Lippukokoelma

Lippukokoelma

sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Tv-suosikkejani: Heinähattu ja Vilttitossu Joulun Jäljillä

Elokuvien ohessa on tullut monenmoisia televisiosarjoja vuosien varrella seurattua. Jotkut niistä on painautunut ikuisesti mieleeni koskettavien tarinoiden tai herkyvän huumorin takia. Tässä osiossa esittelen suosikkisarjojani ja koitan pohtia, mitkä asiat kyseisessä sarjassa vetoaa minuun, niin että vuodesta toiseen haluan katsoa samoja jaksoja, joita olen niin monen monta kertaa jo elämäni aikana nähnyt.
Joulun Jäljillä dvd kansi
Vuorossa on Ylen joulukalenteri vuodelta 1993 eli Sinikka ja Tiina Nopoloiden lastenkirjaan perustuva Heinähattu ja Vilttitossu Joulun Jäljillä. Oman kalenterini omistan dvd:llä, mutta tänä jouluna tämä kalenteri on myös katsottavissa Yle Areenasta.

Juoni: Kattilakosken perheessä alkaa jouluvalmistelut. Perheeseen kuuluu isä Matti, äiti Hanna, vanhempi ja rauhallisempi tytär Heinähattu, vilkkaampi ja nuorempi Vilttitossu, vaari ja poikavauva. Naapurissa asuvat vähän erikoiset, pyöreät rouvat Helga ja Halise Alibullen ja mukana meiningissä on pikkukaupungin poliisit Isonapa ja Rillirousku. Tarinaa siivittää Kertojatonttu, joka seurailee Kattilakosken perhettä. Joulun alla tedään perinteisiä jouluvalmisteluja ja vaari kertoo Heinähatulle ja Vilttitossulle tarinoita siitä, miten ennen vanhan riihitontulle täytyi videä ruokaa, jos halusi kotitalossa onnen säilyvän. Vilttitossu ottaa vaarin tarinasta onkeen ja käy vähän väliä kellarista hakemassa ruokaa tontulle: kinkkua, piparikakkutaikinaa, pipareita, rosollia ja muita herkkuja. Hanna ihmettelee miksi ruokaa kuluu niin paljon, onko vaari alkanut ahneeksi vai käykö isä salaa jääkaapilla? Poliisit kutsutaan avuksi ja samalla haastatellaan naapurin neiditkin, jotka ovat aika tuhdissa kunnossa.
Joulukalenterin alku
Ruokavarkauden mietinnän lisäksi tehdään kaikkia ihania ja kotoisia jouluvalmisteluja. Heinähattu ja Vilttitossu käyvät joulumyyjäisissä, he askartelevat koskenlaskijapaketin foliosta joulukoristeita, leipovat Lucianpäivän pullaa Halibullenin neitien kanssa, porukalla haetaan ja koristellaan kuusi, josta Hanna tosin järkyttyy. Joulupukille tehdään toivomuslista, isää autetaan joululahja-askareiden kanssa, leikitään pihalla, lauletaan joululauluja ja itse eniten nauran sille, kun Matti ja Hanna suunnittelevat kelle joulukortin lähettävät. Itsenäisyyspäivänä katsellaan tietysti Linnan juhlia hyvin suomaliseen tyyliin. Jouluaattona syödään ja nautitaan tietenkin lahjoista ja vaihdetaan naapurin kanssa samanlaiset joulukukat.
Suomalainen koti 90-luvun tyyliin
Ensikosketus: Kun Joulun Jäljillä oli joulukalenterissa televisiossa oli joulu 1993. Olen käytännössä ollut puoltoistavuotias, enkä erikoisemmin muista sitä silloin nähneeni. Olen kuitenkin ihan varma, että olen nähnyt ainakin osia tästä joulukalenterista ennen vuotta 1998, koska silloin olimme muuttaneet rivitalosta omakotitaloon. Luin juuri, että joskus 2000-luvun vaihteessa Joulun Jäljillä on kertaalleen tullut televisiosta, mutta se ei ole ollut joulukaleteri muodossa, vaan 8-osainen tv-sarja. Luulen, että nuo hatarat muistikuvani tästä sarasta on tosiaankin sitten kertynyt tuolloin puolitosta vuotiaana, sillä alun (minusta jopa vähän kamrivan) animaation ja Kertojatontun jättimäisen nenän olen muistanut kaikki nämä vuodet. Joskus 7 vuotta sitten, kun tämä kalenteri julkastiin dvd:lle, tunnistin tämän heti siksi samaksi kalenterksi, joka mieleeni on jäänyt lapsuudesta kummittelemaan.
Nykyään, kun television lapsille suunnatut joulukalenterit ovat välillä niin sekundaa (esim. uskomattoman sekava Porokuiskaaja), niin olen ottanut tavaksi katsoa tätä kalenteria ihan oikeaan kalenterityyliin jakson per päivä, yleensä joulukuisina aamuina. The Joulukalenterin katson taasen aina iltasella. Ylellähän on tapana näyttää joulukalenterinsa kahdesti päivässä, kerran aamusella ja toisen kerran Pikku Kakkosen jälkeen. The Joulukalenterin alkuperäinen  ilmestymisajankohta oli aikoinaan ennen seittemän uutisia, joten pyrin senkin katosmaan aina alkupeeräiseen aikaan. Näin saan näistä kalenterista enitem irti, kun ennen ne katostiin suoraan televisiosta tiettyinä ajankohtina. Aamukalenteriksi Heinähattu ja Vilttitossu sopii oikein hyvin.
   
Näyttelijät: Lapset Ida Järvinen ja Nina Nyberg esittävät Heinähattua ja Vilttitossua. Nämä tytöt ovat ihan ok rooleissaa, sillä he ovat aidon lapsen omaisia, eivätkä liian fantasiahahmoja. Tytöt ovat aika perinteisä lapsia, eikä heillä ole paljon karismaa, mutta he ovat samaistuttavia. Siksi  pidän näistä enemmän, kuin Heinähatun ja Vilttitossun näytteijöistä vuoden 2002 elokuvassa. He ovat tosin siinä enemmän pääosassa, joten hahmoillakin täytyy olla voimakkaammat luonteet. Heinähattu on tässä sarjassa aika ujo ja kiltteyden perikuva, ikää hänellä on noin 6 vuotta. Vilttitossu on selvästi raisumpi, muttei lainkaan niin ilkeä, mitä myöhemmissä Heinähattu ja Viltttossu filmatisoinneissa. Vilttitossu matkii ja apinoi, mutta osaa myös pyytää anteeksi. Hän uskaltaa avautua Heinähatulle ruuan varastamisesta.
Aattoaamun puurolla
Sarjan parhaat hahmot ovat ehdottomasti Hanna eli Miitta Sorvali, mutta vieläkin parempi on isä Matti eli elävän elämän pariskunnan toine puoliso Kari Sorvali. En tiedä johtuuko se siitä, että tämä pariskunta on oikeasti yhdessä, vai siitä että näillä näytelijöilä on mieletön henkilökemia, sillä he ovat niin aito ja eläväinen pariskunta tässä tv-sarjassa. He tappelevat ja sopivat niin aidosti, mikä on ihan parhautta tässä kalenteeissa. Jokainen lapsi voi samaistua noihin vanhempiin. Heidän keskinäinen huumorin tasonsa on niin tädellistä. Pyöreät naapurintädit Helga ja Halise Alibullen naurattavat varmasti lapsia, mutta aikuisissa heitä naurattaa ainoastaan tuon dielttikalenterin logiikka. Jos laihtuu saa palkintosuklaan, jos ei laihdu, saa lohdutussuklaan. Vaari onkin vähän innostunut Alibullenin neideistä, kun mummo istuu Kanarialla joulun vietossa. Poliisit ovat ammattinäyttelijöitä ja Risto Kaskilahti taisi saada tuolloin pienen maineen lastenelokuvanäyttelijänä, sillä olihan hän mukana Röllin Hirmuisissa Kertomuksissa. Puntti Valtonen taasen herkkusuu isonapana saa lapsilta sympatiapisteet, mutta heidänkin komiikantajunsa sopii hyvin yhteen. Kertojatonttuna Jouko Klementtilä on vähän persoonaton, hänestä jää mieleen vaan se jättinenä.
Alibullenin neidit tulevat joulupäivälliselle
Miksi juuri Heinähattu ja Vilttitossu Joulun Jäljillä: Tämä joulukalenteri on todella idyllinen. Sitä katsoessa aikuinen voi todellakin heittäytyä siihen lapsen maailmaan ja sen ajan puuhasteluihin. Kattilakosken koti on kuin mikä tahnsa idylisen lapsiperheen koti 90-luvulla. On iso keittiö, olohuoneessa piano, lapsilla oma makuuhuone, kellari ja jopa oma riihi. Pihalla on aitoa lunta ja Alibullenin neidit ovat juuri ne naapurin mielenkiintoiset tädit, joille lähdetään kyläilemään kun kotona on tylsää. 90-luvun lapsiperheen ja arjen ja joulutohinan ajankuvauksena Heinähattu ja Vilttitossu Joulun Jäljillä on lähestulkoon erinomainen. Nykykalenterit ova niin täynnä tonttuja ja lahjoja ja häseltämistä, että uuden sukupolven lapset voi kokea Heinähatun ja Vilttitossun joulunvieton jopa vähän tylsäksi. Minusta se taasen on rauhoittavaa ja vie kirjaimellisesti itseni sinne oman lapsuuden jouluun.

Parhaat kohtaukset:
Kaikki arjen kuvaukset ovat hienoja ja tunnelmallisia.
-Vaarin kehittämä idea koskenlaskijan foliokääreestä tehdyistä joulukoristeista tuo ihan mieleen mummulani, jossa teime juuri tuolla tavalla koristeita joulukuuseen.
-Itsenäisyyspäivänä on hauska kohta, kun Hanna haluaa katsoa Linnan Juhlia ja kommentoi naisten mekkoyhdistelmiä. Hyi kun ei vihreä ja keltainen sovi keskenään. Ja juuri siihenhän Hanna on pukutunut. Lapsia ei Linnan Juhlat kiinnosta olenkaan, ruoka on tietty tärkein.
-Heinähattu ja Vilttitossu kun käyvät ostamassa lisää koskenlaskijaa, niin he piipahtavat myyjäisissä missä on kauniita joulukoristeita
- Hanna alkaa pianolla soittamaan joululauluja. Hupi keskeytyy kun vaari ja poika pistää Fröbelin Palikoilla tanssisksi
Kattilakoskien joulukuusi sulatejuustofolioista tehdyillä koristeilla
- Matti laittaa lapset ompelemaan pitksiä Hannan vierasvarapyyhkeisiin ja antaa ne hänelle joululahjaksi
- Poliisit pohtivat keille vangeille he lähettävät joulukortit
- Matti antaa Hannalle lahjaksi Suomenlippukynän
- Hanna menaa itkeä, koska joulukuusi on niin ruma
- Perheessä leikitään tiernapoikia ja Matilla on sukkahousut päässä
- Matti ja Hanna suunnittelevat keille tutuille he lähettävät joulukortit. Kun Matti luettelee sukunimiä, niin kaiken maailman Möttöset kulostaa ihan mahtavilta. Myös tietty suunnitellaan millaisen kortin kukin saa. Tutut joilla on sikafarmi saavat tietty joulupossuja.

Rauhallista joulua elokuvien ystävät!

2 kommenttia:

 1. Olen itsekin hankkinut samaisen DVD:n. Sarjasta jäi aikanaan hyvät muistot, mutta pikaisen katselmuksen perusteella se ei tuntunut enää siltä samalta sarjalta kuin televisiossa. Huumori vaikuttaa nyt kovin irralliselta, vähän kuin Tankki täyteen -sarjassa... En tiedä, mihin sarjalla oikeastaan pyritään - pitäisikö sitä katsoa jotenkin eri tavalla? Mielestäni Tonttukoulu (sekin löytyy nyt Areenasta) tuntuu lähes siltä samalta kuin ennenkin, mutta se nojautuukin koko ajan jännittävään tarinaan. Toki sen aihepiiri on suppeampi. Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole Tankki Täyteen sarjaa katsonut, joten en siihen osaa verrata. Itse tykkään sarjan huumorista, sillä sen huumori on sellaista aitoa. Pidän kanssa siitä, että kalenterissa ei ole mitään isompaa "tavoitetta" tai mysteeriä joka pitäisi selvittää. Näin klenteria on helppo katsoa vaikka jokunen jakso jäisikin välistä.
   Ylen Tonttuakatemian katsoin kyllä tänä vuonna. Tykkäsin kovasti tästä uudesta kalenterista.

   Poista