Lippukokoelma

Lippukokoelma

lauantai 8. helmikuuta 2020

Star Trek Nemesis

On aika sanoa hyvästit Enterprisen porukalle, sillä tämä on viimeinen elokuva Star Trek The Next Generations porukalla. Onneksemme saimme vähän aikaa sitten kuulla, että on tulossa uusi Star Trek sarja, joka kantaa nimeä Picard. Kapteenimme saamme siis vielä tulevaisuudessa nähdä. (Tämä teksti on kirjoitettu, ennen Picard sarjan alkua. Vielä en ole Picardia katsonut, sillä olen menossa Enterprise sarjassa).
Nemesis elokuvajuliste
Enterprisen porukka on telakoitunut, sillä on juhlan paikka. Förstimme William Riker ja neuvonantajamme Deanna Troy ovat menossa naimisiin. Häissä Picard pitää heille koskettavan puheen ja Data innostuu laulaa lurauttamaan. Häissä on koko miehistö paikalla, siellä jopa pöydän kulmassa istuu Beverlyn poika William Crusher, joka The Next Generation tv-sarjassa muutamalla kaudella isostikki oli mukana. Worf on myös häissä, vaikka hän yhdellä hetkellä heilastelikin Deannan kanssa. Juhlista siirrytään kuitenki takaisin töihin, sillä he saavat komennuksen Romulukselle. Picard, Worf ja Data lähtevät matkaan hyvin varustetulla vempeleellä, jolla Picard on aina haaveillut ajelevansa. Planeetalta he löytävät Datan kaksoisolennon, robotin B-4. Hahmo on ulkonäöltään aivan identtinen Data, mutta hänellä ei ole tietoa päässään. Romuluksella on käynyt vallankaappaus ja uusi johtaja on Shinzon. Tyyppi on siitä erikoinen, että hän on Picardin klooni.
Shinzon ja Picard
Shinzon väittää, että hän on rauhan lähettiläs. Oikeasti hän kuitekin houkutti Picardin paikalle Datan kloonilla, sillä hänen tavoitteensa on tulla terveeksi. Shinzon on lähellä kuolla ja hän tarvitsee Picardin geenejä itselleen. Picardin täytyy siis kuolla Shinzonin takia, eikä hän tietenkään halua tehdä sitä. Vaikka Shinzon on Picardin klooni, niin hänellä ei ole Picardien tietoa, eikä muistia. Yhteisillä illallislla Shinzon koittaa saada kaikkea tietoa Picardista irti ja kertoo oman historiansa. Lapsena hänet hyljättiin ja Romuluslaiset ottivat hänet huostaan. Nyt aikuisena hän haluaa tehdä hyvää Romuluslaisille. Shinzonilla on kykyjä muuttaa Enterprisen tietokonetta ja Romuluslaisten avulla päästä muiden mieleen. Kun yhtenä yönä Deanna ja William ovat sänkypuuhissa, niin Shinzon saa välitettyä itsensä Deannan aivoihin, niin että Deanna näkeekin Shinzonin Willin tilalla. Eroottisella hetkellä tämä varsinkin kauhistuttaa Deannan suunniltaan. Samaan aikaan Data ja Geaordi La Force koittavat laittaa B-4 robotin päälle. Se onnistuukin ja Data alkaa pitää B-4 osittain veljenään. B-4 ei ole kuitenkaan niin tyhmä miltä näyttää, vaan Shinzonin kätyri. Enterpriselta hän lähettää suoraan tietoja Shinzonille.

Shinzonilla on salainen ase: supertykki, jolla hänen on tarkoitus tuhota. Viimeisessä taistelussa Picard saa avukseen Datan, joka on teeskennellyt olevansa B-4. Datan avulla Shinzon kuolee ja Picard ehtii juuri siirtyä Enterpriselle. Paikka tuhoutuu ja Data räjähtää sen mukana. Enterprisella Datalle pidetään muistotilaisuus. Picard tuntee itsensä vähän kaihoisaksi, varsinkin nyt kun William Riker nousee kapteeniksi ja saa oman aluksen käyttöönsä. Picardin oli tarkoitus ylentää Data uudeksi Förstikseen. Sitä emme saa koskaan tietää, kuka siihen paikkaan nytten päääsee. Kuitenkin Data on siirtänyt osan tietoisuudestaan B-4 robotille, joten käytännössä jonain päivänä hän voi saada kaiken Datan tiedon itseensä ymmärretyksi. Picard uskoo että Data voi vielä palata osittain B-4:n muodossa.
B-4 ja Data
Star Trek Nemesis ei ole erikoisen häävi elokuva. Siinä on monimutkanen juoni, jossa on paljon sivuaukkoja. Huumori on jälleen toimivaa ja tietenkin on aina mukava nähdä sarjan vanhoja hahmoja. Suurimman ruutuajan saa Picard ja Data, mutta myös mukavasti vastanainut Riker. Hauskaa piikittelyäkin ilmassa on, kun Picard yhdessä vaiheessa kutsui Försiätnsä nimellä herra Troy.  Muitakin haussuja letkautuksia elokuvasa löytyy, eikä tätä tietenkään ole tarkoitus katsoa juonivetoisena elokuvana. Star Trek sarjoissa ja elokuvissa parasta on juurkin se hahmojen henkilökemia ja dramaa henkilöiden välillä. Uudesta Shinzonin hahmosta en paljoa pitänyt. Hänen taustatarinansa on liian yksinkertainen ja hänen motiivinsa läpinäkyvät. Jotenkin hän ei tuntutnu tarpeeksi pahalta pahikselta, kuten vaikka Borgit.

Sen huomaa selvästi, että nyt ollaan tehty Star Trek elokuva 2000- luvulla. En ole nähnyt Star Wars elokuvia, mutta minusta tuntuu, että juonen puolesta ja räiskinnän määrästä on haluttu vähän sieltä otaa mallia ja kopioida. Nemesis ei menestynyt, joten kopiointi on ollut kehnoa ja turhaa. Olisi vaan Star Trek pysynyt ennallaan, eli enempi hahmovetoisesa tarinassa, niin elokuva olisi ollut parempi. Nyt se ei ollut huono, mutta kuitenkin heikko. Ei Star Wars - fanit tästä eivät tule saamaan mitään irti. Räiskintää ja nopeita kulkuneuvoja on paljon ja värimäärittely on jotenkin hasardia. Osittain minua harmittaa, kun The Next Generationin porukka ei saa arvokasta lopetusta tästä elokuvasta. Haikeutta leffan lopussa kuitenkin on, juurikin Datan menehtymisen ja Förstin lähtemisen kautta. Enterprisella alkaa selvästi uusi aika tämän jälkeen.
Hääjuhlissa: Worf, Beverly, Riker, Deanna, Picard, La Force ja Data

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti