Lippukokoelma

Lippukokoelma

tiistai 29. kesäkuuta 2021

Monsterit OY

Taisin olla iältäni vähän liian vanha Monstereihin, sillä olin jotain kahdentoista, kun näin Monsterit OY:n ekan kerran. Videon lainasin kaverilta ja taisin jopa silloin tykätä edessä olevasta Lintuset animaatiosta enemmän kuin itse elokuvasta. Vasta vanhemmiten olen ihastunut Taren ja Buun läheisyyteen.

Monsterit Oy Mainosjuliste
 Monsterilassa elää Tare Karvanen kaverinsa Masi Pallopään kanssa. He ovat töissä tehtaassa Monsterit OY:ssä, joka luo Monsterilaan sähköä. Sähköä luodaan, kun pikku lapsi kiljuu monsterainsa pelätessä. Tare on monsterilan paras jätkä ja tekee kovia ennätyksiä apurinaan Masi. Pahin kilpakumppani on kateelinen Rähkä, joka hamua Taren ennätystä. Aluksi Masillakin on ennätykset enemmän mielessä, Tare kun taas ei niistä välitä. Hän vain on paras. Sitten yksi päivä Rähkä koittaa salaa tehdä ennätystä ja tapahtuu se kauhein virhe; lapsi pääsee monsterilaan. Koomisia tilanteita sattuu, kun monsterit pelkäävät lapsia kuollakseen. NIin aluksi myös Masi ja Tare,  mutta Tare huomaa pian kiintyvän lapseen ja hoivaavan sitä. Tare kutsuukin pikkutyttöä Buuksi ja Buu Tarea Nalleksi. Buu sekoittaa koko kaupungin, kun hänet nähdän Taren ja Masin seurassa Herkku Hartsan shusibaarissa ja Buu pääsee uutisiin. 

Tarekin säikähtää

Uuteen päivään; Tare salakuljettaa Buun valeasussa töihin ja siitä kommellukset vasta alkaa. Räähkä koittaa kidnapata Buun, mutta se ei onnistu. Alkaa värikylläinen ja jopa sekava jahti ovien maailmoissa ja Buun naureskellessa. Ovet, joita pitkin lastenhuoneisii päädytään ovat valtavassa varastossa ja alue on yhtä huimapäiden vuoristorataa. Yksi ovi viekin pelottamon harjoitteluosastolle, jossa Taren pitää antaa näyte taidoistaan. Buu näkee silloin Taren ensimmäistä kertaa pelottavana ja syndänverellä Buu itkeä juoksee pois. Silloin vasta Tare itse tajuaa, kuinka kammottava hän oikein on. Monsterilan johtaja Rumilus heittää Taren ja Masin ovesta jäätikölle, sillä he ovat nyt nähneet liikaa. Räähkä onkin kimpassa Rumiluksen kanssa. 


Tare ja Masi tappelevat jäätiköllä, jossa monseri Jeti koitta saada heitä rauhoitettua. Tapellen kuitenkin mennään kotiin ja saadaan Rähkä kiinni itse teossa. Kun kerran Rähkä on firman puolesta valmis uhraamaan vaikka tuhat lasta, saadaan se nauhalle ja pomo saa potkut. Tapahtumaa on tutkinut 2319 ryhmä, jotka putsaavat lasten jälkiä ja heidän johtajana toimii kirjanpitäjä Raisa, joka on Monsterilassa töissä ja joka ei ikinä saanut Masilta tarvittavaa raporttia. Firma suljetaan, Buun ovi tuhotaan, mutta mistä jatkossa saadaan sähköt? Tare muistaakin, että Buu nauru toi sähkön oville ja pienen tutkimusten jälkeen todetaankin naurun toimivan paljon paremmin kuin pelon. Tare pääsee ennen loppua vielä kerran tapaamaan Buun Masin kootun oven ansiosta. 

Ovia, ovia

Monsterit Oy on hyvin mielikuvitusrikas elokuva ja siinä on mukavan omaperäinen idea. Tietokoneanimaatio sopii tähän erinomaisesti, kun ihmishahmoja on vain yksi ja muut mielikuvituksellisia örkkejä. Itse erilaiset monsterit ovat aina olleet suosikkejani tässä. Tare on iso ja karvanen, Masi pyörä ja suloinen pallopää, Räähkä lisko, Rumilus hämähäkki, Sirkalla on käärmehiukset, Raisa hidas etana, ja tehtaan ulkopuolella olevat tyypit kassa ovat omia hassuja olentoja. Suosikkini on hyytelölima, joka tippuu viemäriin, niin että häneltä jää suu ja silmät vain esille. Itse Buu tyttönen on yksi animaatiosuosikkejani, hän on niin valtavan suloinen ja se hänen lapsen naurunsa on ihastuttava. Harvinaista muuten että minä sanon näin, kun ei pidä lapsista, mutta Buun ääni on jotekin niin aito. Hän itkee aidosti, nauraa aidosti ja on niin tunteellinen, kun silittää Tarea, katsoo tätä silmiin ja sanoo: "Nalle". Buun ja Taren viimeinen yhteinen halaus on minulle lähes itkun paikka ja Pixarin leffojen yksi koskettavimpia hetkiä.
 

Kun katsoin elokuvaa lapsena, en osannnut siihen oikein samaistua. Buu oli liian pieni ja itse en ole koskaan pelännyt hirviöitä ja monstereita. Ehkä uskon tämän toimivan parhaiten ihan pikkulapsille, jotka niitä vielä pelkäävät. Huumori on ihan kivaa ja tykkään varsinkin siitä, että joka asiaan on otettu se monsterius mukaan, kuten deodoranttia on hajuna tyyliin koirankakka. Parasta elokuvassa on se, kun monsterit tekevät arkisia asioitaan; kun näytettään miten he pelottelevat lapsia ja viettävät vapaa-aikaa. Itse toiminta, eli Buun saaminen kotia ja Rähkän kassa tappelut eivät taas minua innosta. Siksi elokuvan tapahtumat tuntuvat vähän väkinäiseltä ja liian monen mutkan kautta selvitetyltä. 

Ihanat Buu ja Nalle
 Monsterit on kuitenkin kiva elokuva. Tiedän, että nykypäivänä monet arvostavat jopa Pixaria enemmän kuin Disneytä, mutta itselläni näin ei ole. Pixarin tuotokset ovat hyviä, mutta tunnetasolla ne eivät ole päässeet vielä lähellekkään kunnon Disneyn klassikoita. Kuitenkin Pixarin tuotannosta Monsterit Oy nousee sille paremmalle puolelle. Ja erikoispointsit Jussi Lammesta Tare Karvaselle, hän sopii ehdottomasti Taren ääneksi. Monesterit Oy sai myöhemmin jatko- (eli oikeamin esi-) osan Monsterit Yliopisto, joka taas on pelkkää sähellystä, ilman sitä kaunista tunnetta, mitä Buu olemuksellaan tähän elokuvaan loi. 

2 kommenttia:

  1. Paras Pixarin tekemä pitkä elokuva. Yksinkertaisin animaatio, ja yksinkertaisuus on aina kaunista. Hienoa, miten monsterien silmät peilasivat kun olivat liikuttuneet. Myös kaikki nyanssit noissa ovissa olivat merkityksellisiä. Satumainen, ekspressionistinen idea. Eri ikäiset näkevät kuvan varmasti eri tavalla. Itse olin parikymppinen miehenalku, ja katsoin sen lapsen kanssa, ja pidin kovasti. Onkohan lasten vaatimustaso noussut, vai uskaltaisiko tämän nyt katsoa seuraavan sukupolven kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pixarilta tämä sijoittuu omalla listallani sijalle 7. Jossain vaiheessa aion julkasta postauksen Disneyn ja Pixarin top 10. Toivon, että nykymukulat innostuisivat tästäkin, eikä vaatimustaso ole noussut asteeseen pelkkää räiskettä.

      Poista