Lippukokoelma

Lippukokoelma

tiistai 4. syyskuuta 2018

Tv-suosikkejani: Star Trek

Elokuvien ohessa on tullut monenmoisia televisiosarjoja vuosien varrella seurattua. Jotkut niistä on painautunut ikuisesti mieleeni koskettavien tarinoiden tai herskyvän huumorin takia. Tällä kertaa otan käsittelyyn sarjan, johon olen vasta tänä keväänä tutustunut ja jäin aika nopeasti siihen koukkuun. Vaikka sarja on 60-luvulta, niin en ollut aikaisemmin katsonut taikka tiennyt siitä yhtään mitään. 8 kuukaudessa seikkailimme sarjan parissa ja nyt siirryimme sen jatkoanimaation pariin. Kyseessä on siis tietenkin Star Trek (The original series).


Ensikosketus: Star Trekkiä en olisi varmasti ikinä alkanut katsomaan ilman avomieheni painotusta/kannustusta. Hän rakastaa scifiä, seikkailua ja räiskintää eli juuri niitä mitkä itselleni on aikalailla eiei listalla. Hän houkutteli kuitenkin minut Star trekin pariin kertomalla, että kyseessä on loppujen lopuksi enemmän ihmis(avaruusolio)suhde draama, joka vain sijoittuu avaruuteen. Annoin sarjalle mahdollisuuden. Ensimmäinen pilotti jakso oli ihan jännä, mutten siitä heti vakuuttunut. Muutama sarjan ensimmäinen jakso sai minut koukkuun, sillä löysin nimen omaan sarjasta sen draamapuolen ja Star Trekin henkilöhahmot vetivät minut heti mukaani. Olemme katsoneet sarjaa läpi kevään lähes päivittäin ja täytyy myöntää että kiinnyin hyvin vahvasti sarjan kärkikolmikkoon. Nyt kun siirryimme animaation pariin pieni haikeus minuun iski ja meinaan kyllä katsoa kaikki elokuvat, jossa on mukana tämä alkuperäinen näyttelijäkaarti.

Enterprise
 Juoni: "Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viimeinen. Nämä ovat tähtilaiva Enterprisen löytöretket. Sen viisivuotinen tehtävä: tutkia outoja uusia maiilmoja, etsiä uutta elämää ja uusia sivilisaatioita, rohkeasti mennä sinne missä ihminen ei ole koskaan käynyt." On vuosi 2265 ja tähtilaiva Enterprise seilaa avaruudessa tutkimassa uusia maailmoja. Enterprisen kapteeni James T. Kirk on sarjan pääosassa. Hän komentaa laivaa, on tutkimusretkillä aktiivsimpana mukana ja pitää huolta koko Enterprisen miehistöstä. Monet tähtilaivan seikkailut johtaa siihen, että Enterpriselle tulee vieraita ja/tai tunkeilijoita, jotka Kirk kohtaa. Monesti Enterprisen henkilökunta menee myös itse vierailemaan uusille planeetoille, joissa kohdataan millon hirviöitä, milloin hyvin vanhoillisia sivilisaatiokulttuureja suoraan maapallolta. Joskus jakson juoni perustuu pelkästään Enterprisella tapahtuvaan henkilökemioiden erimielisyyksiin. Star Trekin jaksot eivät juonellisesti ole toisiinsa sidonnaisia, joten sarjassa ei ole pitkäkestoista, yhtenäistä juonta. Kirkin lisäksi sarjan tärkeimpänä voimana on Enterprisen miehistö: yliperämies Spock, lääkintäupseeti Leonard McCoy eli tuttavallisemmin Bones, konemestari Scott, ruorimies Sulu ja kommunikaatioupseeri Uhura.

Enerprisen miehistöä kannella
Näyttelijät: Kapteeni James T.Kirk eli William Shatner on paitsi sarjan keskushahmo, myös helposti lähestyttävä ja miellyttävä kapteeni. Kirk osaa olla diplomaattinen, mutta suuttuessaan osaa käydä tarpeen vaatiessa väkivaltaiseksi. Kapteenina hänellä on velvollisuus tehdä kaikkensa Yhdistyneiden plaannetojen liiton lakien mukaan, mutta Krk osaa kanssa laittaa ystävien ja ihmisten (ja alieneiden) hengen etusijalle, jos liiton käskyt hänestä ei ole järkeviä. James muutenkin uhraa paljon mieluummin itsensä, kuin antaa kärsiä jonkun hänen puolestaan. Minuun katsojana vetää Jamesin hyvä huumorintajku ja artikuloinnin taito, Kirk osaa sanoa oikeat sanat oikeaan aikaan. Kirkin heikous on naiset, mitä kauniimmat sitä enemmän Kirk heihin lanekaa. Koko Star Trekin aikana Kirkillä oli lähemmän parikymmentä naistenvientiä ja Kirk itse tietää, että hän olaa flirttailla ja hän käyttää sitä jopa häpeäällisen paljon hyödyksi tehäviä suorittaesssaan. Ainakin yhdessä jaksossa näkyy selvästi, että James pääsee pukille, kun yhdessä mennään sänkyyn ja aamulla laitetaan kenkiä jalkaan.
Entesprisen kapteeni James T. Kirk
Yliperämies ja tiedeupseeri Spock (jonka etunimi on liian vaikea lausuttavaksi, joten emme sarjassa saa sitä kuulla) on puoilksi vulkanuslainen ja puoliksi ihminen. Spockin isä on vulkanus -nimiseltä planeetalta ja äiti maasta. Vulkanuslaiseen luonteeseen kuuluu looginen ajateluja kyky piilottaa omat tunteensa. Lisäksi vulkauslaiset pystyvät telepatiaan toisten kohteiden kanssa. Ulkonäöllisesti vulkanuslaisilla on vinot kulmakarvat ja suipot korvat. Spock on Kirkin oikea käsi ja paras ystävä. Krik pyytää usein Spockilta neuvoja, sillä Kirk on itse tunteellinen ja tunteiden hänet vallatessaan Kirk ei voi ajatella loogisesti. Spockilla loogisuus menee kaiken edelle ja hänen kuuluisin sanontansakkin on: "It's quite logical". Spock on yleensä Kirkin seurana planeetoilla, sillä hänen loogisuutensa ja tunteettomuutensa auttaa monesti haastavissa tilanteissa. Spock ei perusta paljon huumorista, mutta luo sitä tahattomasti itse tällä omalla jatkuvalla loogisuudellaan. Spocin vastaparina on henkilökohtainen suosikkihahmoni, lääkintäupseeri Leonard McCoy, alias mr. Bones. Kun kerran Spck on looginen, niin Bones on tunteellinen. Lääkärinä hän lähes tuntee muiden kivut ja tuskat ja haluaa auttaa aina muita. Bonesilla menee Spociin helposti hermot ja se luo toistuvasti sarjaan huumoria, varsinkin silloin kun Spockin ja Bonesin täytyy tehdä yhteistyötä. Bonesin tunnteuin sanonta on valitettavasti: "It's dead Jim", kun he löytävät jonkun ruumiin. Bones on Kirkin vasen käsi ja välillä hänellä on jopa kinaa siitä Spocin kanssa kumpi on tärkeämpi ja parempi ystävä Kirkille.
Spoc tekee vulkanuslaisen tervehdyksen
Bones. Trust me, I'am a  doctor
Ensimmäisten jaksojen aikana Kirk, Bones ja Spock muodostavat tiiviin kolmikon. Lähes joka seikkailussa he ovat kolmistaan mukana. Sarjan muut hahmot saavat jakso jaksolta enemmän ruutuaikaa. Kun Kirk on poissa Enterpraiselta, varakapteenina toimii Spock, kolmannella sijalla on Scott ja neljäntenä Sulu. Scott on skottilainen ja hän puhuukin vahvasti aksenttia murtaen. Scott on Kirkiä ja Spocia selvästi vähän vanhempi, muttei kuitenkaan ihan Bonesin ikäinen. Hän osaa heittää huumoria ja varsinaiset naurut tulee, kun Scott innostuu kittaamaan viskiä. Sitäkin muutamissa jaksoissa tapahtuu. Sulu taasen on nuori jäpikkä, jolla ei värikästä persoonaa ole. Sulun aisaparina on Chekov, venäläissyntyinen navigointiupseeri, joka puhuu kivasti venäjää murtaen ja muutenkin muistaa venäjän historiasta yhtä ja toista. Ainoan ison naisroolin tekee Uhura, joka on pääasiassa Enterprisella yhdistämässä kaiuttimiin tai kuulokkeisiin tyyppejä ja lähettelee viestejä. Uhuraa sentään Kirk ei ole omana itsenään sarjassa iskenyt.


Skottilainen Scott
Miksi juuri Star Trek:
Hahmojen henkilökemioiden luoman draaman lisäksi jaksojen juonet ovat yleensä jännittäviä ja jopa hauskoja. Hauskuus tule eniten esiin sarjan camp-hengestä. Star Trekillä ei ollut suurta budjektia, joten kaikki lavasteet ja avaruusoliot on halvalla tehtyjä ja se kanssa näkyy ja nykypäivän katsojalle luo sitä huumoria. Hirviö on helposti joku tyyppi kumipuvun sisällä tai lakanan alla ja enemmän naurattaa hahmojen pelko niitä kohtaan. Tykkään siitä, että Star Trekissa näkyy niin vahvasti se ajan henki, vaatteet on yksinkertaiset, naisilla isot hiuspallurat ja tähtilaivan laitteet aika alkeelliset. Sarjan juonet ovat helposti yksinkertaiset, joku uhkaa Enterprisea, tai joku uhkaa jotain planeetta jolloin Enterprisen täytyy mennä avuksi. Vaikka sarja on periaatteessa scifiä ja näin ollen fantsiaa, viittauksia oikeisiin maapallon tapahtumiinkin on paljon. Joillain planeetoilla on alkukantaista elämä, joissain eletän vanhan Kreikkalaisen kulttuuriin mukaan, toisaalla Natsisaksan mukaan, yhdellä Amerikan cowboyajalla ja käydäänpä ihan jääkaudellakin asti. Yhdistyneiden planeettojen liiton mukaan muualta (eli Enterpriselta) tulleet eivät saa hetkauttaa tai pakolla kehittää planeettojen sivilisaatiota eteenpäin (olkoot se kuinka huono sivilisaatio tahansa). Tämä tuo haasteita moniin jaksoihin ja varsinkin ristiriitoja kapteenille isojen päätösten tekemisissä. Star Trekin musiikki on aika taustalla, mutta sen tunnari on jo iskostunut omaan kallooni.

Mieleenpainuvimmat kohtaukset/tapahtumat Star Trekissa:
- Spocin aivot varastetaan
- Kirk saa naista
- Spock ja Bones vittuilevat toisilleen
- Spock on menossa naimisiin ja joutuu vulkanuslaisten naimisiinmenoriittiin ja tappelee Kirkiä vastaan
- Sanotaan ja tehdään vulkanuslainen tervehdys
 -Bones ottaa esiin häkkyränsä, jolla testataan onko joku elossa
- Bones auttaa yhtä naista saamaan lapsen, joka nimetään LeonardiksiKirkillä on ongelma lisääntyvien Triblien kanssa
- Uhura saa Trible nimisiä karvapallo-otuksia, jotka lisääntyvät kuin kuolonvalkea Enterprisella
- Spock rakastuu jääkaudella olevaan luolanaiseen
- Scott juo viskiä
- Spocin vanhemmat vierailee Enterprisella
- Kirk käyttää diplomatiaa niin hyvin, että joku kone tai savu räjähtää
- Pelataan yksin shakkia monikerroksisella laudalla

Spock harjoittaa logiikkaansa pelaamalla yksin shakkia monikerroksisella shakkilaudalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti