Lippukokoelma

Lippukokoelma

lauantai 4. helmikuuta 2017

Devil´s Pass

Renny Harlinin elokuvia tuli yhdessä vaiheessa enemmänkin katsottua ja oli kyllä jännä huomata kuinka erityyppisiä elokuvia herra Harlin on loppujen lopuksi tehnyt. Devil's Pass erottui minusta paljonkin Rennyn aikasemmista toimintarymistelyistä.

Devil's Pass elokuvan juliste
Joukko jenkkiläisiä opiskelijoita lähtee Venäjän kylmään vuoristoon etsimään ja kokemaan samaa seikkailua, mitä eräs venäläinen vaeltajaryhmä aikoinaan koki. Tuolloin venäläisryhmä kuoli mystisessä onnettomuudessa, laaksossa jota nykyään kutsutaan nimellä Devil's Pass. Tämä uusi jenkkiopiskelijaporukkamme pääsee samaan paikkaan ja he istuvat kylmässä lumimyrskyssä. Yöllä sitten, kun matkanvetäjä on ensin löytänyt salaoven kalliosta, iskee valtava lumivyöry.  Yksi matkaajista kuolee, yksi loukkaantuu ja muut panikoivat. Kun he ovat siirtämässä leiriään toiseen paikkaan, niin joukko tuntemattomia vaeltajia on tulossa heitä vastaan. Nämä jenkkinuoret ovat varmoja tulijoiden olevan venäjän armeijasta ja kolme porukasta pakenee tämän luolan mystisen oven taakse. Siellä taasen on outoja oloita kummittelemassa . He löytävät oloiden seasta vanhojen venäläisvaeltajien passeja ja muuta tavaraa. Siellä on myös videokamera, jossa näkyy suorana heidän koko matka kameran läpi kuvattuna. Tämä saa heidät epäröimään ja pakenemaan huoneeseen, mistä löytyy portaali. Siitä kulkiessa he päätyvät 60-luvulle, jossa he ovat kuolleena tämän alkuperäisen venäläisporukan mukana. Ei ihmekkään, kun vanha silminnäkijä mummeli sanoi tarinan alkupuolella, että ensimmäisessä tapaturmassa oli uhreja 11 henkeä, ei vain yhdekaän.

Renny Harlinin ohjaama Devli's Pass on synkkä seikkailu/kauhu/toiminta/trilleri. Itselleni se tuotti eniten ahdistuksen tunteita, enemmän kuin kauhua. Jopa vähän ironista, että kun elokuvassa alkaa kauhuelementit vasta tulemaan esiin, niin itselleni ne oli kaikista tylsimpiä kohtauksia. Se jännitys mikä alussa syntyy, lässähtää hyvin paljon kohdatessaan kauhun. Minua jännitti kamalasti tämä, miten venäläiset toimivat Venäjällä ja miten siellä kohdataan ihmisiä. Ainakin näkemieni elokuvien mukaan lähes aina venäläiset on kuvattu hyvin pahoina (kuten Rennyn Jäätävässä poltteessakin). Pääosatytöllä on pakkomielle saada selvää mitä alkupeärisilleuhreille oikein tapahtui ja näin katsojana hieman petyin, kun se ei niin selkeästi selvinnyt. Lopun portaalin ymmärtämisessä meni oma aikansa. En heti tajunnut heidän joutuvan 60-luvulle. Tämä on osaltaan surullista, hahmojen kohtalo ei ikinä lopu, kun kierre jatkuu heilllä ikuisesti.

Innokkaat jenkkinuoret valmiina matkaan
Kuvaus on hyvin dokumentaarista ja paljon näytetään hahmojen omaa videokamerakuvan materiaalia. Siksi kuvaus on välllä jopa inhorealistista, heiluvaa ja särövää. Tämä kuvaus kuitenkin sopii tälläiseen dokumentaariseen tyyliin ja se piti katsojan helposti matkassaan. Se auttoi todella tuntemaan, että tämä on tapahtunut oikeasti.

Elokuvan loputtua minun tuli heti pakko saada ottaa selville tästä tutkimusryhmästä ja heidän mahdollisista kuomistaan, sillä hyvin yliluonnollisista nämä kuulostaa. Tälläinen tapaturma siis on oikeasti joksus Venäjällä tapahtunut. Ohjausta varten Harlin on kuulemma saanut lukea tapahtuman salaisia asiakirjoja, mutta ihan selvätti Renny on halunnut korvata mystisyyden tälläisillä utopistisilla asioilla, kuin portaalilla ja kuolleilla elävillä. Sikäli sääli, sillä jos tähän oltaisiin saatu realistisempi loppuratkaisu, ei olisi elokuvan tunnelma lössähtänyt niin pahemman kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti