Star Trek Uusi Sukupolvi sarja on nyt ohi ja on aika siirtyä heidän oman ensimäisen elokuvan pariin. Sukupolvet on yhdistävä teos, jossa Alkuperäinen sarjan hahmot antavat elokuvallisen vastuun Uuden Sukupolven hahmoille. Käytännössä vihdoinki kaksi suurta kapteeniamme eli James T. Kirk ja Jean-Luck Picard vihdoinkin tapaavat toisensa. Pari muutakin vanha hahmoa Alkuperäisestä sarjasta piipahtaa elokuvassa ja Bones ja Spock mainitaan. Heidän hahmojaan oli kuulemma pyydetty tähän elokuvaan mukaan, mutta Leonard Nimoy ja Deforest Kelly kokivat, että Bonesin ja Spockin tarinat loppuivat Tuntemattomaan Maahan. Molemmat heistä on kuitekin Uuden Sukupolven sarjassa käynyt cameon tekemässä, Bones nimittäin piipahti pilotissa ja Spock vieraili muutamassa jaksossa jollain kaudella.
|
Star Trek Generations alkuperäinen elokuvajuliste |
Kapteeni James T.Kirk on jo eläkkeellä, niin kuin hänen kaverinsa konemies Scot. He ja Chekov saavat kutsun uuden Enterprisen neitsytmatkalle. Enterprise ei kylläkään ole vielä valmis ja pelkän hupimatkan sijaan heidän täytyy ottaa äkillinen tehtävä vastaan, sillä pari avaruusalusta on jäänyt jumiin aikapoimuun. Uusi kapteeni pyytää Kirkiltä apua ja Kirk selvittäkin ongelman. Kaikkia ei kuitenkan Kirkin ja Scotin taidoillakan saada pelastettua, sillä vain noin 50 kyydissäollutta ehditään siirtämän yli 200 matkustajasta ennen laivan räjähtämistä. Samassa rytäkässä katoaa Kirk.
Noin 80 vuotta myöhemmin olemme jälleen Enterprisella, Picardin ohjaamalla sellaisella. Miehistö on leikkimässä holokannella merimieselämää, jonka vapautta Piacrd selvästi halajaa. Picard saa tiedot holokannelle veljensä ja tämän poikansa menehtymisestä. Tästä Jean-Luck menee aivan lukkoon, sillä viimeisen kauden jaksoissa hän vihdoinkin sai välit sovittua veljensä kassa ja tykästyi kovasti veljenpoikaansa, joka haaveili Tähtilaivastoon liittymisestä isona. Holokansileikit muutenkin joudutaa keskeyttämään, sillä Romuluslaiset ovat hyökänneet läheiselle observatioriolle. Enterprise on lähdössä siis pelastustehtäviin. Ennen sitä androidimme Data kokee, että hänen täytyy ottaa veljeltänsä saama tunnesiru käyttöön, sillä häntä vähän harmittaa se, kun hänellä e ole omaa huumoria. Tunnesiru ottaa Datasta ylivallan, eikä hän observatoriossa pysty pelastamaa loukattua Geordia, sillä hän kokee pelkoa. Klingonit saavat observatiosriosta löytyneen professori Soranin ja Geordin panttivangiksi. Soranin avulla he asentavat Geordin visiiriin kameran, jonka avulla he koittavat selvittää Enterprisen metalliset heikoudet. Picard saa yhteyden Klingoneihin ja ehdottaa vaihtokauppaa, hän tulisi Geordin tilalle. Sitä ennen hänen täytyy kuitenkin keskustela Soranin kanssa, joka on tekemässä maailmaa tuhoavaa asetta.
|
Data ja Beverly piraatteina holokannella |
Kelakympin psykologitarjoilija Guinan on kertnut Picardille, että on tavannut Soranin aikaisemmin. He olivat molemmat tuhoutuneen Enterprisen kyydissä n. 80 vuotta sitten. Sitä ennen he olivat Yhteydessä. Yhteys on mielikuvamaailma, ikäänkuin loputon holokansi, jossa voi kokea ikuista onnea. Siksi Soran on nyt kehittänyt aseen, millä pääsisi takaisin Yhteyteen, mutta samalla ase tuhoaisi auringon. Siksi Picardin on estettävä tämä ase ja tavattava Soran. Klingonit pitävät lupauksensa. Picard pääsee Soranin luo, kun Geordi pääsii Enterpriselle. Pian alkaa kiivas tulitus Enterprisen ja Klingonien välillä, mutta Worf joka tuntee Klingonialukset hyvin, keksii kenon millä he tuhoutuvat. Enterprise on kuitenkin pahoin vaurioitnut ja joutuu tekemään voimakkaan pakkolaskun, jossa tuhoutu koko laiva ja sen miehistö. Samaan aikaan Picard on tappelemassa Soranin kanssa, mutta Soran ehtii ensin. Paikka räjähtää, Enterprise tuhoutuu ja Soran ja Picard pätyvät Yhteteen.
|
Picard ja Kirk kohtaavat |
Yhteydessä Picard tapaa oletetun tulevaisuuden perheensä, mutta jo siellä jouluikkunan äärellä pohtii, ette tämä ole totta. Guinanin kaiku tulee ehdottamaan, että hae Kirk avuksesi, joka on tällä Yhteydessä ollut sen 80 vuotta ja palatkaa takaisin. Kirkille tuo 80 vuotta on ollut vain muutama minuutti ja aluksi hän ei haluakkaan yhteydestä pois. Kun Picard painottaa, ettei tämä ole totta vaan loputonta mielikuvitusta, Kirk heltyy. Hän haluaa olla hyödyllinen, sillä mitään hyödyllistä hän ei ole eläkepäiviensä akana saanut aikaan. Yhdessä he pääsevät takaisin aikaan, jossa Soranin suunnitelmat ehditään estämään ja Enterprise on vasta tekemässä pakolaskua. Kirkin ja Picardin avulla Soran ei ehdi Yhteyteen, vaan räjähtää palasiksi. Kirk kuitenkin on roikkusillalla hakemassa Soranin asetta, mutta putoaa ja haavoittuu vakavasti. Tässä herkässä kohtauksessa Kirk antaa Picardille neuvonsa kapteenina, ennen viimeistä hengenvetoa. Picard hautaa Kirkin ja laittaa tämän tähtilaivastomerkin haudan päälle muistoksi. Enterprise on tehnyt ison, mutta onnistuneen pakkolaskun ja Data oppii itkemään onnesta, sillä jopa Datan kissa Täplä on pelastunut. Enterprise on kuitenkin lopullisesti romua, mutta Picard on oppinut jotain. Aika ei ole meidän vihollisemme, aika on meidän ystävämme. Viimenen kuva on rikkoutuneen Enterprisen kapteenin tuolista. Paluuta entiseen ei enää ole.
Kahden ensimmäisen Satr Trek sarjan fanille Sukupolvet on mukavaa katseltavaa. Innostuin todellakin, kun sain nähdä lempikapteenini Kirkin pitkästä aikaa, vaikka vähän pöhöttynyt hän onkin. Kirkin ja Scotin välillä on edelleen mieletön kemia, vaikka Scot ei olekkaan viskiä kiskomassa. Chekov on kanssa kiva pitkästä aikaa nähdä ja Sulukin mainittiin, sillä hänen tyttärensä on mukana tämän ekan Enterprisen ohjauksessa. Hämmentävin näky on, kun Picard ja Kirk tapaavat ensikerran, sillä en ollut varma siitä, mite hahmojen kuuluisi reagoida toisiinsa. Heidä välistä kemiaa kuvailisin jännäksi, sillä he eivät kuitenkaan oleleet täysin samalla tasolla, mutta arvoltaan ovat molemmat kapteeneja. Tiesin jo etukäteen Kirkin kuolevan tässä elokuvassa, muta jos en olisi tätä tennyt, niin varmasti tunnekuohuni olisi ollut suurempi. Pidin kuitenkin kovasti tästä herkästä hetkestä jonka Picard piti Kirkin menehtymisen jälkeen. Sille osattiin antaa tarpeesi rauhaa.
|
Chekov, Kirk ja Scott vanhoina |
Alkupään Enterpsrisen prologi oli minun makuuni ehkä vähän pitkä, mutta mukavasti saimme vanhoille hahmoille ruutuaikaa. Sen jälkeen tuleva Enterprisen miehistön pelleily holokannen merirosvolaivassa on todella koominen, mutta loogisuutta siinä ei ole. Tosin se vei hyvin tähän Datan huumorintajuttomuusongelman ja syyn sille, miksi Data vihdoinkin halusi kokoeila tunnesirua. Enterprisen miehistöstä Data saikin Picardin lisäksi eniten ruutuaikaa, sillä hän vihdoinkin sai kokea tunteita ja se repi leffan suurimmat huumorit. Data nauroi paljon ja ärsyttävällä tavalla ja tajusi vanhoja monien vuosien takaisia vitsejä. Myös muut Datan tunteet, kuten pelko ja häpeä, tuotiin hyvin esille ja Datasta tuli taas astetta mielenkiintoisempi hahmo. Seuraavissa elokuvissa odotankin mielenkiinnolla mitä tunnesiru Dataan tuottaakaan. Eniten kuintenkin vaikutuin siitä, kuinka Data sai tuntea onnea ja helpotusta lemikkinsä Täplän löytämisestä. Ylipäätäänsä se, että Täplä on mukana on ihana asia, sillä se kisu on mitä suloisin.
|
Data oppii nauramaan |
Sukupolvet elokuva olisi periaatteessa voinut olla vain Star Trek The Next Generations sarjan loppuhuipennus pätkissä, mutta elokuvana se ehkä antoi suremman vaikutuksen. Valaistus oli sellaista mistä en välittänyt, kun kellertävyys heijastui joka suunnasta. Räjähdykset, ääniefektit ja holokannen merirosvolaiva oltiin kuitenkin jo tuotettu vähän isommalla budjetilla mitä yhteen tv-sarjan jaksoon laitettaisiin. Tämän elokuvan parissa oli helppo viihtyä, mutta nille jotka ei Star Trek Alkuperäinen sarja tai Uusi Sukupolvi hahmoista välitä, ei varmastikkaan voi saada tunnetasolla tästä sitä samaa irti, mitä minä sarjojen fanina sain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti