Lippukokoelma

Lippukokoelma

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kesäkaverit

Elokuvan traileri sai minut odottamaan sitä, vaikken mitään erikoisia odotuksia itse elokuvalle antanut. Uskoin saavani siitä hyvän kesämielen ja se täyttyi. Minka Kuustosen (Eeva) roolisuoritusta odotin eniten, olen pitänyt hänestä jo Käenpesä sarjasta asti.

Kesäkaverit elokuvan mainosjuliste
Iina Kuustonen (Karoliina) on taasen mielestäni yksisuomen tylsimpiä näyttelijöitä. Tuntuu että hän on ensimmäisestä isosta elokuvaroiolistaan (8 päivää ensi-iltaan) näytellyt itseään. Sama rooli jatkuu Vares- Pahan Suudelmassa ja Putous sarjassa (uutta Kingiä en ole edes katsonut). Hänen olemuksensa ja roolinsa aina antaa minun odottaa häneltä tylsää teinibimboa ja/tai tylsää manipuloijaa. Monesti olen jättänyt ohjelmia ja elokuvia väliin katsomatta ihan tämän nimen takia. Disneyn Räyhä Ralffin suomidubbauksessa Iina Kuustonen yllätti todella positiivisesti Nelli Karamellin roolissa ja näytti näyttelemisen monipuolisuutensa. Kun Ralf rikkoo Nellin auton ja Nelli sanoo juuri oikealla katkeranvihaisella ja itkuisella äänensävyllä "Mä en tarvi sun apua" oli piste iin päälle. Aivan loistava äänisuoritus, joka nosti Iina Kuustosen tasoa minun silmissäni. Kesäkavereissa Iina on hyvä, ei ennalta odottava rooli ja saa jopa välillä sympatiat minulta  puolleen.

Anna Paavilaista (Iiris) en tunnistanut aluksi mitenkään tutuksi, mutta kun vähä tutkin niin tunnistin hänet Saippuaprinssistä Pamela Tolan esittämän Ilonan kämppikseski (roolihahmon nimi nyt ei tule mieleen). Hänen roolinsa oli tässä ihan kiva. Pihla Viitala (Hertta) oli tässäkin (kuten muissakin hänen näkemissään rooleissa) todella tekaistu ja kuiva, joka ei sopinut kokonaisuuteen. Tuntuu että hänelle on annettu rooli pelkästään nimen ja naaman takia. Miesnäyttelijöistä Lauri Tilkanen (Jussi) oli kaikista rumin ja mielestäni täysin vailla näyttelijänlahjoja, kuiva roolisuorits. Sampo Sarkola (Tommy) on vanhentunut silmissä sedäksi ja ymmärrän, että miksi hänen karismansa Iina Kuustosen roolihahmoon vetoaa. Aku Hirviniemi (Akseli) on pikkuroolissaan ihan oma ittensä ja tuntuu vetävän koko homman läskiksi.

 Eero Ritala (Olli) oli valloittavan persoonallinen jo pikkuroolissaankin. Eero Ritalan ja Minka Kuustosen roolit olivat mielestäni elokuvan mielenkiintoisimmat ja parhaat. Eeva ottaa heti Hertan neuvosta kiinni, kun tämä sanoo, että kannattaa ottaa itelleen kiva mies, tämä menee ja ottaa itelleensä sen haluamansa miehen Ollin, eikä mieti sitä sen enempää. Hän on rohkea hahmo, joka ei ole moksiskaan siitä että on juhlissa karhu, kun muut on huoria ja hoitsuja ja pupuja. Ihmettelen vain hänen lukihäiriötään, kun Eeva tajuaa sen vasta ihan lopussa, kun sitä  katsojille peesataan jo ruokalistan kirjoittamiskohdassa.

Kaverit viettää tyttökesää rannalla. Anna Paavilainen (Iiris), Minka Kuustonen (Eeva) ja                    Iina Kuustonen (Karoliina)
Jokaisella kolmella päähenkilöllä on sama ongelma,  jota jokainen käsittelee eri tavalla. Karoliina on lukenut ja luottaa sitä kautta pärjäävänsä, mutta epävarman kuoren alla hän ei osaa päättää miksi haluaa erikoistua. Eeva ei osaa päättää mitään, hän kokeilee ja lukee kaikkea vaikkei edes kiinostaisi. Hän tekee sen enemmänkin velvollisuudentunnosta, siitä kun "nuorena pitää opiskella",  kuin siitä, että haluaisi oikeasti opiskella. Iiris taas kulkee ns. flow tilassa, hän menee mieluummin Espanjaan missä on ollutkin, tuudittautuu kaikkeen vahaan tuttuun ja turvalliseen.

Elokuvan teemana on epävarmuus ja suuri kysymys: Miksi tulla isona? Nuorena ei tiedetä, eikä osata päättää kaikesta. Teema on periaatteessa hyvä, mutta käytännössä tässä elokuvassa hukutaan vähän liian heposti tupakan ja alkoholin tuomaan helpotukseen. En tiedä, onko se muille nykyajan nuorille kuinka todellista, kun itse en vietä aikaa juhlien ja olen savuton. Minulle eiten samaistumispintaa on tuo epävarmuus aspekti, ei juomiseen hukuttautumalla, vaan enemmänkin lohtua kaipaamalla. Yksi suosikki kohtauksiani olikin se missä Iiris itkee siskonsa olkapäätä vasten omaa ahdistustaan.
Lyhyesti sanottuna, nuorten aikuisten hölmöilyn alta löytyy hellyyttä ja oikeaa kaveruutta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti