Lippukokoelma

Lippukokoelma

maanantai 6. heinäkuuta 2020

Disney Klassikot 48: Bolt

Disney klasskoiden tietokoneanimaatioit ei minua kiinnostaneet niin paljon, että olisin mennyt niitä kummemmin elokuvateatterihin katsomaan. Kun Bolt julkaistiin, niin en siihen kiinnittnyt mitään huomiota, tunnetusti kun olen kissaihmisiä. Boltin olen katsonut nyt tasan kahdesti, molemmat klassikkomaratonieni yhteydessä. Elokuvan olen kattonut enkuksi ja suomeksi ja Boltin kohdalla alkuperäinen ääniraita toimii paremmin.
Bolt juliste
Bolt on pikkuhauva löytäeläinkodissa, josta hänet adoptoi Penny. Penny ja Bolt ovat erottamattomat, aina paitsi öisn. Boltin täytyy asua aina illat ja yöt hyvinvarustetussa asuntovaunussa. Ai miksi? Koska Bolt pelastaa joka päivä Pennyn kanssa maailman. Tai niin hän luulee, sillä koko Boltin elämä on oikeasti yhtä realitysarjaa, jolla on mieletön määrä katsojia ja fanilaumaa. Penny on oikeasti ahdistunut: hän haluaisi tehdä Boltn kanssa kaikkea normaalia. Leikkiä puistossa ja niin edespäin. Tuottajat ei tähän suostu, jos Bolt saa tietää tekevänsä vain televisiota, hänen intensiteettinsä kameran kanssa katkeaa. Katsojaluvut ovat kuitenkin laskussa. Tv- kanavalta tulee käsky tehdä ohjelmasta draamallisempi ja mikä toisikaan enemmän draamaa, jos Penny kidnapattaisiin ja Boltin pitäsi pelastaa hänet. Bolt tietysti on ohjelmassaan superkoira, jolla on superhaukku ja laserkatse ja muita supersankarikykyjä. Ja Bolthan tietysti oikeasti kuvittelee omaavansa nämä kyvyt.
Bolt pentuna
Penny kidnapataan ohjelmassa ja Bolt on hädässä. Hänet viedään koppiinsa, jossa tämä on hätääntynyt. Miten Pennyn voi pelastaa? Kaksi kissaa tulee kattoikkunalle irvailemaan ja niiden kanssa tapellessaan Bolt pääsee pois asuntoautosta. Hän on ihan ihmeissään, missä on. Koko maailma näyttää ihan uudelta. Bolt tippuu vahingossa tutkiskellessaan paikkoja pahvilaatkkoon ja päätyy sillä toisele puolelle Amerikkaa. Siellä hän käyttää olemattomia supervoimiaan ja tutustuu mutkien kautta kujakatti Missuun ja ihmeellisessä kupalssa elävään hamsteri Raivoon. Missu lupaa auttaa Boltia ja Raivo, joka on kova Bolt fani, lähtee mukaan. Kolmikko tekee roadtripin Amerikan halki ja matkalla Bolt saa tajuta, että on vain ihan tavallinen koira ja kuulla omasta showstaan. Hän siltikin luulee Pennyn olevan vaarassa ja tahto Pennyn pelastamiseksi saa matkan jatkumaan. Missu kuvittelee, että Bolt on jo luopunut Pennystä ja siksi he eroavatkin Kaliforniassa. Raivo saa kuitenkin Missun pään kääntymään. Tv-studioille päästyään Bolt näkee karmeita, Penny halaa toista koiraa! (joka muuten on robotti). Bolt on jo kääntymässä pois, kun Missu kertoo todelisuuden, Pennyn on oikeasti ikävä Boltia. Studioille syntyy kamala tulipalo ja Penny on jätetty sisälle. Bolt ryntää pelastamaan tyttöään ja hän saa Pennyn suojaan. Ulos ei päästä, mutta Bolt toteuttaa oikean supervoimahaukun, joka kantautuu putkistja pitkin pihalle asti. Penny ja Bolt saadaan näin pelastettua ja Pennyt lopettaa koko sarjan teon. Vihdoin hän voi tehdä Boltin kanssa oikeita perhejuttuja ja Missu ja Raivo muuttavat heille kanssa.
Raivo, Bolt ja Missu
Boltia katsoessa tulee vähän liiankin selkeästi mieleen the Truman Show sekä Big Brother tv-ohjelma. Näiden päälle Bolt tv-sarja on rakennettu. Pakko myöntää, että tuo tv-sarja on tämän leffan kiinnostavinta antia. Kaikki hetket missä Bolt on kadulla Missun ja Raivon kanssa on vaan ylitsepääsemättömän tylsää. Sivuhahmoina on jotain hassuja puluja, joiden jutuille nauroin mutta se ei oikein riitä. Mitään tunnetta elokuvaan en saa, eikä se oikeastaan jaksa pahemmin kiinnostaa. Bolt on kuitenkin sellainen leffa, josta tulee ihan hyvälle mielelle. Se ei ole läheskään niin sekava kuin Robinsonin perhe, tai ahdistava kuin Karhuveljeni Koda, vaan ja ainoastaan aika mitäänsanomatn ja suht helposti unohdettava leffa. Koiraihmisenä voisin pitää tästä, mutta kun elokuvan ainoa kissa on itsekeskeinen ja huonosti animoitu MIssu niin ei, ei... Ihmishahmot on animoitu vähän liia aamupiirettymäisiksi ja Pennyn hahmossa on edes jotain tunneta mukana, mutta siltikään ei oikein, ei.

Haluaisin tavallaan pitää Boltista, sillä siinä on originaalia ideaa, mutta The Trumanshown kopiointi paistaa läpi. The Trumanshowssa ei vain näytetty miten pähenkilö ohjelman jälkeen oikein käsittelee kokemaansa ja tässä Bolt sitä taasen osittan käsittelee. Siltikään, kun hahmo ei jaksa kiinnostaa, niin se ei jaksa. Bolt itessään on animoitu hyvin ja leffan taustat on aika reaistiset, varsinkin pidän karavaanarialueen tyylistä ja ideasta. Leffan punainen kansi saa minut aina ajattelemaan, että elokuva olisi todella punasävytteinen, mitä se ei edes ole.  Muut hahmot vain eivät onnistu ja leffan musiikki ei yllä Disneyn mestariteosten tasolle, edes taustamusiikeiltaan. Jatkossakin tulen Boltin katsomaan vain Disneymaratonien yhteydessä.
Bolt pelasti Pennyn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti