Lippukokoelma

Lippukokoelma

lauantai 29. toukokuuta 2021

Sinkkuelämää Ystävykset

 Aloitin tänä keväänä uudeleen Sinkkuelämää maratonin. Aikaisemmassa Sinkkupostauksessa kerroin sarjasta yleisesti ja sarjan parhaista miehistä. Tällä katsomiskerralla kuitenkin syvennyiin enemmän meidän päänelikkoon ja pohdin pitkään hahmojen piirteitä ja millaisessa vuorovaikutuksessa he ovat toisiinsa. Kun taas peilaan itseäni hahmoihin, huomaan helpoiten samaistuvani Samanthaan. Hän ei kuitenkaan ole suosikkihahmoni.  Tervetuloa siis Sinkkuelämää ystävsten analyysiin.

 Carrie Bradshaw

 
Sinkkuelämässä on yksi päähenkilö; se on Carrie. Carrie harrastaa muotia, syö ulkona, tapailee miehiä ja kirjoittaa niistä kolumnissaan Sex And the City, mikä on siis sarjan nimi. Vaikka paperilla meidän päähenkilömme kuulostaa mielenkiintoiselta, sitä hän ei ole. Carrie on nimittäin ehdottomasti sarjan tylsin hahmo, sekä samalla epärealisin. Kuka pystyisi jollain lehtikolumnilla maksamaan kalliit vuokrasäädellyt asunnot Ney Yorkin ytimessä, ostaa kasoitain kenkiä ja syödä aina ulkona? Sekä kuka hullu hylkäisi Mr. Bigin niin monta kertaa?

Alkuun sarjassa vilahti erilaisia ihmisiä pohtimassa Carrien seksiin liittyvää asiaa. Alhaalla luki hahmon nimi ja ammatti. Tämä tyyli jäi jo sarjan ekalla kaudella pois ja ehkä hyvä niin. Alkuun se toimi, mutta se ei tuonut draamaa sarjaan. Pian sivuhahmoista selkisi, että Carrie porukkaan kuuluu Charlotte, Miranda ja Samantha. Tytöt tapailevat toisiaan pääasiassa yhdessä. Koska sarjaa kuvataan Carrien silmillä, niin katsojalle näkyy nimen oman se puoli, että ystävät olisivat ystäviä vain Carrien kautta.

Useaan otteeseen Carrie painottaa Mirandaa juuri parhaaksi ystäväkseen. Miranda ja Carrie ovat hyvin vastapainossa toisiinsa, vaikka kumpikin ovat enemmän tai vähemmän urasuuntautuneita. Samalla myös Miranda ja Carrie loukkaavat toisiaan eniten. Carrielle on todella tärkeää saada kuulla Mirandan tuomio omista poikaystävistään ja Miranda taas aina ensimmäisenä paniikissa soittaa apua Carrielta, esim. silloin kuin venäytti niskansa kylpyhuoneessa. 

Carrie ja Charlotte taasen ovat molemmat ehkä välillä vähän liiankin hepsankekkoja ja vanhanikaisia. Osassa seksin menevissä jutuissa molemmilla on yhtä jyrkät ja vanhoilliset ajatukset. Yllättävää kyllä, Charlotte enemmän konservatiivisena kuitenkin uskaltaa heittäytyä uuteen, Carrie taas ei. Tämän huomaa esim. heidän suhteestaan lesboihin. Kun Carrie haluaa pitää hauskaa, niin paikalle täytyy kutsua Samantha. Samantha saa biileet toimimaan, mutta toimii myös Carrien olkapänä ja ehkä ymmärtää myös parhaiten Carrien miestarpeita. 

Carrien suosikkimekkoni
Ystävänä Carrie on kuitenkin aika vittumainen ja itsekäs. Hän ei tule aina tapaamisiin ja peruu ne viime hetkellä miesten takia. Omille synttäreille kun ei saavu ketään, niin tämä ei edes välitä että muut yrittävät tulla. Raha-apua ruinataan kavereilta, mitä itse en voi käsittää. Ystävyyttä ja rahaa kun ei koskaan saisi sekoittaa keskenään. Carrie on pitkävihainen, eikä anna helposti anteeksi, mutta hänelle kyllä täytyy antaa. Carrien huumori on kanssa sellaista mitä en ymmärrä. Monesti hän kertoo mukahauskoja vitsejä, jotka menee minulta vain ohi. Sori Carrie, vaikka sarja kertoo sinusta, niin olet vähiten kiinnostava tässä sarjassa. Siskoni sanoikin hyvin, että Carrie on koukussa draamaan, niin miesten kuin ystävienkin kautta.

Charlotte York - Goldenblat

Taidegalleristi Charlotte on ikuinen romantikko. Hän varmasti leikki lapsena paljon prinsessalekkejä ja Barbeilla häitä. Charlotte on klassisen kaunis ja haaveilee elämänsä prinssistä, häistä, lapsista ja perheestä. Ne hän myös saa, tosin monen mutkan kautta. 

Klassisen kaunis Charlotte
Kun porukka kokoontuu yhteen ja miehiä haukutaan, niin Charlotte on yleensä ensimmäisenä puolustamassa miehiä, että eikö heidän kanssa ole kiva vain olla. Charlotte myös kerto porukan itsestäänselvydet; voimme olla toistemme sielunkumppaneita. Kun Charlotte kohtaa ensimmäisessä avioliitossaan Trayn kanssa ongelmia, niin valitettavasti ystävät eivät ota asiaa vakavissaan. Samoin Bunnyn, vihamielisen anopin kanssa. Muita ei joko kiinnosta, tai he eivät suostu ymmärtämään, kuinka paljon Bunny syö Charlottea. Tässä on hahmojen ero, muut pitävät vihaista anoppia pikkuasiana, kun Charlotte itse kokee sen suurena. 

Charlotte ihmisenä tulee toimeen kaikkien kanssa, sillä hän on hyvin tyyni. Carrielle Charlotte antaa aina sen ajatuksen ripauksesta romantiikkaa, Mirandalle taas vastapainona positiivisuutta ja onnellisuutta tämän ainaisen kyynisyyden keskelle. Samantha on kauimpana Charlotesta, enkä uskoisi että ilman yhteisiä ystäviä nämä kaksi hengailisivat keskenään. En edes muista, viettivätkö he aikaa oikein ikinä kahdestaan, muulloin kuin Charlotten tuovan Samanthalle pikkuleipiä ja kiittessään, että panit veljeäni.  

Charlotten Casinolta ostama mekko ei ole minusta yhtään lutkamainen, vaan todella kaunis

Samantha Jones

Bilehirmu Samantha eli Sam on miestenielijä. Hänellä on sarjassa eniten miehiä, eniten seksiasentoja, eniten kummajaisia ja eniten parhaita juttuja. Samantha on juuri sellainen henkilö joka me kaikk naiset halusime olla, aina tyylikkään itsevarma. Samantha kehuu itseään ja pitää itsestään. Sinä meille kaikille on opittavaa. Samanta tietää, että hän ei tarvi miestä rinnalleen täydentääksen hänet. Hän tahtoo miehen rinnalleen, koska se on mukavaa. Hänen itsenäisyytensä onkin helposti miehille liikaa, ja monille naisillekkin. Samantha ei edes lannistu rintasyöpädiagnoosin saatuaan, vaan ryhtyy heti taistelemaan sitä vastaan. 

Carrien seurassa Samantha uskaltaa usein avautua peloistaan ja Samille Carrie kehtaa kertoa rankimmat seksijuttunsa. Sam ei tuomitse toisia tekemisistä, toisin kuin Carrie. Kerran Carrie näki kun lähettipoika otti Samilta toimistossa suihin. Samantha oli syystäkin vihanen, kun toinen tuomitsee, vaikka hän itse hyväksyi ja jopa ymmärsi Mr. Bigin pettämisen. Samoin kuin Samantha suunnittelee Carrien kirjan kantta, niin Carrie tuomitsee Samin tuomat asut. Mekko huutaa huoraa, ja Samantahlla on samanlainen punaisena. Tekeekö se hänestä huoran? Carriella olisi hyvin paljon opittavaa Samanthalta. 

Samantha ja Charlotte ovat hyvin erilaisita maailmoista, sillä Samantha on hyvin liberaali ja Charlotte konservatiivi. Samanthasa on kuitekin se hyvä puoli, että kun hän ottaa jonkun ystäväkseen, niin sitä puolustellaan viimeiseen asti. Kun ystävät ovat tuttunsa babyshowereissa ja tuttu varastaa Charotten tulevan vauvan nimen Sheylan, niin Sam kyllä osaa näyttää kuinka koville se Charlotteen sattuu. Hän on kuin emotiikeri, joka puolustaa aina karjaansa. Mirandan kanssa taas Samantha on lähemmin samalla aaltopituudella. Heillä on samantyylinen huumori, vaikka miesmaku avan erilainen. Uskoisin, että nämä kaksi ovat ystävyksiä muutenkin, eikä Carrie ole heille välttämätön liima. Vasta Mirandan saatua lapsen Samantha alkaa hnestä vieraantumaan. Sam kun ei ole perhetyyppiä. 

Tässä on nainen, joka on itsevarma
 

Miranda Hobbs

Kyllä, minun suosikkini on Miranda. Punapässämme on jotain sellaista rauhallista ja tyyntä energiaa, joka leijuu ystävien ympärille. MIrandalla on sydän pakoillaan. Hän esittää niin kovin vahvaa, mutta on sisältä heikko. Yhtäkkinen tarina kotona olevasta aaveesta, äidin kuolema, Steven kanssa ero, Bradyn syntymä, muutto Brooklandiin, anopin hoivaaminen... Sarjassa ehdottomasti Miranda kasva eniten. Hänen arvomaailmansa laajentuu ja siksi koen, että Carrie jää vahvasti Mirandan varjoon. 

Upea, kaunis Miranda. Nainen minun makuuni
Kun Carrie kertoo lähtevänsä Russianin kanssa Ranskaan, niin Miranda on eniten sitä vastaan ja kertookin sen totuuden. Lähdet viettämään hänen elämäänsä, et omaasi. Sen Carrie Pariisissa huomaakin. Miranda voi vaikuttaa itsekkäältä, mutta koko tarinan kannalta hänestä löytyy joustavuutta enemmän kuin muista. Miranda kuitenkin kokee Carrien tärkeimmäksi ystäväkseen, sillä äitinsä kuolemasta kertoo ensin hänelle. Itse hautajaisissa kun Miranda kävelee kulkueessa yksin, Carrie juoksee tulemaan häntä. On myös kovin liikuttavaa, että Carrie kutsui hautajaisiin myös Steeven, sillä se pieni vilkutus Stevelle on hyvin voimakas ele tuolla hetkellä. 

Aina niin toiveikas ja tulevaisuuteen uskova Charlotte on Mirandan vastakohta. Heidän suhteessaan he täydentävät toisiaan. Miranda on luonteeltaan kyyninen ja pessimistinen, joten hän ei varmasti edes jaksaisi itsensä kanssa ellei Charlotte toisi positiivisa näkökantoja elämään. Charlotte myös eniten ymmärtää Mirandan tarpeita saada joskus puhua muistakin asioista, kuin miehistä. Nimittäin se varsinkin sarjan alkupuolella MIrandaa ärsyttää, kun  ruokapöytäkeskustelu kun pyörii pienten penisten ympärillä. Omalla tavallaan Miranda ja Charlotte ovat sarjan realistisimat hahmot, sillä he elävät ehkä normaaleinta elämää. Tarkoitan sitä, että sarjassa näkyy heidän viettävän aikaa kotona telkkaria katsoen ja kokkaillen, eikä aina baarissa hilluen. 

Sarja upein puku on kyllä Mirandan häämekko. Sopii hänelle ja syyshäihin aivan ihanasti.
Samanthan kanssa Miranda taas on samalla aaltopituudella. Kun Samn keksii erikoisia ideoita, niin Miranda on ensimmäisenä mukana. Tekonännit ovat vain yksi niistä. Samanthan rohkaisemana Miranda uskaltaakin olla seksikkäämpi ja rkkoa rajojaan. Vähän koen katsojana jopa niin, että MIranda haluaisi olla vieläkin parempi ystävä Samanthan kanssa, mutta ei ole oikein uskaltanut antaa tälle mahdollisutta. 

Ikuiset ystävät - And Just Like That
Tässä oli nyt Sinkkuelämää analyysia kerrakseen. Sinkkuelämää elokuva katsoin maratonin yhteydessä ja eiköhän niistäkin oma arvostelunsa aikanaan tule. Uusi And Jst Like That sarja sai minulta ajatuksena jo ristiriitaisen vastaanoton. Tietty sarjan katson kun se Suomeen tulee, mutta Samanthan pois jäänti tietenkin harmittaa. Ymmärrän kyllä hyvin Kim Catrallia, ettei hän Samin rooliin halua enää mennä. Toivonkin, että tulevassa sarjassa selitetään hahmon poissaolo jollain loogisella tavalla. Sarja voisi hyvin alkaa Samanthan hatajaisilla, niin että hän olisi sairastunut uudestaan rintasyöpään ja menehtynyt. Sarjan teemoja voisi olla ystävyssuhteiden dynamiikka kun yksi puuttuu joukosta, vanhalla huumorilla höystettynä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti