Lippukokoelma

Lippukokoelma

keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

James Bond osat 13-15

Tässä vaiheessa Bondeja olen jo tottunut ja alkanut nauttimaan Roger Mooren tyylistä olla James Bond. Hän alkaa kuitenkin selkeästi jo vanheta ja vähän kutinalla jo odottelen uuden näyttelijän tuloa, eikä mene montakaan elokuvaa enää, että yksi suosikkinäyttelijäni eli Pierce Brosnan pääsee Bondin saappaisiin. Pysytään sitä ennen kuitenkin vielä Roger Mooressa ja tähän katsomiscomboon mahtui mukaan epävirallinenkin Bond elokuva, jossa näyttelee kuitenkin virallinen Bond näyttelijä Sean Connery. Tämä on (ainakin toistaiseksi) Connaryn ihka viimeinen Bondi.

Erittäin salainen
Bond joutuu tahtomattaan taas kovan rymistelyn kouriksi. Tämän elokuvan hänen erittäin salainen tehtävänsä on saada löydettyä Atac-laite, joka uppoaa mereen. Jos nimittäin laite joutuu vääriin käsiin, niin sillä laitteella voi ohjata ydinohjuksia tuhoamaan suurvaltoja. Bondilla on vastassa monia vihollisia ja niin moottoripyörillä, kuin suksillakin niitä vastaan nyt koitetaan tapella. Heti alussa jo edellisten leffojen Blofeld koittaa tuhota Bondia helikopterista käsin, mutta uskomattomien (stunt)taitojen avulla Bond selviää tästäkin myräkästä. Lopussa Bond saa arvokkaan Atac-laitteen käsiinsä, mutta hän ei kuitenkaan palauta sitä oikealle omistajalleen vaan hajottaa sen ja heittää mereen menemään. Näin kukaan ei voi laitetta käyttää. Tämän kertaisen Bond naisen Melinan kanssa päädytään jälleen romanttiselle pikku paatille ja kun pääministeri osittaa kiitellääkseen, niin Bond antaa papukaijan puhua puolestaan. Papukaija onkin sitten tämän elokuvan harvoja koomisia hahmoja, sillä Erittäin salainen keskittyy lähes ja vain pelkkään rymistelyyn, toimintaan toiminnan takia ja näyttämään epämääriäisen kasan eri konnia. Olin kyllä ihanan Rakastettuni ja  hauskan Kuuraketin jälkeen tähän Bondiin aika pettynyt.

Erittäin salainen elokuvan mainosjuliste
Octopussy - Mustekala
Bond sa tehtäväkseen tutkia miksi hieno Fabregé muna on huutokaupassa myynnissä ja miksi valemunan omistaja on oikein murhattu. Huutokaupan känytiä oli mielestäni mukavaa katsella ja ilmeisesti Bondkin tarkkailee huutokauppaa silmät kovana, sillä hän näkee siellä erään epäilyttävän tyypin, jota sitten seuraa aina Intiaan asti. Sieltä Bond löytää salakuljettajia ja väärennösten tekijöitä ja kokonaisen Octopus-kultin, jota johtaa rikas tyyppi nimeltään Octopus. Vähän minua hämää se, että onko tuo toiminta nyt laitonta vai laillista, kun Octopus-kultti harjottaa molempia. Niillä on esim. oma kiertävä sirkus, jonka avulla on tosin helppo kuljettaa salakujeltettavaatavaraa paikasta toiseen. Sirkusteema ja kohtaukset tässä Bondissa jäi mieleeni ja varsinkin se kun Bond itse oli pukeutuneena pelleksi. Se jotenkin toimii. Kiehtovaa tavallaan oli myös nähdä millaista sirkustoiminta on 80-luvulla ollut. Salakuljetettavien tavaroiden mukana on kopio Fabregé munasta jonka sisälle on piilotettu ydinpommi ja se koitetaan laukaista kesken sirkusesityksen, mutta onneksi pelleBond saa pommin purettua juuri ajoissa. Bondia ajetaan taas takaa vaikka ja millä, on junataistelua ja takaa-ajoa ja viimeisimpänä lentokoneensiivillä taistelu. Nämä stunttitaistelut on kuvattu hienosti ja tietty vaaran tuntu on kokoajan läsnä. Perus rymistelyä on onneksi vähemmän, kuin edellisessä elokuvassa, mutta sekavat juonenkäänteet tässä hämäsivät minua. Sirkusteemasta/osiosta taas nautin erityisesti, vaikken tuollaisia eläinsirkuksia nykyisin kannatakkaan. Tähän elokuvaan ne kuitenkin toi mukavasti oman aikansa kuvaa.
 

Octopussy elokuvan mainosjuliste
Älä kieltäydy kahdesti
Älä kieltäydy kahdesti ei siis ole virallinen James Bond, mutta lasken sen tähän Bond maailmaan kuitenkin. Comebackin (toistaiseksi viimesensä) tekee tässä ihana Sean Connery. Mutta voi luoja, kuinka herra on vanhentunut. Ehkä vain hyväkin, että tämä jäi viimeiseksi, sillä Connary on tässä elokuvassa jo liiankin vanhan oloinen salaiseksi agentiksemme. Tarinahan pelurustuu Ian Flemingin Pallosalama kirjaan, eikä tätä pidä sekoittaa alkuperäiseen Pallosalama Bond elokuvaa, sillä se elokuva sai vain nimensä kirjasta, ei tarinaa. Ja itse tähän rainaan: Bond joutuu (ironista kyllä) kuntoutukseen, jossa vahingossa sattuu ja tapahtuu niin, että koko paikka tuhoutuu. Bondille annetaan kuitenkin tehtävä etsimään kaksi ydinkärkeä ja tappamaan tietty rikollisia. Siinäpäs se itse tarina taas onkin. Hassua kyllä, en muista elokuvasta mitään muuta kuin Rowan Atkinsonin sivuroolissa, sillä kun katsoin elokuvaa taisin ihan sanoa että: "Hei, tuohan näyttää ihan siltä MR.Bean tyypiltä", kunnes mieheni sanoi että kyllä, se on itse Rowan Atkinson, eikä mikään kaksoisolento. En tiennyt lainkaan, että Atkinson on Bondissakin vieraillut. Älä kieltäydy kahdesti on helposti unohdettava ja nyt täytyy sanoa, että kyllä Sean Conneryn olisi tästä roolista pitänyt kieltäytyä kahdesti, sillä hänellä ikä painaa jo niin paljon, ettei hänen karismansa enää auta tätä Bondia nostamaan ylös.

Älä kieltäydy kahdesti elokuvan suomenkielinen mainosjuliste
Bondien katsominen on ollut viiemaikoina minulla hitaampaa ja myös tekstit on kirjoitettu paljon myöhemmin elokuven näkemisen jälkeen, joten muistikuvat kaikista ei ole ihan tuoreita. Ehkä se suurin oma Bondhuumani vähän meni jo, mutta koitan jos saisin sitä taas viriteltyä mieleeni. Varsinkin kun olen utelias näkemään miten pian Pierce Brosnan täyttää nämä Sean Conneryn ja Roger Mooren teettämät isot saappaat.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti