Lippukokoelma

Lippukokoelma

tiistai 5. helmikuuta 2019

Disney klassikot 26: Basil Hiiri Mestarietsivä

Basil Hiiri kuuluu näihin Disney elokuviin, jotka olen nähnyt vasta vanhemmalla iällä. Itse asiassa tämä oli vasta toinen kerta, kun katsoin Basilin tarinan ihan ajatuksen kanssa. Kyseistä elokuvaa meillä ei ole ollut videolla, eikä minulla ole minkäänlaista suhdetta Basilin esikuvaan Sherlock Holmesiin, mitä nyt olen kyseisen hahmon patsaan nähnyt Lontoossa.

Basil Hiiri Mestarietsivän vanha mainosjuliste  
Olivia Leikinheimon isä kidnapataan ja Olivia on tästä kauhuissaan. Hän on etsimässä lehdessä mainostettua yksityisetsivä Basil Hiirtä ja saa avukseen tohtori Davsonin. Yhdessä he löytävät Basilin, joka ei ole aluksi huomaavinaankaan Oliviaa. Davson kertoo Basilille kidnappauksesta ja vasta siinä vaiheessa Basil innostuu aiheesta, kun saa tietää kidnappaajan olenav Liuhu lepakko. Liuhu on Basilin pääpahiksen Ratiganin apulainen. Basil, Olivia ja Davson ryhtyvät toimeen: Basit etsii ja tutkii johtolankoja ja yhdessä he päätyvät johonkin lelukauppaan etsimään Liuhua. Sieltä hänet kaiken mutkan takaa löytyykin ja Liuhu saa Olivian napattua mukaansa. Davson ja Basil päätyvät kapakkaan etsimään valeasussa  Liuhua ja lähtevät seuraamaan häntä Ratiganin luokse. Ratigan, maailman ilkein rotta, on valmistanut Basilille ansan. Basil ja Davson sidotaan hiiren loukkuun, joka monen monimutkaisen jutun jälkeen laukeaa ja on murskaavinaan heidät. Tällä välin kun he miettivät keinoja selvityä, Ratigan on testaamassa Leikinheimon isän uutta lelua: Robottikuningatarta.

Kunigattarella on 60- vuotisjuhlat tiedossa, mutta Ratigan on saanut Kuningattaren vangittua ja robottikuningattaren avulla koittaa kaapata vallan itselleen. Basil saa älykkyydellään hänet, Davsonin ja Olivian vapautettua, sekä vielä kuningattaren irti kahleistaan. Ratiganin suunnitelmat menevät myttyyn ja hän pakenee Big Beniin Olivia vankinaan. Basil, herra Leikinheimo ja Davson saavat Olivian turvaan ja Basil pääsee jahtaamaan Ratigania kellotornin sisälle. Visuaalisesti hienon tietokoneanimation kautta kuvataan kuinka he ottavat yhteen kellon viisareilla, mutta tipahtavat sen lyödessä. Ratigan tuhoutuu, sillä Basil pelastuu jollain rikkinäisellä ilmapyörällä. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Leikinheimot saavat olla taas yhdessä ja Basil pestaa tohtori Davsonin avustajakseen. Yläkerrassa oikea Sherloc Holmes jatkaa viulunsoittoaan.

Hymyilkää Davson, Basil ja Olivia
Basil Hiiri Mestarietsivä on minusta ihan ok elokuva, mutta se ei valitettavasti herätä minussa minkäänlaisia tunteita. Alkutekstin logo on aivan suoraa kasaria ja pidän näistä Sherlock Holmes viittauksista, mutta toisaalta ne menisi minulta ihan ohi, elliei leffaseurani olisi ollut Sherlock -fani. Basil polttelee piippua, hänellä on se kuuluisa etsijän koppalakki ja soittelee viulua. Basilin tieteellinen kokeilu on kivan visuaalista katsottavaa, samoin kuin idea miten päästä hiirenloukkuansasta irti. Visuaalisinta karkkia itselleni on tuo ihme lelukauppa, jonka kojeet tuo minulle vahvasti mieleen Pinokkion Gepettonin pajan. Sieltä tunistan yhden Disneyn easter egin (viittauksen toiseenn elokuvaan) eli Dumbo saippuakuplakoneen. Viimeinen taistelu kellotornissa on edellä aikaansa tietokonekohtauksista ja minusta on aika karmaiseva näky, kun suutuksissaan Ratigan muuttuu entistä enemmän rotaksi.

Elokuvassa on muutama laulu, jotka kumpikaan ei jää päähän. Ratigan kappale on aika mitäänsanomaton konnankehumislaulu ja naisten vetämän kapakkaesityksen sanat ovat todella turhat. Muutenkaan en oikein saanut kapakkakohtauksesta ei mitään irti harmikseni. Elokuvan olen katsnut suomeksi ja englanniksi. Suomidubbi on siinä mielessä erikoinen, ettei siinä ole ketään Disneyn vakioääntä missään roolissa, sillä dubbauksesta on vastannut ryhmäteatterin henkilöitä. Alkuperäisestä ääniraidasta pidin paljon enemmän. Musiikki ei muuten jäänyt lainkaan mieleeni. Animaatio on sellaista klassista 80-lukua ja dvdltä kun tämän katsoi, niin siinä on vielä näkyvillä sellaista roisketta ja vanhan ajan tuntua. Itse juoneltaan tämä Basil Hiiri tarina on aika tylsä, eikä vetoa minuun ollenkaan. Leffan loppu on jätetty hyvin avoimeksi ja jää sellainen olo, että tälle olisi haluttu tehdä joko jatko-osa tai oma tv-sarja. Sarjana olisi voinut toimiakkin, joka jaksossa Basil ja Davson olisivat selvittäneet yhden tapauksen.


Ratigan, maailman ilkein rotta
En yhtään ihmettele, että Disneyn yhtiä oli jo lopettamassa kokonaan pitkien elokuviensa tekoa, sillä Basil Hiiri, Hiidenpata ja seuraava Oliver ja Kumppanit ovat kaikki sellaisia elokuvia, jotka ei (ainakaan minussa) herätä suuria tai voimakkaita tunteita. Muutaman elokuvan kulttua päästään Pieneen Merenneitoon, joka antoi taasen firmalle uutta voimaa ja rohkeutta. Onneksi, sillä muuten meillä ei olisi sellaisia ysäri-ihannuuksia olemassakaan kuin Aladdin, Notre Dmanen Kellonsoittaja ja Mulan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti