Lippukokoelma

Lippukokoelma

maanantai 15. heinäkuuta 2019

Disney Klassikot 36: Mulan

Muistan katsoneeni Mulanin ensikerran ukkini ja mummini luona. Serkkuni vuokrasi videon läheiseltä R-kiskalta ja istuin ukin keinutuolissa, kun tätä katsottiin. Vaikka elokuvan tarina on yllättävän synkkä, niin olen silti Mulanista aina pitänyt ja se on julkaisutaan lähtien ollut Disneykokoelmassani.
Mulanin elokuvajuliste
Mulan vie meidät kauniiseen ja myyttiseen Kiinaan. Hunnit ovat hyökkäämäsä ja joka talosta haetaan yksi perheenjäsen sotaan. Samaan aikaan Mulan käy liitonsopijalla, joka sanoo hälle  ettei ole vaimomateriaalia. Kiinalaisessa kulttuurissa tämä on kova loukkus, sillä naisen tehtävänä on saada lapsia ja kasvattaa perhettä. Mulan laulaa kotona puutarhassaan kauniin laulun Heijastus, jonka aikana tutkii ja pohdiskelee itseään. Hän kokee, ettei pysty tuottamaan perheelleen kunniaa. Mulanin isä koittaa lohduttaa Mulania, mutta heidän herkkä hetkensä keskeytyy armeijakutsulla. Mulanin isä ei ole enää mikään nuori ja koska perheessä ei ole poikaa, niin isän täytyy lähtiä sotaan. Mulan huutaa väliin ja saa isänsä nöyryytetyksi. Vielä kotona Mulan koittaa kääntää tämän pään, mutta isä tietää paikkansa. Mulan ei kestä katsoa isänsä kipua ja vanhempiensa riitelyä. Niinpä hän yöllä varastaa isänä sotilaspuvun, miekan ja hevosen. Fa suvun esi-isät heräävät Mulanin mummun rukouksesta esiin ja lähettävät vähän vastahakoisesti lohikäärme Mushun Mulanin suojeliaksi.
Alta heijastuksen nään...
Mulan valmistautuu armeijaan menoon, kun törmää Mushuun. Vaikka Mulan epäileekin, niin Mushusta on hänelle apua eri tilanteissa. Armeijassa Mulan esittelee itsensä Pingiksi ja saa kahelin nössön maineen. Samalla hän kuitenkin hyvin miehisellä tavalla ystävystyy kolmen kaverin Yaon, Lingin ja Chin-Pon kanssa ja pientä ihastumista on kapteeni Shangiinkin. Aluksi armeija ei onnistu keltäkään, mutta Niin Kuin Mies -laulun aikana pojista ja Mulanista kasvaa kunnon miehiä. Yhdessä opitaan kunnon sotilaiksi. Mulanin uidessa järvessä hän saa vähän lähempäää kontaktia kavereihinsa, mitä ei kaipaisi. Samalla Mushu haluaa viedä sotureitamme eteenpäin ja tekee kutsun kenraalilta rintamalle. Yhdessä iloisina, mutta väsyneinä matkataan rintamalle, jossa paljastuu karu näky. Kenraali Li ja hänen joukkonsa ovat kuolleet. Kenraali on kapteeni Shangin isä, ja vaikka Shang kokee suurta surua, niin hän ajattelee koko Kiinaa ja Keisaria, niin että täytyy jatkaa eteenpäin. Silloin hunnit hyökkäävät ja heitä onkin niin iso joukko, ettei pieni joukkomme voi siitä selvitä. Mulan ampuu yhden raketin vuorelle, mistä seuraa lumivyöry. Hunnit näyttävät hukkuvan siihen, mutta oma komppanja nippanappa selviää. Mulan pelastaa Shangin vyöryltä, niinpä Shang jää henkensä velkaa Mulanille.
Armeijakoulutusta
Mulan haavoitttui taistelussa päähunni Shan Youn miekaniskusta, joten lääkintämies tutkii hänet. Silloin vasta kaikille selviää, että Mulan on nainen. Maanpetoksesta hänen tuomionsa on kuolema, mutta Shang jättää hänet eloon, sillä henki hengestä, hänen velkansa on maksettu. Soturit lähtevät juhlimaan voittoa Keisarin luokse hyvin apeina, sillä kaikki kuitenkin tykkäsivät Pingistä. Mulan kokee alakuloisen itsetutkiskeluhetken, mutta kun hän näkee hunnien olevan vielä eläviä, hän kokee tehtäväkseen mennä varoittamaan Shangia ja Keisaria. Eihän kukaan naista kuuntele, ja kun kuunnellaan on jo liian myöhäistä. Shan You kidnappaa Keisarin palatsiinsa. Voimakeinot ei auta, joten Mulanin oveluuden avulla kaverit puetaan naisiksi, kiivetään liinojen avulla palatsin ja flirttaillaan hunneille. Keisari saadaa turvaan, mutta Shan You on katkera Shangille. Sitä Mulan ei salli, vaan kiinnittää huomion itseensä. Hän kun oli se sotilas, joka aiheutti lumivyöryn. Taistelu siirtyy katolle ja Mushun ja Mulanin nokkeluuden avulla Shan You ammutaan rakettina taivaalle. Koko Kiina juhlii pelastumista, paitsi keisarin Neuvonantaja, joka on kaiken aikaa vähätellyt Mulania. Keisari ja koko Kiina osoittvat Mulanille kunnioitusta ja niin hän lähtee kotiin. Isä odottaa siellä puutarhassa ja on niin helpottunut, kun tytär on kunnossa. Hän ei välitä Keisarin antamista lahjoista, jotka tuovat kunniaa suvulle. Vielä ennen loppua Shang tulee käymään ja ainakin Mulanin mummu toivoo, että jäisi pidempääm kuin päivälliselle.
Dragtyylistä on hyötyä
Mulan on yksi Disneyn kauneimmista ja synkimmistä animaatioista. Koko Kiina on kuvattu kauniisti ja siinä yhdistyy ne mielikuvat, mitä itsellä on kiinalaisesta luonnosta ja arkkitehtuurista. Mulanin koti on kauniin simppeli, siellä on ihania kaarevia portteja, omenankukkia ja todella tyylikäs sukuhautarukoushuone. Kaupunki jossa Mulan tapaa liitonsopijan, on myöskin hyvin eläväinen. Nämä alun kohtaukset ovat mukavan rauhallisia värisävyiltään ja luovat ihanan kiinalaisen, rauhallisenkin tunnelman. Armeijaleirillä sitten mennään jo lujempaa vauhtia ja värisävyt muuttuvat kirkkaammiksi. Itse sotatilanne on aika vaalea ja katsojana myös ahdistava. Onneksi keventäviä kaverivitsejä on tuomassa tasapainoa. Loppupuolen Keisarin palatsialue on sitten vahvoja tumman punaisen ja sinisen sävyjä, mitkä luovat loppukliimaksin tunteen. Pidän kovasti siitä, että lopussa kuvataan kotiinpaluukin, sillä se sulkee hyvin Mulanin tarinankaaren.
Mulanin kotipiha Kiinassa
Mulan on hahmona vähän poikatyttö. Hän ei innostu niinkään mekoista, eikä välittäisi kumppanista. Hän menee liitonsopijan luo, koska niin häneltä odotetaan. Mulan itsekkin miettii, että mitä hän oikein tahtoo. Isän saatuaan käskyn lähteä, Mulan pelkää hänen kuolevansa, joten hän kokee velvollisuudekseen saada hankkia kunniaa suvulle sitten sitä kautta. Ei Mulan itse edes tajua, kuinka suuren rikkeen tekee tekeytymllä mieheksi. Onneksi hänellä ei ole kovin naisellisia muotoja, että se onnistuu. Mulan on fiksu ja näppärä ja vasta armeijassa tajuaa, kuinka hän osaa käyttää älyään. Kun Shang ampuu nuolen mastoon, niin ei Mulankaan heti tajua, että kuri ja voima painoja voi käyttää hyödyksi. Ne eivät ole este, vaan apuväline. Mulanissa on myös se mukava piirre, että hän ei missään vaiheessa ylpisty. Ameijan kaverikolmikko tuo tietynlaista armeijakamuhenkeä elokuvaan ja koska he ovat luonteeltansa  niin erilaisia persoonia, niin jokainen tasapainottaa toisiaan. Kateeni Shang on vähän liiankin ylpeä oman komppanjansa vetämisestä, mutta koulutusta tehdessä ansaitsee joukkueensa arvostuksen. Neuvonantaja taas toimii negatiivisen ilmapiirin luojana, sillä hän ei usko Shangin pärjäävän. Elokuvassa on muita ihania hahmoja joista tykkään, kuten Keisari, Mulanin isä ja Mulanin mummu. Suojelija Mushu on se lapsille suunnattu sidecikc hahmo, josta en näin vanhempana saa oikein mitään irti.
Mulan saapuu kotiin
Ensimmäistä kertaa katsoin nyt Mulanin englanniksi ja se toimi ihan hyvin, mutta ei minulle kyllä ole suomidubin voittanutta. Heidi Kyrön ääni on kauniin herkkä ja naisellinen Mulaniksi, mummulle en voi edes kuvitella muuta ääntä kuin Seela Sella, Leif Wager antaa Mulanin isälle uskomattoman hienosti arvokkuutta ja lempeyttä, ja legendaainen Matti Ranin osaa olla kunniallinen Kiinan Keisari. Monipuolinen Pekka Aitiovuori taasen on tässä elokuvassa äärimmäisen ärsyttävä Neuvonantaja ja Pertti Koivula saa äänensä todella matalan uhkavaksi Shan Youksi. Suomidubista kuitenkin anna parhaat pisteet Santeri Kinnuselle Kapteeni Shangina, sillä hänen äänessään on aivan mieletöntä voimaa. Siitä löytyy todella munaa. Niin Kuin Mies on suomenkielellä yksi kaikkien aikojen lempikappaleitani ja aivan ykkönen voimabiisi. Olen tykästynyt myös sen mandariinikiinaversoon, jonka laulaa kukas muu kuin Jackie Chan.
 Teistä miehen teen suomeksi, aivan paras versio

Mulan on tyylillisesti vastakohta edelliselle Herkulekselle. Viivat ovat suoria ja sanallista komediaa ei ole lähes lainkaan samassa mittakaavassa. Mulanin maalaukselliset taustat ja Kiinalaset maisemat ja yksityiskohdat ovat paljon kauniimpia, kuin Herkuleksessa. Vielä kun pääosassa on vaatimaton nainen, sankarimies laulaa komeasti miehisyydestä ja taustalla kasvaa vaaleanpunaisia omenakukkia, on tämä Disneyn versio Mulanista mieletön kokonaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti