Kun Riemukas Robinsonin Perhe julkasitiin, niin sen markkinointi Suomessa oli kyllä aika olematonta. Itse en muista sen mainoksia nähneeni ja vasta kun pidin ensimmäisen Disney maratonini tuossa viitisen vuotta sitten, tulin hankkineeksi tämän elokuvan. Animaatio ei ole lainkaan Disneyn tyylistä, joten sitä en uskoisi Disney klassikosi ellen tietäisi. Tämä oli toinen kerta kun katsoin Robinsonin perheen, eikä se vieläkään vakuuttanut minua. Elokuvan hyvyydet ja heikkoudet nousi nyt selvemmin esiin mitä viimeksi.
|
Robinsonin perheen leffaposteri |
Nainen jättää sateisena iltana vauvan orpokodin portaille. Hoitaja ottaa pojan ja kasvattaa hänet orpokodissa. Pojan nimeksi tulee Lauri ja hänellä on huonekaveri Kuuppa. Laurin intohimona on keksinnöt ja niitä hän väsääkin raivokkaasti. Aina kun jokin uusi perhe tulee katsastamaan Lauria, jos vaikka tämän adoptoisivat, Lauri esittelee keksintöjään ja perheet kaikkoaa. Sitten Lauri keksii sen. Hän kehittää koneen, jolla voisi muistaa äitinsä. Kun hän näkee äitinsä, hän voisi etsiä hänet ja olla uudestaan perhe äidin kanssa. Tuumasta toimeen, keksintöä rakennetaan yötä myöten ja huonekaveri Kuuppa ei saa nukuttua. Hänellä on tärkeä pesispeli tulossa. Kun keksintö on valmis, Lauri vie sen koululle keksintömessuille. Samana päivänä Kuuppa nukahtaa pesispelin aikana ja pilaa joukkueen voittomahdollisuudet. SItten leffa vasta muuttuu kummaksi.
|
Aikamatkustusvempele |
Keksintömessuilla poika Vilpuri tulee Laurin luo ja väittää olevansa poliisi tulevaisuudesta. Paikalla on myös Koppahattu varas, joka haluaa Laurin keksintökoneen itselleen. Vilpuri neuvoo Lauria, ettei anna konetta; Koppahattumies kun on kannoilla. Kone hajoaa keksintömessuilla, mutta Laurin piirustukset koneesta on tallessa. Lauri ja Vilpuri hyppäävät aikakoneeseen ja matkustavat tulevaisuuteen. Siellä aikakone hajoaa ja Lauri ja Vilpuri tekevät diilin: jos Lauri saa aikakoneen toimimaan, Vilpuri vie hänet katsomaan äitiään. Homma ei oikein etene, sillä koneen korjauksen sijaan Lauri menee Vilpurin kotiin ja tapaa hänen hullunkurisen perheen. Jäseniä perheessä on ihan liikaa ja kaikki säheltää omiaan. Samaan aikaan Kopppahattu on saanut Laurin koneen menneisyydestä otettua mukaansa, vähän korjaillut sitä ja esittelee sitä suurille keksijäneroille. Koppahattu vain ei tiedä miten sen tekisi, joten hänen robottihattunsa koittaa sitä neuvoa. Suunnitelma ei toimi, joten Koppahatun täytyy saada Lauri käsiinsä neuvomaan. Pitkän perhe-esittelyn ja perhehengailun jälkeen Koppahattu ja robottiknalli saavat Laurin kiinni, juuri kun Lauri ja Vilpuri tappelevat; perhe Robinson saa tietää Laurin olevan menneisyydestä.
Koppahattu kertoo Laurille miksi on niin ilkeä. Hän on aikuiseksi kasvanut Kuuppa, joka haluaa kostaa Laurille. Tämän takia Kuupasta ei ikinä tullut hyvää pesiksen pelaajaa, eikä kukaan häntä lapsena adoptoinut. Hän aikuisena ja katkerana on lyöttäytynyt robottiknallin mukaan, joka on aikuisen Laurin yksi epäonnistunut keksintö. Nähdään dystooppisia kuvia mitä robottiknalli saa aikaan, sillä Kuuppa on vain hänen apurinsa. Lauri sano knallille, ettei ikinä tule keksimäään tätä ja niin tulevaisuus pelastuu. Koppahattu saa jäädä tulevaisuuteen ja Lauri tapaa jälleen Robinsonit. Perheen isää ei tässä vaiheesa ole näytetty, mutta kyllä katsoja jo sen tajuaa, että sehän on Lauri isona. Vilpuri vie Laurin takaisin oikeaan aikaan, mutta ensin piipahdetaan vähän menneisyydessä. Laurilla on mahdollisuus nähädä ätinsä, mutta sitä hän ei kuitenkaan uskalla tehdä.
|
Perhe koolla |
Elokuvan epilogi on sama hetki nykyajassa. Lauri vie keksintökoneensa messuille ja testaa sitä yhteen tuomariin. Naistuomari näkee muistelukoneessa omat häänsä ja siitä Lauri tajuaa, että nuohan ovat hänen tulevaisuutensa vanhemmat. Messuilla myös eräs nuori likka saa ärsytykseen asti Laurin huomion. Hän on Laurin tuelva vaimo.
Riemukas Robinsonin Perhe ei ole erityisen riemukas elokuva. Leffa kärsii pahasti tasapainottonuudesta. Alku ja loppu ovat mukavia, realistisia ja jopa koskettaviakin. AIkamatkailu kuitenkin sekoittaa katsojaa voimakkaasti ja hyvin vahvat Paluu Tulevaisuuteen vibat tämä tietenkin tuottaa. Jos tulevaisuuttaa muokkaa, niin menneisyydessä tapahtuu eri asioita ja päinvastoin. Vaikka olen pikkuhiljaa alkanut ymmärtää scifiä, niin aikamatkailu on aina sellainen asia, etten pääse siihen kunnolla sisälle. Tarinan hahmot ovat aika yksitoikkoisia, eikä keneenkään pääse syvälle. Se johtaa siihen, että leffa ei herätä kummoisia tunteita. Lauri on ihan peruspoika, eikä tulevaisuuden Robinsonin perheestä saa paljoa irti. Jokainen sählää omiaan ja vauhti on niin nopeaa, ettei perässä kyllä voi pysytä. Tulevaisuus on aikamoista karkkimaata ja ja sen katsomiskanta vanhanaikaista. Luinkin jostain, että näiden tulevaisuudennäkymä on samankaltainen mitä Disneyland huvipuistoissa on Tomorrowland. Sellainen 50-lukulainen näkökanta on ihan hauska, mutta tämä on niin karkin ja kirkkaan väristä, ettei aivan minuun iske. Hahmoista sympatiat saa pikkuinen Kuuppa, hänelle on kirjoitettu ihan kunnollinen juonenkaari ja syy-seuraussuhteet ovat eniten esillä.
|
Pikku Kuuppa on hellyyttävä |
Ymmärrän kyllä miksi leffan nimi on Riemukas Robinsonin Perhe, sillä perhe on kyllä riemukas. Se on myös ärsyttävyyteen asti koheltava ja sekava. Sellainen sopii lyhytelokuvaan, ei kokoillan elokuvaan. Minusta nämä kohelluskohdat olivat oikeisti elokuvan tylsimpiä. Hahmoista ei saanut mitään irti, kun kaikki vain kohelsi. Kun siihen lisää sen, ettei elokuvan musiikki ollut mistään kotoisin ja että animaatio on aamupiiretty tasoa (tuli vahvasti mieleen Roni Neutroni jota ainakin Yle 2 näytettiin joskus sunnuntaiaamuisin) ei elokuva todellakaan ole Disneyn klassikkoainesta. Perheteema on juu tärkeä ja turvallinen ja tunnetta koitettiin katsojalle saada sillä, että Lauri ei lopulta haluakkaan tavata äitiään, sillä hänellähän on jo perhe, tosin tulevaisuudessa. Ekalla katsomiskerralla tämä aiheutti jopa vähän liikutusta. Tällä toisella ei lainkaan. Vaikka kuinka haluaisin pitää Riemukkaasta Robinsonin Perheestä, niin minulle se on kyllä Rasittava Robinsonien Perhe.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti