Lippukokoelma

Lippukokoelma

perjantai 16. lokakuuta 2020

Idoleitani: Markus Selin

Suurin osa kaikista idoleistani on elokuvista ja/tai televisiosta tulleet minulle tutuiksi. Yleensä nämä ovat olleet näyttelijöitä/ääninäyttelijöitä tai taustatekijöitä, joita aloin pikkuhiljaa tunnistamaan. Monet suosikkieni tärkeimmät roolit ovat jo takana päin, mutta onneksi heidän jälkensä elää vanhoissa julkaisuissa. Näillä "esittelyillä" pyrin hahmottamaan mitkä asiat ovat saaneet kyseisen tekijän itselleni merkityksellisiksi. Suomen suurin elokuvamoguli on vuorossa, hyvät naiset ja herrat: Markus Selin!
Ensikosketus: Olin noin 11-vuitas, kun Pahat Pojat elokuva julkaistiin. Pitkän äitiltä ruinaamisen jälkeen pääsin katsomaan sen elokuvateatteriin ja se muutti elämäni. Pahat Pojat on minulle se The Elokuva, joka sai minut kiinnostumaan elokuvista. Sinä kesänä 2003 muistan ostaneeni Oulun Anttilasta Pahat Pojat vhs-kasetin ja itse elokuvan perässä oli making-of dokumentti, jolloin ekan kerran Markus Selin sai minun nähdäkseni kasvot. Markuksen nimi jäi mieleen ja tulevina vuosina kun kotimaisen elokuvan harrastukseni kasvoi, Selinin nimi oli hyvin monissa projekteissa mukana. Onko yllätys, että Solarin leffat oli tuolloin nin katsottuja ja tunnettua. Varsinkin siinä 2000-luvun alkupuolella Solarin leffat kolahti minuun juurikin viihde ja toimintakohtausten takia. Kotimainenkin leffa voi olla viihdyttävä.
Muistettavimmat työt: Myönnän että minulla ei ole isoa käsitystä, kuinka iso sanavalta tuottajalla on elokuvaprojekteissa. Siksi ehkä joudun ajattelemaan muistettavimksi töiksi hänen tuottamansa parhaat elokuvat (ja niitähän on): Esa ja Vesa -Auringonlaskun Ratsastajat, Kummeli Kultakuume, Häjyt, Pahat Pojat, Vares Yksityisetsivä, V2- Jäätynyt Enkeli, Tummien Perhosten Koti ja Kaappari. Noin niin kuin suosikit mainitakseni.
Miksi juuri Markus Selin: Sain viime jouluna lahjaksi kirjan Markus Selin - Perustuu tositapahtumiin ja sain siitä oman käsitykseni kyseisestä persoonasta. Vaikka Markus ulkoisesti näyttää karvaiselta mörökölliltä hassun värisssä silmälaseissa, niin hän on intohimoinen elokuvafani ja tekee oikeasti töitä sen eteen, että leffat saisi rahoitusta ja että suomalainen elokuvateollisuus menee eteenpäin. Pidän siitä, että alkuvaiheessa (varsinkin Mäkelän kanssa yhteistyössä) heidän leffoissaan oli sellanen veijarimainen ote ja hurtti huumori toiminnan kanssa käsikädessä. Markus selvästi ajattelee, että leffan ei ole pakko olla pelkkää taidetta, se voi olla myös viihdettä. Tämän ajatusmaailman jaan hänen kanssaan. Haluankin onnitella Markus Seliniä Betoni-Jussista. Jussi Gaalan tärkein palkinto meni oikealle miehelle. Olet sen ansainnut.
Suosikkini: Se kun Markus Selinin syntymäpäivillä esiintyi Tervasaaren Kesteatteri Vintiöistä. Vintiöt itsessään on niin kreisi sketsisarja, että eiköhän Markus Seliniä voi aika vintiöksi kutsua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti