Lippukokoelma

Lippukokoelma

lauantai 22. huhtikuuta 2017

Kaunotar ja Hirviö Live Action

Disney on viime aikoina tehnyt paljon live action elokuvia ja jokaiseen niistä nähtyyn olen saanut pettyä: Viidakkokirja ei seurannut lainkaan alkuperäisen Disneyklassikon juonta, Tuhkimo oltiin pureskeltu niin vauvaikäiselle, että ihan ällöttää ja nämä Tim Burtonin Ihemaat on jossain sienissä tehty. Näiden perusteella minulla oli jo kova kynnys mennä katsomaan uutta Kaunotarta ja Hirviötä, mutta koska olin kuullut niin paljon kehuja elokuvasta, halusin antaa mahdollisuuden. Ei olisi välttämättä kannattanut.
Kaunotar ja Hirviö elokuvan mainosjuliste
Belleä näyttelevä Emma Watson on minulle tietenkin tuttu Hermione Grangerina. Olen hänen roolisuorituksestansa positiivisesti yllättynyt, sillä Hermionen hahmo e missään vaiheessa tullut esille, vaan hän on uskottava Belle. Tykkäsin kovasti Emma Watsonin lauluäänestä ja Bellen esittämät laulut on elokuvan parhaimpia. Muutamissa kuvissa hänen katseensa on kuitenkin tyhjä ja reaktiot liian pienet tälläseen fantasiasatuun nähden. Oikein hyvä roolitus silti. Toisenkin Pottertutun elokuvasta löysin, eli suosikkihahmoni Rouva Pannun eli Emma Thompsonin (tunnetaan Pottereissa professori Punurmiona). Vaikka Rouva Pannu on vaan teepannu, jolla on animoidut kasvot nii Thompsnin lämmin, äidillinen ääni sopi hänelle erinomaisesti ja tykkään kovasti hänen laulamastaan Beauty and the Beast kappaleesta.

Itse Hirviö on aika pieni Hirviöksi. Hän ei ole tarpeeksi kookas ja raamikas pelotellakseen minua tai luomaan uhkaavaa tunnelmaa. Hirivön äänikään ei ole tarpeeksi matala (vrt. vanhaan animaation suomiäneen ala Matti Olavi Ranin). Hirviöllä on todella kaunis lauluääni kappaleessa Somethig there, mutta olen pettynyt, kun hänen laulunsa on liian puheen omaista. Enemmän sointua saisi olla kappaleessa. Suurimmat odotukset minulla oli Gastonin hahmosta, sillä animaatiossa hän on lempparini. Ulkonältään hän täytti Gastonin vaatimukset, jykevä leuka ja punainen takki. Mutta, se lauluääni. Ääärh, niin mitäänsanomaton. Animaation suoskkkikohtaukseni on Gastonlaulu kapakassa ja voi luoja kun olen pettynyt. Kaikki hyppeli ja pomppeli sekaisin, Töppö koitti vetää jotain ihan omaa showtaan, eikä Gaston edes näyttänyt niitä kuuluisia rintakarvojaan. Laulun laini: "Jokainen pelkuri on karvaton" puuttui kokonaan! Tuntui, että Gastonin hahmoa ei haluttu tähän elokvaan syventää, vana tuoda Töppöä enemmän esille. Elokuvan ohjaaja on maininnut, että on halunnut tuoda tähän elokuvaan Töpön homouden esille, joka minusta on todella turha seikka. Jos tätä tietoa en olisi ennen näkemistäni kuullut, niin se olisi jäänyt tietämättä, sillä valkokankaalla siihen on vain muutamia vihjailuja. Ihan turhaa minusta on alkaa tuollaisia lisäämään tämmöiseen elokuvaan ja viemään aikaa pois tärkeimmältä (eli niiltä Gastonin rintakarvoilta).

Belle ja Gaston
Epäröin paljon ennen elokuvaa miten lumotut esineet linnaan toteutetaan. Könni kello, Teepannu, Kippo ja Lumier kyntelikkö ovat ihan hienoja, mutta vaatekaappi meni mielestäni jo liiallisuuksiin. Katsoin elokuvan 3D:nä elokuvateatterissa ja siinä varsinkin huomasin  tietynlaisen suttuisuuden näiden animoitujen esineiden toteutuksessa, varsinkin lähkikuvissa. Liiat yksityiskohdat niissä meni silmissäni sen 3D:n takia jo vähän sekaisin. 3D ei muutenkaan tähän elokuvaan tuonut mitenkään lisäarvoa, ainoa kohta jossa se positiivisesti säikytti, oli kun Hirviä heitti lumipallolla Belleä (eli katsojaa).  Muutenkin elokuvan linnakohtauksia häiritsee minua kuvan synkkyys. Vaikka linnan on tarkoitus olla pimeä, niin koko elokuvaa vaivasi sen liiallinen tummuus. Monipuolisempi valaistus linnan sisällä olisi voinut auttaa asiaa.

Animaation epäloogisuudet on tähän elokuvaan yritetty korjata ja tuoda Bellen ja Hirviön taustoja esiin. Minusta nämä taustakertomukset eli Bellen äidin kuoleminen ruttoon ja Hirviön lapsuudenkokemukset olisi voinut jättää kertomatta, ne ei tuonut tarinaan mitään syventävää. Se, että linnan ympärillä on kokoajan talvi ja että lumotut esineet muuttuvat ajan käydessä vähiin enemmän esineellisiksi, ovat toimivia keinoja. Nyt ei pidä pohtia kauan Belle onkin ollut linnassa, kun vuodenajat eivät vaihtele. Myös sille annettiin hyvä selitys, miksi kyläläiset eivät muistaneet linnan olemassaoloa. Kylä, metsä, niitty ja linna tuntuivat vähän väliä vaihtaneen paikkoa, sillä ainakin itseäni häiritsi tämä perspektiivi niiden välillä kun liikuttiin. Joskus matka kestää päiviä, joskus minuutteja.
 
Bellen isän työn vaihtuminen keksijästä taitelijaksi on oikein onnistunut. Haltijattaren rooli taas jäi vähän epäselväksi. Aluksi hän muuttaa Hirviön ja linnan lumotuksi, mutta kun Gaston jättää Bellen isän kuolemaan, niin ilmeisesti tämä sama haltija käy hänet pelastamassa ja lopussa kirouksen purkauduttua otetaan vielä lähikuvia haltijasta. En ymmärrä miksi tämä haltija tuodaan alun jälkeen takaisin esiin. Muutenkin elokuvan alku, jossa kerrotaan Hirviön muodonmuutoksesta on ihan liian lässyttävä ja siinä painotetaan  vääriä asioita. Olisin enemmän toivonut mieskertojaa.

Gaston yrittää hurmata Bellen
Bellen puvustus ja kylän luominen ovat todella kauniita. Niitä tehdessä on kunnioitettu alkuperäistä animaatiota. Alun Bellelaulu on todella ihana. Paljon annan plussaa tämän eloluvan tekstittäjälle, sillä lauluihin tekstitykset on otettu suoraan 90-luvun dubbauksesta, mikä on ihan mahtavaa. Olisin todella pettynyt jos suosikkisäkeeni. "Kohta järjestän mä meille häät" olisi muutettu johonkin toiseen muotoon. Viimeinen linnan hyökkäyslaulu tuntui aika pitkäveteiseltä, en edes jaksanut enään siinä vaiheessa pitää silmiäni auki. Muuten pidin valtavasti siitä, kun taustamusiikki on alkuperäisestä animaatiosta. Edelleen todella kauniin kuuloista.

Kaunotar ja Hirviö on ihan jees live action elokuva, mutta se ei tuonut alkuperäiseen animatioon yhtään mitään uutta. Haluaisin siksi tietää, miksi ihmeessä tätä ollaan nyt kehuttu ja hypetetty niin paljon. En ymmärrä miksi tämä elokuva edes tarvittiin tehdä, sillä tämä on enemmänkin huono toisinto animaatiosta. Tämä live action on ihan hyvä tekele sarjassa Disneyn live action elokuvat, mutta muuten en tästä paljoa välittänyt, enkä omalle Disneylistalle tätä korkalle nosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti