Lippukokoelma

Lippukokoelma

perjantai 26. heinäkuuta 2019

Tv-suosikkejani: Star Trek The Next Generation

Elokuvien ohessa on tullut monenmoisia televisiosarjoja vuosien varrella seurattua. Jotkut niistä on painautunut ikuisesti mieleeni koskettavien tarinoiden tai herskyvän huumorin takia. Jonkin aikaa sitten katsoimme Star Trek: The Original Seriersin, joten oli luontevaa hypätä takaisin Enterprisen kyytiin kun kyseessä on  Star Trek: The Next Generation.
La Force, Data, Worf, Deanna, Picard, Beverly ja Riker
Ensikosketus: Noin vuosi sitte katsoin Star Trek The Original Seriers sarjan ja siihen kuuluvat elokuvat. Aika luontevasti tuli seuravaksi siirryttyä Uuden Sukupolven pariin ja nyt täytyi antaa taas hyvästit Enterprisen miehistölle. Onneksi tämä porukka vielä muutamassa elokuvassa seikkailee, ennen kuin sanomme: "Engage!"

Juoni: "Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viimeinen. Nämä ovat tähtilaiva Enterprisen löytöretket. Sen viisivuotinen tehtävä: tutkia outoja uusia mailmoja, etsiä uutta elämää ja uusia sivilisaatioita, rohkeasti mennä sinne missä ihminen ei ole koskaan käynyt." On vuosisata 2300. Avaruusliiton viides Enterprise on liikenteessä, kapteeninaan Ranskalainen Jean-Luc Picard. Hänen johdollaa Enterprise tutkii avaruutta ja selvittelee välejä eri kohtaamiensa kansakuntien kanssa. Sarjassa nähdän mm. klingoneja, romuluslaisia, vulkanuslaisia, betajoidi ja ferengejä. Osa sarjan jaksoista perustuu taisteluille, osa sovitteluille kansakuntien välillä, osa hahmojen suhteille ja osa ihan huumorimielessä hassuille seikkailuille, mitä miehistömme käy leikkimässä holokannella, joka on ehdottomasti sarjan mielenkiintoisin paikka. Holokansi nimittäin on tila, minne voi itse luoda haluamansa illuusioita ja tapahtumia.  Picardin ykkösmiehenä on försti William Riker, neuvonantajana betajoidi Deanna Troi, lääkärinä Beverly Crusher, konemiehenä Geordi La Force, turvallisuuspäällikkö klingoni Worf ja operaatioupseerina androidi eli robotti Data. He toimivat tarinan päähenkilöinä, mutta välillä isostikkin ruutuaikaa saa esim. Deannan äiti, joka on ihastunut Picardiin ja Beverlyn poika Weasley, joka harjoittelee Enterprisella, ennen tähtilavastokoulutukseen pääsemistä. Sarjan alussa on mukana Tasha Yar turvallisuuspäällikkönä, mutta tasha kuolee työtehtäviä suorittaessa. Tasha ja Data olivat erittäin hyvät ystvykset ja on mielenkiintoista seurata kuinka androidi kokoee surun. Sarjan edetessä Worf saa pojan Alexanderin, mutta pojan äiti kuolee pojan ollessa pieni. Jo ennen sarjaa Deannalla ja Rikerilla on ollut suhteen kaltaista heilastelua ja Enterprisella he sitä yrittävätkin, mutta tässä sarjan viimeisessä osassa paljastuu kyllä vahvasti se, että Deanna on enemmän kiinnostunut Worfista. Yksi suosikkikohtauksiani sarjassa on ollut se, kun miehistömme pelaa keskenään pokeria ja keskustelevat aivan muusta pelin lomassa. Viimeisessä jaksossa Picardikin liittyy peliin ja siitä alkoikin heti haikeus sarjan päättymiseen. Tämä olisi pitänyt tehdä kauan sitten. 
Entreprisen komentosilta
Näyttelijät: Patrick Stewart esittää Jean-Luc Picardia hyvin vakavasti. Aluksi en hänestä saanut paljon otetta, mutta pikkuhiljaa Picardin eri puolet paljastuu. Shakespier, runoous, Earl Grey- tee ja rakkaus Beverlyyn tulee hyvin sarjassa ilmi. Hän on paljon rauhallisempi kuin edellinen kapteenimme Kirk, ja todella diplomaatti ja tarkka sääntöjen suhteen. Yleensä kun planeetoille mennään suorittaman tehtävää, niin Picard jää laivaan ja försti lähtee hänen puolestamaan maajoukkoihin. Se olikin suuri syy, miksi Picard valitsi juuri William Rikerin förstikseen. Jonathan Frakes Williamina on aluksi todella suloinen tapaus, mutta parran kasvatettuaan hänen karimansa ja vino selkäsnä vasta viekin huomioni. Willissä on paljon samaa kuin Kirkissä, sillä hänkin on keikari ja sarjassa kovasti naisten perään. Willistä löytyy huumoria ja hän osaa vittuilla oikeille hahmoille oikealla tavalla. Yhdessä suosikkijaksossani "Ulkopuolinen" Will rakastuu voimakkaasti, mutta yksipuolisesti toisen lajin edustajaan. Hahmo on sukupuoleton, mutta kokee itsensä vahvasti naiseksi ja kiinnostuukin aluksi Willistä. Hänet kuitenkin aivopestään ja Willin sydän murtuu. Star Trek on aika vasemmistolaisteemainen sarja ja varsinkin tämän jakson teema alleviivaa sitä.
Enterprisen siirrinhuone
Marina Sirtis on Deanna Troyna ihan jees hahmo, josta aloin tykkäämään vasta sarjan puolivälin tietämillä. Hänellä on kova himo suklaaseen, mutta muuta hänestä en oikein saa irti. Neuvnantajana hän on aina vähän kaikkitietäväinen ja beajoidina pystyy lukemaan muiden ajatukset. LeVar Burton on saanut Geordi LaForcena pitää koko saran ajan päässänsä visiiriä, eli eräänlaista kampaa, jonka avulla hän pystyy näkemään. Geordi on kiinnostnut koneista ja kokee Datan parhaaksi kaverikseen. Gates McFadden kiitää Beverlyna aina paikalle, kun jotain on sattunut. Hoitajan taitojen lisäksi hänellä on intohimoa tähtilaivan komentajuuteen, sekä Picardiin. Äitinä hänellä on paljon lämpöä ja tavallan hän toimii välillä kaikille Eterprisen henkilöille äitinä, ei ainoastaan pojalleen Weasleylle (Wil Wheaton, Stand By Me -elokuvan nuori pääosanesittäjä). Klingoni Worf eli Michael Dorn on soturi ja ajautunut ihmisten seuraan ja Enterpriselle komentajaksi. Worfille kunnia on kaikki kaikessa ja jokainen asia tedään aina itseä, omaa kulttuuria ja esi-isiä kunnioittaen. Klingonit ovatkin kiinnostavaa väkeä, sillä heillä on paljon omaa tarustoa, historiaa, rituaaleja ja tastelutyylejä. Siltikin yksi hauskoimmista Worf jaksoista on, kun Worf ja poikansa Alexander ovat holokannella leikkimässä cowboyta. Brent Spiner eli Androidi Data taasen on hyvin ihmismäinen robotti ja osaltaan hän varmasti hakee tässä sarjassa samaa paikkaa, mitä Spock oli the Original Serierssissä. Data kun on kone, niin häne suurin halunsa olisi olla ihminen. Data ei koneena voi tuntea mitään, mutta hänen tietonsa ja taitonsa ylittävät ihmisten rajat. Parasta Datassa on hänen yrityksensä olla ihminen. Hän ei ymmärrä huumoria, eikä taiteita ja kulttuureja, joten niiden tutustuttaminen Datalle on aina hauskoja hetkiä. Datalla oli myös hullu androidi veli, mutta Data sai hänet sammutettua.
Picardin kuuluisa facepalm
Miksi juuri Star Trek The Next Generation:
Star Trek osaa yllättää. Jaksojen ideat vaihtelevat ja tasokin vähän tuotantokausien mukaan. Tykkään siitä, että sarjan jaksojen tyylit vaihtelevat ihan ristiin rastiin. Välillä käydään tiukkoja neuvotteluja tai tutkitaan vaarallisia pakkoja, mutta silloin tällöin mennään holokannelle leikkimään Sherlock Holmesia. Varsinkin Data innostui dekkarleikeistä, niin että käytti etsivähattua muuallakin kuin holokannella. Enterprisella on oma baari Keulakymppi, missä miehistö istuskelee syömässä ja juomassa ja vaihtelmassa kuulumisia. Sarjan vieraileva tähti Guinan eli Whoopi Golbeger on siellä vähän kuin tarjoilevena terapeuttina, kelle pystyi avaamaan sydäntään, jos Deannan puheille ei halunnut mennä. Monen sarjan toistuvat pokeripelit ja siihen liittyvät keskustelut ja Datan opettaminen pelin huijaamisen tavoille, on kanssa hauska toistuva keino viedä tarinoita eteenpäin. Itse tykkään paljon näistä hauskoista holokansihuvitteluista, mutta osa toisiin lajeihin tutustumisista on kanssa minuun vaikuttanut, sillä eri planeettojen asukeilla on voimakkaita erilaisia kulttuuriyhteisöjä.

Mieleenpanuvimmat tapahtumat/kohtaukset Star Trek The Next Generationissa:
- Picard lausuu hyvin mahtipontisesti Deannan äidille Shakespieren sonetteja, että saisi tämän taasen turvaan Enterpriselle
- Försti, Data, Jeordi ja Worf pelaavat pokeria. Muut huijaavat mitä kykenevät, mutta Data ei osaa
- Försti on sukkulassa jossa ihastuu sukupuolettomaan hahmoon, joka kertoo heidän kulttuuristaan. Heillä ei saa olla sukupuolia, mutta salaa hän kokee olevansa nainen.
- Holokannella leikitään idän pikajunaa
- Holokannella leikitään Sherlock Holmesia
- Holokannella harjoitellaan Alexanderista klingonia
- Holokannelle tehdään simulaattori, että Enterprise saadaan toimimaan
- Holokannella ollaan baarissa, missä Data vetää standuppia
- Holokannella suudellaan intohimoisesti
- Holokannella rakastutaan
- Datan kissa Täplä on jaksossa mukana
Picard ja Data leikkimässä etsivää holokannella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti