Lippukokoelma

Lippukokoelma

perjantai 30. joulukuuta 2016

Idoleitani: Aleksi Mäkelä

Suurin osa kaikista idoleistani on elokuvista ja/tai televisiosta tulleet minulle tutuiksi. Yleensä nämä ovat olleet näyttelijöitä/ääninäyttelijöitä tai taustatekijöitä, joita aloin pikkuhiljaa tunnistamaan. Monet suosikkieani tärkeimmät roolit ovat jo takana päin, mutta onneksi heidän jälkensä elää vanhoissa julkaisuissa. Näillä "esittelyillä" pyrin hahmottamaan mitkä tekeleet ovat saaneet kyseisen tekijän itselleni merkityksellisiksi.
Pitkästä aikaa idoli teksti, joka tällä kertaa kohdistuu ohjaajaa Aleksi Mäkelän.
Elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä
Ensikosketus:
Ensimmäinen Mäkelän ohjaus ja josta hänen nimensä minulle tuli tunnetuksi oli Pahat pojat elokuva. 12-vuotiaana ihastuin elokuvaan valtavasti ja vielä vhs-aikaan katsoin yleensä videolta elokuvan jäljessä olleen Making of dokumentin. Sieltä Mäkelän kasvot tuli itselleni tutuiksi. Juuri Pahojen poikien jälkeen kiinnostuin ja innostuin kotimaisista elokuvista ja niitä aloin harrastamaan. Televisiosta aika pian nuihin aikoihin nauhoitin ja katsoin Häjyt ja äidin hyllystä taas löytyi Lomalla. Tiettyä veijarimaisuus ja rikollisuushan näitä elokuvia yhdistää ja olen kyllä huomannut nauttivani tästä hänen tyylistään.

Muistettavimmat työt:
Pahat pojat teki sen tärkeän ensivaikutuksen ja Häjyt kanssa osui ja upposi niihin aikoihin. V2-jäätynyt enkeli oli ilmestyessään minulle varmasti tärkein näkemäni elokuva, sillä se iskostui syvälle minuun sen sysimustalla huumorillaan ja sivuuttaen heavybändi aihettaan ja sen soundtrack soi makuuhuoneessani enemmän kuin useammat muut levyt yhteensä. Osittain kyseinen elokuva auttoi muokkaamaan omaa identiteettiäni minuksi itsekseni. Kaikki Jäätyneessä Enkelissä vaan toimii minuun niin hyvin, jännittävä tarinankerronta, mielikuvitukselliset hahmot, uhkaava tunnelma ja se heavymusiikki (siihen aikaan).
Kullervo Visuri (Kari Hietalahti) V2- Jäätynyt Enkeli elokuvassa
Vuosia myöhemmin kun tapasin avomieheni, niin sain häneltä lahjaksi Aleksi Mäkelä Collectionin, joka sisältää elokuvat: Romanovian kivet, Esa ja Vesa auringonlaskun ratsatajat, Häjyt, Lomalla, Pahat Pojat ja Vareksen. Romanovian kivet oli ehkä vähän sekava räiskintely makuuni, mutta olin niin iloinen nähdäkseni Santeri Kinnusen siinä. Esasta ja Vesasta taas nousi aivan ykköelokuvani, onhan siinä ihana Kinunen ja toinen ikisuosikkini Juha Veijonen. Esa ja Vesa on hauska, koskettava, veijarmainen ja pienellä rikollisuudella höystetty roadmovie. Siitä on noussut todella tärkeä elokuva minulle ja on ihan Mäkelän parhaita elokuvia.
Tälläisen Mäkelä boxin sain joululahjaksi muutama vuosi sitten
V2-Jäätyneen Enkelin jälkeen Mäkelän tuotanto meni omissa silmissäni vähän alaspäin: Rööperissä ei ole kunnon juonta, Kotirauha taasen tylsä, Kaappari vähän hidastempoinen ja Kummeli V totaalista paskaa. Uusin Love records on ihan kelpoollinen ja pääsee samaan kastiin Kaapparin kanssa, muttei mikään mestariteos.

Miksi juuri Mäkelä:
Mäkelällä on taipumus tehdä rikoselokuvistansa komedioita, jotka oikeasti naurattavat joko tahallisesti ta tahattomasti. Mäkelä teki pitkään hommia Solar Films yhtiöiden kanssa, mutta Kummeli V ja uusin Love Records ovat sitten muille yhtiöille. En sitten tiedä oliko firman vaihdos syy siihen, että rikollisjutut jäi vai mikä, mene ja tiedä. Jos Mäkelä vielä elokuvia ohjaa, niin kyllä mieluusti hänelle mahdollisuuden annan, on hän niin hyviä elokuvia silloin aikoinaan tehnyt. 

Suosikkini:
Pahat pojat ensikosketuksen vuoksi, V2 - Jäätynyt Enkeli loistavan mustan huumorin ja juuri sopivaan aikakauteen ilmestymisen turvin ja Esa ja Vesa niin loistavan ystävyystarinan takia.
Esa ja Vesa Auringonlaskun ratsastajat

Ja nyt kohti uutta elokuvavuotta 2017!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti