja tutkijoista, jotka olivan vanginneet haita merellä rakennettuun tutkimusyksikköönsä ja ottavat hailta jotain proteiniainesosaa, jolla meinaavatparantaa alzhaimerin taudin. Prosessissa hait tulevat yliälykkäiksi ja näin ollen koittavat tappaa ihmiset ja päästä vapaaksi "Syvään siniseen mereen" jossa heidän vapautensa ja oikea kotinsa on. Operaatio menee tietenkin pieleen ja elokuvasta muodostuu ihmisten selvitymistaistelu vedenpinnalle ja hippasleikki, jonka hävinneenä joutuu hain hampaisiin. Tunnelma on todella tiivis, kun henkilöt suunnittelevat pakoa ja miten sen toteuttaa. Veden tunkeutuminen sisätiloihin tuo minulle ihan mieleen Titanicin, joka on varmaan ainoa tuollainen katastrofielokuva, jonka olen katsonut elämäni aikana enemmän kuin kerran, koska ahdistuin tälläisistä helposti. Hain hampaisiin joutuu useampikin henkilö, mutta onneksi edes kaksi selvityy hengissä ja mutanttihait saadaan tuhottua.

Hahmot olivat makuuni aika pintapuolisia, eikä niitä kummemmin syvennetty. Mielenkiintoisimpia olivat Samuel. L. Jacksonin näyttelemä Russel Franklin, joka valitettavasti kuolee porukasta ensimmäisten joukossa ja räppäei LL Cool J:n esittämä Sherman Dudley, joka on porukan koomisin hahmo ja selviää onneksi elävänä leffan loppuuna asti. Hait oli selvästi tietokoneella tehtyjä riehujia, mutta siltikin minulle pelottavan oloisia. Musiikki oli vähän liian maalailevaa, mutta olen kyllä Rennyn elokuvissa niin aina olevan. Vedessä oleva tutkimuslaitos muuttui heti ahdistavaksi, kun tajutaan vettä tulevan joka puolelta. Kyllä siinä oikeasti pelkäsi hahmojen puolesta ja toivoi jokaisen selviävän hengissä.Tämä elokuva pärjäsi tässä minulle kaukaisessa tyylilajissaan hyvin, kun sai minut kerran koukkuun ja jännittämään hahmojen puolesta.

Renny Harlin ja Geena Davis yhdessä, silloin kun Rennyllä oli vielä komea pitkä tukka
Myönnetään, odotin kun Renny Harlin maraton alkoi, jotain erilaisempaa. Jotain taiteellista toimintaräiskintää, ilman mitän juonikuvioita. Olen kyllä poitiivisesti yllättynyt: vaikka leffat on Holywoodtasoa, niin löydän niistä sen pienen ripauksen suomalaisuutta (muistakin kuin suomiviittauksista), joka saa minut ylipäätänsä pitämään suomielokuvista. Rennyn elokuvista itelleni huonoin olikin Jäätävä Polte, vaikka se on ainoana ollut osittain suomalaista tuotantoa. Myös tuo Rennyn alkuvaihe ohjaamiseen ja sen aikainen yhteistyö tuottajamogulin Markus Selinin kanssa kiinostaa minua suuresti, mutta harmikseni niistä ajoista ei paljon tietoa löydy. Vaikka Rennyn menestyksekkäimmät (ja flopatuimmat) elokuvat tuli 90-luvulla, niin uskon kyllä hänen uusienkin elokuvien vielä yllättvän minut. Uusimman Skiptracen traileri ainakin vaikutti hvyin kiinostavalta. Hyvä Renny!

4 kommenttia:

  1. Mä olen kuule ihmetellyt ihan samaa mikä tuossa Kurkunleikkaajiensaaressa mättää. Itse tykkäsin siintä jo silloin ilmestyessään 90-luvulla.

    VastaaPoista
  2. Uskon ajan olevan vain silloin väärä elokuvalle ja markkinoinnin suuresti epäonnistuvan, en mitään nuita syitä siihen keksi

    VastaaPoista
  3. Mun pitää joskus kans kattoa tuo kurkunleikkaajien saari. Kato Janie joskus Thelma ja Louise siinä on Geena Davis ja Susan Sarandon voimakaksikkona. On se aika hurja, mutta voisit tykätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisit kyllä tykätä kurkunleikkaajasta, ei yhtää niin hurja ku on annettu ymmärtää. Aattelinkin et Thelma ja Louise voi sopii mulle. Täytty kattoa jos kirjastosta löytyisi

      Poista