Lippukokoelma

Lippukokoelma

lauantai 31. elokuuta 2019

Disney Klasskot 39: Keisarin Uudet Kuviot

Lainasin Keisarin Uudet Kuviot aikoinaan kaveriltani ja voi luoja kuinka elokuva nauratti. Siinä on niin mahdottoman hyviä vitsejä ja mieleenpainuvia lausaduksia. Tästä leffasta tehtyä pc- peliäkin olen tahkonut vaikka kuinka monet kerrat, sillä se on kerrassaan mainio peli. Minulla onkin tapana kutsua tätä leffaa sekä peliä nimellä Kuzkotopia. Eniten tykkään käyttää Kronkin huudahdusta: "Yzma, nosta kädet ilmaan!" Aina ollessani huvipuistossa tukkijoessa tämä täytyy huutaa ennen viimeistä isoa laskua.
Keisarin Uudet Kuviot elokuvan mainosjuliste
Keisari Kuzko on hyvin itsekäs ja säälimätön tyyppi. Hän haluaa rakentaa Kuzkotopian, kesäparatiisin, maalausjuntti Patchan kukkulalle. Patchalle tämä ei tietenkään käy. Hän palaa keisarin luota maansa myyneenä kotia, mukanaan yllätys. Itse keisari, joka on muutettu laamaksi! Keisari Kuzkon irtisanottu, kateellinen, petolinnun peräsimen näköinen noita-akka Yzma on pakottanut apulaisensa Kronkin tappamaan keisarin, sillä hän haluaa vallan itselleen. Tyhjäpää, mutta varsin mukava heppu, Kronk sotkee myrkkypullot, eikä illallisen juomassa tuulihattujen kera ollutkaan myrkkyä, vaan laamanestettä. Yzma käskee Kronkin hankkiutua eroon Kuzkolaamasta, joten Kronk heittää sen jokeen. Sieltä se sattuman kaupalla päätyy Patchan kärryyn. Patchan huomattua Kutzko laaman hän ei suostu avustamaan tämän tietä kotia, ellei Kutzkotopiaa rakenneta muualle. Näin ollen Kutzko joutuu yksin selviämään viidakon läpi ja kun pantterit ovat ahdistaneet hänet nurkkaan, niin Patcha tulee kuitenkin apuun. Yhdessä he selviävät jokeen tippumisesta, riippusillan hajoamisesta sekä toisiensa kestämisestä. Kuzko kun ei ole mikään erityisen vilpitön. Hän uskoo vakaasti, että palatsista saapuu pelastajat.
Kronk: "Hei nitteks taivaan tänään? Aikas sininen."
Mutkan Muonalassa ruokaillessaan heidän viereisensä pöytään istahtavat Yzma ja Kronk. Kuzkon valittaessa kokille ruuasta, Patcha kuulee Yzman suunnitelmasta murhata keisarin. Kuzkohan ei Pachaa usko, ja heidän tiensä erkanee jälleen. Heti sen jälkeen Kuzko näkee Yzman ja menettääkin kaiken toivonsa. Pacha oli jälleen kerran oikeassa. He tekevät suunnitelman, jossa Pachan perhe pitelee Yzmaa ja Kronkia, niin että Pacha ja Kuzko ehtivät palatsiin ennen heitä juomaan ihmisrohtoa. Kilpajuoksu palatsiin ei ole ihan tasavertainen ja kaikin puolin se olikin mahdotonta, mutta salalabrassa tapellaan ihmisrohtoputelissa isoon malliin. Kun purkeista ja puteleista puuttuu etiketit, niin ei auta muu kuin maistella kaikkia. Kronk ehtii kokea muutamaa eläimellistä ulkomuotoa, kunnes on taas laama. Kaksi pulloa jäljellä, sen on oltava toinen niistä. Yzma saa sen käsiinsä ja kappas vain, hän onkin kissa. Patchan avulla Kronk kiipeää palatsin ulkoseiniä pitkin ja saa vihdoinkin juotua rohdon, millä muuttuu takaisin ihmiseksi. Keisarimme on laamana oppinut jotain, sillä rakentaa kesäpalatsin Patchn talon viereiselle kukkulalle ja Patchan perhe saa myös osallistua vesiliukumäki-ilakointiin. Kronk alkaa vetää kurrepartiota, sillä viidakossa hän puhui hyvää kurrea. Patchan lapset ja Yzmakissakin oppii nyt puhumaan kurrea.
Kronk ottaa Mutkan Muonalan hallinnakseen
Keisarin oma teemalaulaja
Keisarin uudet kuviot on Disneyn toinen virallinen komedia Herkuleksen jälkeen. Vaikka herkkupojassa on ehkä enemmän vitsejä, niin sen elokuvan teema on muuten aika vakava. Keisarissa taasen on pitkin elokuvaa hyvä fiilis. Neljä päähahmoamme on kaikki erilaisia: Kuzko itsekäs ja näkyvästi itserakas, Patcha auttavainen ja hellyyttävä, Yzma vihainen ja nokkava sekä Kronk joka on hyväntahtoinen ja hassulla tavalla tyhmä, yksinkertainen. Nämä parit tasapainottavat loistavasti toisiaan ja siksi elokuva on leppoista katsottavaa. Hahmoista pidän eniten Kronkista, jolla on aivan omat juttunsa: tuulihattujen kokkaus, kurrepartio ja omat hyvä ja paha minä. Näitten kanssa kommunikointi on aivan hulvatonta. Välillä leffassa on ihan outoja juttuja jotka ei edes liity mihinkään ja sekin tuo huumoria. Näitä on apinan ötököiden syönti, sekä Kronkin pahan minän käsilläseisonta. Yzmakin vetelee yhden mahtivitsin, sillä hän meinaa muuttaa keisarin kirpuksi ja laittaa kirpun pakettiin ja pistää paketin toiseen paettii  ja lähettää paketin itselleen. Ja kun se tulee, ha ha haa, mäjäyttää sen vasaralla. Patchan porukoiden luona Yzma esittäytyy Patchan kummin kaiman serkun isotädiksi, äidin puolelta ja Kronk pääsee lapsien kanssa hyppimään hyppynarulla 90 apinaa, jotka omenoita syö. Kaikista herkullisin komediakohelllus on kuitenkin Mutkan Muonalassa, jossa Kronk pestataan kokiksi ja koittaa saada pyöräovissa kiertelevien Yzman ja Kuzkon  annostilauksesta selvää, tuleeko potut pottuina vai juuston kanssa? Toisaalta, vaihdetaan potut salaattiin.
Pachan läheinen perhe
Keisarin tarina perustuu pohjimmiltaan satuun Keisarin uudet vaattet. Samaa on enään itsekäs keisari, muuten tarina on mennyt kauas pidemmälle. Inka- ja perutyyliset palatsijutut ja maisemat ovat ihan kivoja, muttaa leffaa katsoessa keskittyy enemmän värikkyyteen ja huumoriin. 90-luvun lopun tyylinen eri kulttuurien tuominen tähän elokuvaan loistaa poissaolollaan. Keisarin Uudet Kuviot ei tarvitse sitä. Se seisoo vahvana oman oudon huumorinsa ja neljän päähenkilönsä varassa. Kronk on sivuhahmoista selvästi pidetyin ja hän saikin oman jatko-osa elokuvansa Kronkin Uudet Kuviot, joka on vielä ihan siedettävä jatko-osa. Koska Keisarissa ei animaatiolla nyt liikaa hifistellä, niin tyylillisesti jatko-osa ei ole edes kaukana. Vaikka Uudet Kuviot on täynä mitä hassumpia tyyppejä, niin yksi järjen ääni sieltäkin löytyy. Se on Pachan vaimo, joka on viimeisimmillään raskaana. Hän osaa olla realisti ja hei, onko Disneyleffassa aiemmin nähty naista, joka on raskaana. Ei minun muistaakseni, joten senkin takia Keisarin Uudet Kuviot on harvinainen elokuva. Yzma, nosta kädet ilmaan!
90 apinaa omenoita söi. Yks pomppi kattoon ja päänsä löi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti