Lippukokoelma

Lippukokoelma

maanantai 9. huhtikuuta 2018

Tv-suosikkejani: Pokémon

Elokuvien ohessa on tullut monenmoisia televisiosarjoja vuosien varrella seurattua. Jotkut niistä on painautunut ikuisesti mieleeni koskettavien tarinoiden tai herskyvän huumorin takia. Tässä osiossa esittelen suosikkisarjojani ja koitan pohtia, mitkä asiat kyseisessä sarjassa vetoaa minuun, niin että vuodesta toiseen haluan katsoa samoja jaksoja, joita olen niin monen monta kertaa jo elämäni aikana nähnyt. Vuoroon pääsee ainoa rakastamani Japanilainen animaatiosarja eli Pokémon. Ja tarkoitan nyt Pokémonien ensimmäistä Indigoo League kautta, muita sarjan kausia en ole katsonut. Puhuttelen tätä Indigo League kautta kuitenkin pelkällä Pokémon nimellä.
Ensikosketus: Olin ala-asteikäinen ja imin itseeni kaikkia vaikutteita niin perheeltä, kuin ystäviltäkin. Joku kaverini mainosti minulle lauantai-aamuisin tulevaa uutta animaatiosarjaa ja kun itse muutaman jakson katsoin, niin hetki vain ja olin hurahtanut Pokémoneihin. Pokémon peleistä en tiennyt mitään, mutta nopeasti opin että sarja perustuu johonkin Nintendo peliin. Koska Nintendoa ei lähipiirissäni kenelläään ollut, niin peliä ei tullut lapsena pelattua. Näin aikuisena olen sitä kokeillut, mutta keskenhän se on jäänyt. Pokémon sarja oli aina viikkojeni kohokohta. Lauantaiaamuni huipentui siihen, kun sain syödä smartiseja ja pringelesejä Pokémonia katsoessa. Niin kuin monet ystäväni, minäkin aloin sarjaa nauhoittamaan videolle ja Hyvästi Butterfree jaksosta asti kaikki oli aikoinaan omilla vhs-kaseteilla. Aikaisemmat jaksot on ihan julkaistu virallisilla videoilla, joten niitä tuli ostettua. Pokémon oli koko kaveripiirini ja kouluni juttu siinä vuoden 1999 tiimoilla. R-kioskilta ostettiin Pokémon kortteja ja koulussa vaihdoimme niitä. Yksi kiiltokortti vastasi kahta tavallista. Muistan, että sain ihan ensimmäisen Pokékorttini ystävältäni ja se on kivimöhkäle Geodude. Olin myös kamalan kateellinen ystävälleni, kun tämä omisti kiiltävän Rakettiryhmän Jessie kortin. Onneksi sainkin sen yhdellä peruskortilla kaverialennuksella vaihdettua. Korttien lisäksi tarroja ja tarrakirja Pokémoneista oli, juliste ja muutama pehmolelu. Tietenkin leikkimme käsittelivät Pokémoneja ja ainakin meidän kodista löytyy vieläkin taittuneita lusikoita, mitä Sabrinan salilla harrastettiin. Muistoihini on myös vahvasti jäänyt se, kun teimme aikoinaan mansikkamaata ja kaverini kanssa mentiin pressunpäälle ja teimme Pokémon kamppailun.
Pokémonkorttejani
Sarjan juoni: Ash Ketchum on 10 vuotias poika, joka asuu Palletin kylässä. Hän saa aloittaa oman Pokémon matkansa kunhan saa Professori Oakilta oman Pokémonin. Ash nukkuu pommiin ja ainoatakaan Pokémonia ei ole hänelle enään jäljellä. Hän ruinaa jos proffa edes jonkun antaisi ja niin sarja sai maskottihahmonsa Pikatchun näkyville. Ash ja sähköhiiri Pikatchu ei aluksi tule lainkaan toimeen, mutta sarjan edetessä heistä tulee erottamattomat ystävykset. Ashin tavoite on päästä Pokémon mestariksi, johon tarvitaan vähintään 8 salimerkkiä ja voitto Pokémonliigassa. Hän kohtaa matkalla monia ihmisiä ja seuraan liityykin Misty ja Brock, josta pääkolmikkomme koostuu. Misty kouluttaa vesipokémoneja ja Brock haluaa pokémon kasvattajaksi. Tämä kolmikko siis kiertää maita ja mantuja tavaten uusia pokémoneja, uusia ihmisiä ja samalla Misty ja Brock auttavat Ashia pääsemään Pokémonliigaan. Kaikki merkit saadaan kerättyä, vaikkakin joskus vähän erikoisilla tavoilla. Lopulta päästään Pokémonliigaan, mutta mestarksi ei päädytä sillä Ash haviää juuri löytämälleen ystävälle. Ettei tarina olisi pelkkää hyvisten seikkailua, niin runsaasti huumoria ja sarjan parhautta tuo Rakettiryhmä, joiden jäsenet Jessie, James ja Meowth koittavat kidnapata pokémoneja tullakseen rikkaiksi. He taistelevat monta kertaa Ashin porukkaa vastaan, mutta eivät näytä millään oppivan, että Jessien Ekans ja Jamesin Koffing eivät kestä Pikatchun sähköiskuja. Rakettiryhmä on aina hyviksiä kohtaan nokakkain ja saa paljon härdelleitäkin aikaan, mutta siltikin heidän tiimisä on kiinnostava ja koskettava.
Brock. Ash ja Misty
 Sarjassa seikkaillaan paljon päämäärätttömästi etsien oikeita polkuja ja tavataan mahdottomasti uusia hahmoja. Pääkolmikkomme ei kuitenkaan kamalasti saa uusia pokémoneja kerättyä, vaan enemmänkin he vaan kohtaavat niitä jotka jo omistaa joku muu, tai sitten niitä ei edes yritetä napata. Matkan jälkeen ennen Pokémonliigaan menemistä Professori Oak tutkiikin Ashin pokedexin ja toteaa, että Ash on sillä tunnistanut yli 100 pokémonia, mutta omistaa vain kourallisen. Sarjan tavoite katsojille onkin esitellä näitä erilaisia pokemoneja, joita tuolloin oltiin luotu 151 kappaletta + Togepi siihen päälle. Sarjassa myös vilahtaa Hou-Oh pokémon ensimmäisessä jaksossa, joka ei kuulu näihin 151 pokémoniin.

Hahmot: Ash Ketchum on ihan hauska ja naivi symppis, jossa riittää mielenkiintoa päähenkilöksi. Hän oikeasti välittää pokémoneistaan ja tekee paljon virheitä, mutta osaa myös oppia niistä. Ash on äkkipikainen, lapsellinen ja monesti tyhmänkin rohkea. Hänestä kuitenkin löytyy paljon rohekutta uhmata varaa, eikä hän helposti suostu häviämään. Toisena joukkoon liittyy Misty, joka aluksi alkoi seuraamaan Ashia siihen vedoten, että haluaa pyöränsä takaisin. Misty on vähän tärkeilevä pissis, mutta tuo hyvää feminiinistä enegiaa ja on Ashin tukena, varsinkin silloin kun Brock alkaa hölmöillä. Misty ei usein luota Ashin pokémontaistelu taitoihin, vaan haluaa väkisin tulla auttamaan. Monesti heillä Ashin kanssa meneekin sukset ristiin. Brock tulee mukaan kivisalilta, kun hänen isänsä alkaa vihdoinkin vetämään sitä ja ottamaan vastuuta omista lapsistaan. Brock on selvästi muita vahempi ja ihanan vastuullinen. Hän on ryhmän komea järkihahmo, jonka aivot vie vain kauniit tytöt, yleensä Pokecenterin hoitajat ja poliisit. Brock on fiksu ja reilu, hänellä on hyvä huumori ja voimakkaat pokémonit. Kolmikosta hän on ihan suosikkini ja välillä jopa harmitti, kun Brockin pokémoneja näytetän niin vähäsen ja hänen vakavampaa puoltaan noin muutenkin. Rakettiryhmän puolelta puhuva Meawth kissapokémon on aika tylsä, mutta porukan järki. Jessie ja James taasen ovat koko sarjan makea sokeri. Jessie on ryhmän kaunis ja itsevarma johtaja, jota muut yleensä enemmän kuuntelevat. Vaikka Jessie väittää, ettei tdellakaan ole kiinnostunut Jamesista, niiin olen aivan varma, että heillä on romanttisia tunteita toisiaan kohtaan, sillä selvästi Jessie kokee msutasukkaisuutta heti kun James kääntää päänsä muihin tyttöihin päin. James on rikkaasta kodista kotoisin ja ihanan aivoton. Hänellä on kiinnostusta ulkonäköön ja muotiin, eikä hän voi sietää perhettään. Hän kokee olevan vapaana Rakettiryhmän kanssa.
Rakettiryhmän Jessie ja James
Pokémoneissa on aivan äärimmäisen hyvä dubbausjälki. Vaikka Misty onkin hahmoista minusta tylsin, niin Kiti Kokkosen kimittävä ääni on hänelle aivan pakollinen. Jamesia esittää sarjan reiluun puoliväliin asti Veli-Matti Ranta, joka tekee aivan uskomatonta komedian jälkeä tässä dubbauksessa. Draamallisempaa ääninäyttelyä hän on tehnyt elokuvassa Notre Damen Kellonsoittaja. Pokémonit itse puhuvat omia pokékieliään, mitkä ovat äärimmäisen suloisia. Sivuhahmojen äänet vaihtuvat häiritsevästi vähän jaksoittain. Varsikin Ashin kilpakumppanin Garyn, joka on samana päivänä  samasta kylästä aloittanut pokémon matkansa, ääni vaihtuu joka jaksossa.

Miksi juuri Pokémon: Tähän on vastauksena nostalgia. Nykypäivänä jos tämän ihan alusta näkisin, niin en varmasti sarjasta innostuisi. Itsekkin katsoin sarjaa aluksi hetken, ennen kuin innostuin kunnolla. Uusien pokémonien näkeminen oli aluksi kiehtovinta, mutta mitä useammin sarjaa on katsonut, sitä enemmän on alkanut kiehtomaan Ashin kasvuutarina. Hän päästää rakkaan Butterfreensä vapaaksi, joka on hänen ensimmäinen saamansa ja kokonaan kasvattamansa pokémon. Yhdessä jaksossa Ash pohtii jättääkö Pikatchun villien pikatchujen luokse ja sitä katsoessa nousee jo minullakin tunteet pintaan. Sabrina ja lusikoiden taittelujaksot ovat omalla tavallaan pelottavinta, hypnoottisinta ja karmivinta animaatiota, mitä lapsena olen nähnyt. Siksi varsinkin ne jaksot minua kiehtoivatkin ja sai entistä enemmän Pokémon faniksi. Juttuun tietty liittyy myös oheiset korttien keräilyt ja muut tuotteet. Tuohon aikaan myös katsottiin aina vähän pahalla jos ei omistanut yksittäistä parasta ystävää, vaan liikkui kolmen koplassa. Minä olen sellaisessa ollut lapsuuteni ja jotenkin Pokémoneista sain siitä lohtua, että ei ole väärin hengailla kolmistaa, vaikka muut antaakin niin ymmärtää.
Myös täläsiä kiiltäviä Pokémon pelikortteja tuli kerättyä, tämän ostin jostain ulkomailta.
Parhaat Pokémon jaksot:

Välit selviksi Pewter Cityssä
Ash taistelee kivimerkistä Brokia vastaan ja saa hänet matkakumppanikseen. Brokin taustasta kerrotaan enemmän ja nähdään Onixin kamppailu Pikatchua vastaan.

Shokkikäsittelyä kerrakseen
Ash taistelee salipäällikkön Raitchua vastaan Pikatchulla ja voittaa ensimmäistä kertaa itse rehellisesti ansiomerkin itselleen. Pikatchulla on haasteita taistelussa ja Ash pohtii jo Pikatchun kehittämistä ukkoskivellä.

Abra ja Yliluonnolliset voimat
Jakso, joka on kaikista karmein ja kaikista kiehtovin pokéjakso, sillä siinä on niin paljon mystisyyttä, sekä Rakettiryhmän alkutyhmyyttä. Salipäällikkö Sabrina on todella kammottava kun hän muuttaa Ashin Mistyn ja Brokin nukkekodin asukkaiksi.
Sabrina ja hänen alteregolapsuusminänsä haluaa otella Abralla
Pokémonien liekkiksat
Ash porukoineen on pokémonfarmilla, jossa pidetään isot nopeuskilpailut. Rakettiryhmä loukkaa paikan omistajan Laran, jonka on tarkoitus ratsastaa hevospokémonilla Ponitalla maaliin. Lara antaa tehtävän Ashille ja Misty kilpailee oman Starmen kanssa, sekä Brok Onixinsa kanssa voitosta.

Ratkaiseva koe
Pokémonliigaan voi päästä ansiomerkkien keräilyn lisäksi pääsykokeiden kautta. Ash koittaa näitä kokeita, samoin kuin Jessie ja James. Jessieltä menee hermot ja tietokysymyksissä, mutta James pääsee ihan kilpailemaan, mutta hänetkin fuskataan. Ashillakaan ei mene ottelut hyvin, mutta kun Rakettityhmä koittaa tuhojaan, mitkä Ash saa estettyä tämä saisi uuden mahdollisuuden. Ash haluaa mieluummin päästä Pokémonliigaan merkkien, kuin tyhmien kokeiden avulla.

Ash saa tulimerkin (jakson nimeä ei ole muistissa)
Tulimerkin saanti on kahteen eri jaksoon leikattu ja kumpaakaan ei harmikseni ole itelläni tallessa, sillä muistan lapsena pitäväni näistä jaksoista valtavasti. Ashin Charichard taistelee Magmar nimistä tulimömmöä vastaan tulivuoressa ja sinne pääsy vaati arvoituksen ratkomista. Ash, Misty ja Brock lilluvat kuumassa lähteessa ja keksivätkin siellä ratkaisun, mikä on peruukki.

Prinsessat nokakkain
Tätäkään jaksoa minulla ei ole tallessa, mutta muistan pitäväni tästä suunnattomasti, sillä tämä on ainoa jakso, jossa kerrotaan vähän Jessien menneisyydestä. Hänellä on paljon siskoja, eikä hän siksi ikinä saanut omia prinsessanukkeja. Jessie ei muutenkaan saanut huomiota kotona, joten siksi liittyi Rakettiryhmään ja on luonteeltaan aina piikikäs kaikille.

Merkin Herruus
Tätä pokémonjaksoa odotin kuin kuuta nousevaa, sillä jo enenen tätä jaksoa olin päässyt näkemään ensimmäisen Mewtwosta kertovan Pokémon elokuvan ja tämä jakso liittyy sen alkupuoliskoon. Rakettityhmän johtaja Giovanni pitää nimittäin salia pystyssä ja Mewtwo vetäsee helposti Garyn kaikki pokémonit tajuttomiksi. Mewtwo kuitenkin räjähtää ja lähtee karkuun Giovanilta ja sen tarina jatuu elokuvassa. Giovanni antaa Jessielle ja Jamesille vallan salin hoitamisesta kun hän lähtee Mewtwonsa perään ja vaikka ottelu vaikuttaa aluksi tiukalta Ashia vastaan, niin Rakettiryhmän pilkka osuu taas omaan nilkkaan.
Mewtwo on Mew Pokémonin klooni, joka on Giovannin vankina
Parhaat Pokémonit:
Hahmoina Brock ja Jessie ovat suosikkejani, joten luonollisesti heidän pokémoninsa on tullut minulle kaikkein lähimmiksi. Jessien Ekans ja Brokin Onix, Geodude ja Vulpix ovat niin meikäläisen pokémoneja. Tuli on noin muuten elementtini, joten Charmander sinä arkana pentuna on yli-ihana. Brokin lepakkopokémon Zupat on minusta kiehtova ja Ashin kummitustornista löytyvä Haunter oli kanssa pistkään suosikkini.
Minun oli tärkeää kerätä omat suosikki Pokémonit kortteina ja nämä kaksi olivatkin ensimmäisiäni.
Bonus
Meitä on kaksi
Kammottavasi
Maailma kaipaa pelastusta
On kansamme loistavin sielultaan musta
On totuus ja rakkaus raukkoja varten
Vain tähdet ja galaksit kuningatarten
Jessie
James
Me tähtäämme vasamat taivaisiin
Astu alas tai tartumme aseisiin
Miauuu, juuri niin
Rakettiryhmän Jessienä penkkareissani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti