Lippukokoelma

Lippukokoelma

maanantai 2. lokakuuta 2017

Hopon Poppoo

Hessu Hopon ensimmäinen oma elokuva on minulla ollut pienestä pitäen ja yhteen aikaan se varmasti oli katsotuin vhs-kasettini. Elokuvan runsas värimaailma ja hassuttelu todellakin upposi minuun pienenä. Näin vanhempana nyt kun pitkästä aikaa tähän elokuvaan tartuin, niin huomasin muistavani pitkät pätkät elokuvan repliikkejä sieltä ja täältä. Oikeasti, tämä elokuvahan on aivan älytön.

Hopon Poppoo elokuvajuliste
Hessu Hopo asuu omakotitalossa poikansa Maxin kanssa. Poika käy koulua, fanittaa hyvin Michael Jacksonmaista poptähteä Powerlinea ja on ihastunut koulu ihanimpaan tyttöön Roxaneen. Viimeisenä koulupäivänä ennen lomaa Max on keksinyt kaverinsa Peten (Mustan Pekan poika) ja yhen nörtin kanssa pistää päättäjäiset hösseliksi ja tehdä jonkun ihme videoinstallaation Powerlinen uudesta musavideosta. Suunitelmat ei mee ihan putkeen ja vaikka Max saa hetken olle koulun julkkis, niin rehtorin puhutteluhan hällä odottaa. Pete pelkää isänsä tappavan hänet ja nörttikaveri taas puhuttelee rehtoria niin mahtavalla äänellä. "Hei, Maise-rrrrr, kuis tääl sujuu!" Sitä kanssa ihmettelen, että Max antoi tälle nörtille palkkioksi cheddarjuustokermaa, mitä tämä syö suoraan pullosta kuin kermavaahtoa. Maxin kauhusta kankeana odotellessa vuoroaan, hän tapaa Roxanen käytävällä ja molemmat ovat vähän kipsissä toisistaan. He kuitenkin sopivat treffit ja Max on niin onnesa kukkuloilla, että alkaa laulaa samaa mambolaulua, millä Hessu hänet aamulla herätti.

Max ja Roxanne kohtaavat
Maxin ollessa koulussa, on Hessu työpaikallaan kauppakeskusksessa kuvaamassa pikkulapsia. Hänen työkaverinaan on tietysti Musta Pekka. Kumpikin kohtelee lapsia niin tyhmästi, että ei voi kun nauraa. Hessu vetäsee kumiankkapillin naamaansa, jolla saa semmosta ihme vaakkuääntä ja Pekan kohtelusta taas toinen oikkutyttö päätyy kurvaamaan kauppaan pylly paljaana. Hessu saa töihinsä puhelun Maxin rehtorilta, joka uhkaa laittaa pojan huonon käytöksen takia sähkötuoliin. Koska Hessua tämä ajatus tietenkin kauhistuttaa, hän keksii (Pekan tyrkyttämänä), että lähtee Maxin kanssa yhdessä matkalle kalaan Kohtalonjärvelle. Kotona Hessu jo pakkailee tavaroita, kun Max tulee koulusta. Max kyselee kuka Hessun matkaseuraksi tulee ja kun Hessu vastaa parhaan kaverin, niin Max veikkaa Aku Ankkaa. Missä tahansa muussa yhteydessä tämä olisi vaan huono vitsi, mutta koska Hessu ja Aku ovat oikeasti kavereita, niin eipä se naurattanut, vaan Max saa itse tajuta tulevansa autokyytiin. Max laittaa kaikin voimin vastaan, mutta matkalle siltikin lähetään. Max saa kuitenkin Hessun kääntymään tiellä Roxannen luokse, että edes saa kohteliaasti treffit saadaan peruttua. Roxannen kotioven avaa hänen jätti-isänsä, joka örisee vain hölmösti. Max koittaa kaikin keinoin saaa Roxanen ymmrätämään, että treffit on hälle tärkeät ja valkea valhe lipsahtaa, sillä hän väittää lähteväsä Hessun kanssa Powerlinen konserttiin Los Angelesiin. Vielä päälle hän sanoo vilkuttavansa keikkalavlat Roxanelle, sillä konsertti tullaan kuvaamaan televisioon. Roxan lupaa kattella tätä telkkarista ja niin Max tietää olevansa kusessa.

Automatka alkaa vaivaantuneesti, kun musiikkivalinnasta kiistellään ja Max ei innostu "Arvaa ketä ajattelen" leikkiin, vaikka vastaus oisi ollut Walt Disney. Auton avaimet vie leffan parhaaseen lauluun Valtatiellä näin, jossa näytetään mitä oudompia vastaantulijoita. Illan päätepysäkki on surullisen kuuluisa ja myötähäpeäällinen rottashow, joka saa oikeasti vihdoinkin katsojan sympatiaisteet Maxin puolelle. Rottashow on niin järkyttävä ja Hessun käyttäytyminen aivan päätöntä. Pikkupoikakin huutelee: "Sehän on dorka ja pikku dorka." Tässä vaiheessa Maxin häpeään Hessua kohtaan pystyy oikeasti samaistumaan. Noin noloa käytöstä aikuinen ei oikeasti saa tehdä lapselle. Onneksi pian ajetaan järvelle harjoittelemaan kalastusta ja sinnehän iskeytyy tuttuja; Hessun teltan päälle parkkeeraa Mustan Pekan koripallo- ja keilakentillä varusteltu asuntoauto. Kuulumisia vaihdetaan ja Pete vähän kettuileekin, että meinaako tosiaankin Hessun kanssa päästä Powerlinen kanssa samalle lavalle. Syömään ei kuitenkaan jäädä, vaan Hessu päättää opettaa Maxin kalastamaan. Hessun täydellinen heitto vaatii omat liikkeensä ja siima osuukin Mustan Pekan grillipihviin ja lentää järven yli. Sieltä pihvin noukkii Isojalka niminen jättiläinen, jota päästään onneksi autoon karkuun. Isojalka on kumman kiinnostunut Hessun ja Maxin tavaroista ja tanssii Stayn Alivea metsän reunassa. Etuikkunan edessä hän myös vetää väkivaltaista ksäinukketeatteria ja muutenkin hoopoilee. Hessu ja Max saa purkkikeiton auton konepelliltä iltapalksi ja nukkuvat yön autossa. Max ei meinaa saada unta, vaan koittaa rustata Roxanelle kirjettä, mutta sekään ei onnistu. Hän löytää Kohtalonjärvelle menevän kartan ja Max kuumeisesti miettii mitä tekee. Viime hetkessä hän pyyhkii  tien pois Kohtalonjärvele ja ympyröi päämääräksi Los Angelesin.

"Tää on kaikista typerin loma. Sä raahat mut himasta, kattomaan jotain typerää rottashowta! Kerro kun loma on ohi!"
Seuraavana aamuna kahvilassa Max saa amuupalaksi munat silminä ja pekonin huulina. Hymynaama muuttuu hetkessä sössöksi, mutta päivä piristyy, kun Hessu virallisesti ristii Maxin kartanlukijaksi. Elokuvan parhaat kohdat kohataankin nyt, kun näytetään lyhyessä kokoomassa Hessun ja Maxin hauskoja ja koomisia hetkiä yhessä. Katsotaan pesistä, käydään huvipuistossa, juostaan pakoon lepakoita luolista ja seurataan romurallia. Hotelliksi valitaan hyvin merihenkinen hotelli, jossa on Ariel aiheinen seinälamppu. Musta Pekka tulee jälleen kerran häiriköimään. Hän huutaa oven takaa olevansa poliisi ja tulee hirveellä tärätärätärätärä tärinöillä sisään ja naureskelee isosti vitsinsä päälle. Max ja Pete jävät syömään sulajuustoista pizzaa huoneeseen ja Pekka kuulee oven takaa, kun Max kertoo Petelle muuttaneensa kartan suuntaa. Pekka ja Hessu lilluvat hotellin porealtaassa, jossa Pekka tietenkin juoruaa tästä Hessulle. Hessu ei meinaa uskoa, mutta hotellihuoneeseen tultuaan hänen kasvoista paistaa pettymys.


Yhteistä aikaa vuoristoradalla
Seuraavana päivänä ollaan jo risteyksen kohdilla: Los angeles vai Kohtalonjärvi. Viime hetkellä Max huutaa Hessulle että vasen, joka vie Losiin. Hessu parkkeeraa auton ja alkaaa murjottaa. Sitten alkaa koominen alamäki. Auto luisuu alas, kun jarrut jäi laittamatta. Siittä menee ovet rikki, tiputaan vesiputoukselle, tapellaan, riiellään, sovitaan, pelastetaan ja tehdään tyädellinen heitto. Isä ja poika löytävät jälleen sen yhteyden. Maxin takoo Hessulle järkeä, että ei oo enää pikkupoika, vaan on kasvanut isoksi ja on oma elämä nyt. Hessun on vaikia päästää irti ja hänkin yrittää Maxille sen takoa päähän, että tämä on hänen ainoo poikansa. Isä ja poika ovat molemmat sen verran hulluja, että päättävät kuitenkin että Roxanelle tehty lupaus täytyy pitää ja Powerlinen kanssan samalle lavalle pitää päästä. He salakuljettavatt itsensä soittimien kantokasseissa lavan backstagelle ja muutaman mutkan jälkeen ovat Powerlinen kanssa lavalla. Powerline on tietty hämmentynyt, mutta ei heitä Hopoja pois. Hessukin innostuu esittämään täydellisen hettonsa muuveja ja siitähän tulee ihan uusi koreokrafia. Kyllä Maxin kaverit ja Musta Pekka ovat kateellisia kun näkevät Hopot tv:ssä.
Kotia päästään vielä räsäisellä autola ja Max menee Roxannen luokse. Isukki on taasen vastassa ärrinmurrina, mutta Roxan saa hänet pois. Max myöntää Roxanelle valehdelleensa, ettei Hessu oikeasikasti Powerline tunne, mutta sovinto saahaan onneksi aikaan. Yhteiset pusut vaihdetaan ja sattumalta kun Hessu koitti korjaila autoa, niin hän lennähti Roxannen parvekkeen katosta läpi ja pääsi esittäytymään tälle Maxin ensirakkaudelle. Maxin ihan ylepänä esittelee isänsä Hessun.

Hopon Poppoosta ensimmäisenä tulee mieleen värikäs ja hössähtänyt viihde samaan, tyyliin kuin Disneyn lyhytanimaatioissa. Hopon Poppoossa on kuitenkin ihan kunnon syvällinen isä-poika teema, joka kuljettaa juonta eteenpäin ja tekee siitä dramaattisen elokuvan. Max ei ole aluksi mikään koulun suosituin jätkä ja ensi-ihastukselle on hankala puhua. Siihen päälle kun lisää häpän omasta isästään, niin ei ihmekkään että Max halusi tuntea arvostusta koulumaailmassa. Max on hyvin helposti samaistuttava hahmo, vaikka hoopo onkin. Hessu ei saa millään isäsympatiapisteitä, vaikka kuinka yrittää saada itseänsä poikansa elämään. En osaa sanoa, voiko joku vanhempi tähän Hessun isärooliin samaistua, mutta toisaalta yksinhuoltajana hän kun on yksin vastuussa Maxin kasvatuksesta niin sitä irtautumista on varmasti vaikea tehdä. Kun Hessu saa töihinsä puhelun rehtorilta, niin hän varmasti ajattelee mikä siinä pojan kasvatuksessa nyt meni pieleen.

Powerlinen kanssa lavalla. "Hei isä, tee täydellinen heitto"
Maxista tuli hetkessä koulun oma pikku julkkis, mutta isukin kanssa tuntui olevan paljon ongelmia. Isän erikoisuutta Max ei aluksi millään pystynyt hyväksymään, eikä Hessu oikein voi ymmärtää Maxin tosiaankin olevan jo niin vanha, että on ihan tyttöön ihastunut ja kaverit alkaa olla tärkeämpiä kuin oma isukki. Vaikka Hessu tarkoitukset ovat hyvät viettää yhteistä isä-poika aikaa, niin hän ei vain ole oppnut ymmärtämään Maxin mielenkiinnon kohteita. Jos toinen ei nauti luonnosta tai kalastamisesta, niin eihän sitä oikein voi pakottaakkaan. Maxin mielenkiinto on räiskemmässä meiningissä ja onneksi Hessukin sen tämän matkan aikana oppii ja oikeasti tutustuu poikansa mieltymytksiin. Siksi juuri tuo kokooma kohta, jossa esitellään Maxin ja Hessun yhteisiä tekemisiä onkin suosikkini. Vaikka kaikki ei mennyt aina putkeen, kuten vaikka lepakkojen herääminen luolassa, niin niistä juuri tulevat ne yhteiset kokemukset.

Lopussa kun saavutaan tienristeykseen ja kaikki menee päin vesiputousta Hessun ja Maxin dialogi on on hyvin uskottavaa. Vaikka he hetkessä haluaisivat toiselle pahaa, niin se on vihan purkamista, jota ei oikeasti tarkoiteta. Hädässä toinen pelastetaan vaikka sitten täydellisellä heitolla. Tämä Hopon Poppoo on pinnalta hyvin värikäs ja jopa lapsellisen oloinen elokuva, mutta pinnan alla käsitellään tärkeitä teemoja kasvamisesta ja perhesuhteista.

2 kommenttia:

  1. Tuo kohtaus, jossa Iso-Jalka joraa oli lapsena ihan mun ykkös suosikki. Nauran, sille vieläkin ihan räkänä, joka kerta. -Nike

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä repeän kun Hessu kalastaa Mustan Pekan pihvin grillistä

      Poista