Lippukokoelma

Lippukokoelma

maanantai 16. joulukuuta 2019

Tonttu Toljanterin Joulumieli

Tonttu Toljanteriin tutustuin aikoinaan Ylen Joulukalenterista vuonna 1998. Toljanterin Joulupulma on yksi parhaimpa tv:n joulukalentereita The Joulukalenterin ja Heinähatun ja Vilttitossun Joulun Jäljillä kanssa. Ostin tässä syksyllä 7 dvdn paketin Toljanteria, jossa on Toljanterin kalenterit Joulupulma, Tonttu Toljanterin Tarinoita, Muorin Töissä, Oikean Joulun Salaisuus, Tuhmaikä ja Toljanteri Tonttujen Tonttuna. Kaikki nämä Oikean Joulun Salaisuutta lukuun ottamatta olen katsonut kertaalleen televisiosta, mutta boxissa mukana ollut Joulumieli elokuva oli minulle ihan uusi tuttavuus. Pidän enemmän näistä vanhemmista Toljantereista, joten minulla oli isot ja jouluiset odotukset tätä Toljanterin Joulumieli elokuvaa kohtaan.
Tonttu Toljanterin Joulumieli elokuvan kansi
Joulu on jo ovella ja Pukkia vähän väsyttä. Hän heittää leikillään Joulumuorille, että kun hän joskus pääsee eläkkeelle, niin Toljanteri saisi jatkaa hänen töitänsä. Tämän kuulee Kyyjärven osaston partiotnttu Korvanen, eikä pidä lainkaan ajatuksesta. Tietty hän haluaa itse Pukin tilalle. Samalla Tonttulaan etsitään uutta pikalähettiä. Kipakkajalkainen Salamanteri hakee paikkaa, samoin kuin nysväävä räppäri tonttu. Toljanterin kuopiolainen ystävä Viänänen vie samalla Pukille viestin: hänen ystävänsä, vanha Iivari, joutaisi jo eläkkeelle. Pukki antaa kaksi kirjekuorta Toljanterille; vihreä kuuluu Viänäselle, sininen Salamanterille. Mustasukkainen Korvanen vaihtaa kirjeiden sisällön ja siitä tapahtuu kauheita. Nuori Salamanteri joutaa eläkkeelle ja heikkopolvinen Iivari joutuu jakamaan pikapostia. Korvanen saa puhutta Salamanterin juoneensa mukaan: Toljanteri täytyy näyttää Joulupukille niin huonossa valossa, ettei häntä päästetä Pukin paikalle. Vihainen Salamanteri uskoo Korvasta ja auttaa häntä petkuttaman Toljanteria. Hän naamioituu miestontuksi ja yrittää sabotoida kaikkia Toljanterin joulutöitä.
Joulumuori ja Joulupukki
Salamanteri ja Korvanen
Sabotointi onnistu hyvin, aina sihen asti kun Korvatunturin pahin pakkasmyräkä iskee ylle. Huonokuntoinen Iivari on jäätymäsillään postia jakaessa ja Toljanteri menee häntä pelastamaan, sillä Korvanen huijaa hänet myrskyyn. Salamanteri saa kuulla Viänäseltä, että kirjeet ovat menneet sekaisin, eikä hänen tarvikkaan jäädä eläkkeelle. Salmanteri käy pelastamssa lähes jäätymäisillään olevan Iivarin ja pelastavan Toljanterin. Tonttulassa saadaan sittenkin viettä yhteistä joulua. Korvanen saa todella kätevän joululahjan, hyvin paksut korvaläpät, jotka estävät häntä kuuntelemasta seinien takaa.

Toljanteirin Joulumieli elokuva oli minulle pienoinen pettymys. Ehkä Toljanterin kommellukset toimivat vain kalenterina, sillä tämän elokuvan juoni oli minusta aivan liian lapsekas ja yksitoikkoinen. Pienenä sivujuonena oli Lääkäri Letun mustasukkaisuus punaisiin huuliin, mitkä Lettu löysi Toljanterin huoneen teekupista. Salamanterillehan ne kuului, mutta Lettu otti heti nokkiinsa ja pisti flirtin Viänäsen kanssa päälle. Viänänenhän on aina tykännyt myös Letusta, joten sillä saatiin myös Toljanteri mustasukkaiseksi. Onneksi lopussa kun kaikki selviää, Lettu ja Toljanteri muiskauttavat suukot poskille. Letun ja Toljanterin suhde on muutenkin Toljanteri kalentereissa on jotenkin hauska. He eivät ikinä kehtaa olla yhdessä, eikä myöntä erityisemmin tykkäävän toisistaan, mutta siltikin hempeilevät keskenään ja harvoin riitelevät. Viänänen tuntuu olevan Toljanterin paras kaveri vain siksi, että he ovat kolleegoita. He kettuilevat toisilleen hyvin usein, mutta vetävät aina samaa köyttä. Pidän kovasti Erkki Teittsen esittämästä Viänäsestä, hän puhuu aina niin Kuopion murretta, mikä tuo autenttisuutta tähän tonttuhahmoon.
Toljanteri on pihkassa lääkäri Lettuun

Yhteistä joulua
Hahmot ovakin parasta mitä tämä Toljanteri elokuva tarjoaa. Kunto Ojansivun Toljanteri on pikkuisen sivuosassa tässä omassa elokuvassaan, mutta on edelleen yhtä ihastuttava ja toheloiva tonttu, kuin kalentrereissa. Vanhemmiten hänen leikkisyytensä on kuitenkin valitettavasti vähentynyt, siksi kait pidän ensimmäisestä Toljanteri kalenterista Joulupulmasta eniten. Siinä myös Joulupukki on hauskimmillaan; kuin muissa kalentereissa Pukki on vähän äksy ja jopa pelottava ja auktoriteettinen hahmo, niin Joulupulmassa hän on ihana hassahatanut ukki. Joulumuori jatkaa tiukkaa linjaansa niin kuin aina, mutta on hyväsydäminen. Pienen piipahdksen elokuvassa tekee myös Sähkömiestonttu, joka ainakin Tonttu Toljanterin  Tarinoissa ja Muorin Töissä sarjoissa vierailee. Sähkömiestontun erikoisuus on se, että hän tulee aina salamana paikalle. Uusia hahmoja tässä elokuvassa on Iivari tonttu, Salamanteri ja Korvanen. Iivari tontusta en valitettavasti saa paljon irti, hän vain on väsynyt, vanha ja rainanen. Salamanteri on nuori, kipakka, pirtsakka ja osaa kasvoillaan tehdä hyvin voimakkaita ilmeitä. Siltikin tämä tonttu kuuluisi enemmänkin teatteriin, hän tuntui vähän ylivedetyltä hahmolta tähän Toljanteri maailmaan. Heikoimman suorituksen tekee Korvanen. Hänen puheenpartensakin oli kuin Shakespieren lausumista ja hahmo on aivan liian mustavalkoinen. Tämmöinen pahis ei saa katsojan myötätuntoja ja siksi se viekin elokuvalta mielenkiintoisuuden.

Joulumieli elokuva ei valitettavasti tuonut minulle joulumieltä. Elokuvan juoni on heikko ja ponneton ja varsinkin uudet hahmot ylinäyttelevät suuresti. Ihaninta elokuvassa on Tonttulan kauniit sisätilat ja komiat, talviset maisemat. Niitä tästä elokuvasta voi ihailla. Myöhempi Toljanteri kalenteri Oikean Joulun Salaisuus on hyvin samanlainen juoneltaan, kuin tämä  Joulumieli, sillä siinä Kärppä Konniainen tulle Tonttulaan pilaamaan joulun. Jotenkin tämä joulun pilaaminen ja toisten kiusaaminen ei minusta vain sovi kalenterin/jouluelokuvan aiheeksi, sillä ainakin minä haluan joulukatsomiseltani mieluummin positiivista pohjavirettä, kuin kiusaamisen surumieltä. Talvista katsottavaa Toljanteri kuitekin on ja saa haaveilemaan, että pihalla olisi jo valkeat kinokset.
Toljanteri ja Iivari lämmittelevät nuotiolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti