Lippukokoelma

Lippukokoelma

keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Pieni Suklaapuoti

Katsoin PIenen Suklaapuodin aika pian sen julkaisun jälkeen. Kyllähän minua heti kiehtoo elokuva, joka kertoo suklaasta ja yhdessä tärkeimmistä rooleista on Johnny Depillä. Olin juuri ihastunut Johnny Deppiin ja pidin hänen rooliaan elokuvassa liian pienessä roolissa, enkä muutenkaan pitänyt juonesta. Aika ajoin olen tätä elokuvaa sitten uudelleen katsonut ja mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän pidän Pienestä Suklaapuodista. Kirjankin olen näin myöhemmin lukenut ja voin sitä kaikille herkkujen ystäville suositella.
Pieni Suklaapuoti elokuvan mainosjuliste
Vianne muuttaa tyttärensä Anoukin kanssa pieneen ranskalaiskylään ja hän avaa pienen suklaapuodin juuri ennen paastoa. Viannea ei katsota kylässä hyvällä ja kylän pormestari koittaa kaikin keinoin kirjoittaa saarnat niin, että ihmiset hyljeksisivät Viannea. Hän kuitenkin tutustuu Josephineen, jonka mies pahoinpitelee tätä. Josephine muuttaa Viannen ja Anoukin luo ja suklaapuoti saa samalla enemmän asiakkaita. Yksi pariskunta rakastuu suklaan avulla toisiinsa ja eräälle toiselle pariskunnalle suklaa on seksielämän pelastaja. Viannen vuokranantaja Armande tapailee salaa lapsenlastaan Lucia suklaapuodissa, sillä Lucin äiti ja Armanden tytär häpeää äitinsä diabetesta. Eräänä päivänä rantatörmälle tulee jokirottia, joiden mukana on ihana Roux, joka viehättyy Viannesta. He tutustuvat rauhassa, eikä Vianne osaakkaan arvata Rouxin suklaamakua. Armande ei suostu lähtemään vanhainkotiin, mutta tekee ehdon Viannelle. Jos Vianne järjestää hänelle juhlat, niin hän lähtee mielellään vanhainkotiin. Vianne, Roux, Anouk, Luc ja muut ystävät pitävät uskomattomat juhlat, joiden jatkot pidetän Rouxin laivalla. Josephinen kateellinen ukko pistää paikat palamaan ja Vianne on ihan hätääntynyt, sillä hän pelkää Anoukin kuolevan. Luc saattaa mumminsa Armandan kotiin, missä tämä kuolee rauhassa lempituoliinsa. Vianne kokee hautajaisissa kovaa syyllisyyttä ja tuulen suunnan muuttaessa koittaa lähteä pois kylästä Anoukin kanssa. Anouk ei halua palata vanhaan lähtöperinteeseen ja hajotettuaan uurnan missä on Viannen äidin tuhkat Vianne luopuu päätöksestä. Paastoa on kulunut pitkään ja pormestarilla menee Vianneen jo hermot. Hän hullun nälissään murtautuu suklaapuotiin ja hajottaa suklaakoristeet näyteikkunassa. Pieni pisara makeaa hänen huulillaan tekee miehen ihan mielipuoliseksi. Seuraavana aamuna äärimmäisen nolostunut pormestari antaa Viannelle synninpäästön ja isoissa kevätjuhlissa on sitten herkkuja tarjolla. Ihan viimeisenä Vianne keksii mikä on Rouxin suosikki, se on kaakao.

Pieni Suklaapuoti on tunnelma elokuva. Se sisältää ihamiskohtaloita ja pieniä tarinoita yhden ison sisällä. Sen juoni ei ole monimutkainen, eikä jännittävä, mutta sen ei kuulukkaan olla. Elokuvan tunnelman luo pienen kylän idylli, hahmojen läheinen tarkastelu ja suklaan oleminen läsnä melkein olemassa olevana hahmona. Suklaa merkkaa jokaiselle hahmolle jotain merkittävää; rakkautta, vihaa, tunnustautumista, naurua, muistoja, katkeruutta ja ystävyyttä. Suosikkikohtaukseni elokuvassa on Armanden juhlat, joissa syödään kunnon ruokaa kuten kanaa ja perunoita, mutta niiden kastikkeena on sulaa suklaata. Syöjien ilme on niin nautinnollinen, että se valtaa minut mukaansa. Suklaata tehdään käsin, sitä leikataan, sekoitetaan, muovaillaan ja syödään. Kaikesta siitä nautitaan niin antaumuksella.
Roux maistaa suklaata
Vianne ja Anouk ovat vaeltelijoita, mikä on peritty Viannen äidiltä. Vianne kertoo iltasatuna Anoukille omien vanhempiensa rakkaustarinan, joka päättyy eroon ja äidin vaelteluun. Siitä sama vaeltelu on peritynyt Vianniin. He ovat asuneet jo monissa eri kylissä, mutta Anouk ei ole koskaan tälläisestä vaeltelemisesta välittänyt. Koska Vianne ja Anouk eivät kuulu kirkkoon Anouk kokee koulumaailmassa syrjintää ja hyljeksintää. Häntä hävettää, kun oma äiti ei ole kuin muiden äidit. Anoukilla on muutenkin vilkas mielikuvitus, sillä hänellä on mielikuvitusystävänä kengru ja muut pitävät sitä tietty pilkkana. Viannen lisäksi vain Roux osaa hyäksyä tämän mielikuvituksen. Anouk paljastuukin elokuvan lopussa vasta kaiken kertojaksi, kun hän päästää mielikuvtuskengrunsa vapaaksi. Josephine on hiukkasen herkkä, mutta rakastava Viannen ystävä. Parhaaksi hahmoksi minulle on kuitenkin kasvanut Armande, joka on aluksi niin äreä ja vihainen, mutta suklaa saa hänen estonsa irti ja tämä päätyy kertoilemaan nuoruusrakkauden seikkailuja. On suloista kuinka Armande on kiinnostunut ja innostunut lapsenlapsestaan, kun oma tytär on pormestarin sihteeri ja muutenkin hyvin konservatiivi. Armande on aito hahmo, sillä hän läpmpenee uusille ihmisille hiukan hitaasti. Judi Dench tekee roolinsa äärimmäien upeasti, vaikka ei olekkaan läheskään niin vanha kuin roolissaan.

Pieni Suklaapuoti sopii täydellisesti herkutteluelokuvaksi, tunnelmailtoihin ja rauhallisiin sunnuntaihin. Se saa mielen miettimään, kokemaan hylkäämisen ja ulkopuolisuuden tunnetta, sekä nautinnon ihanuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti