Lippukokoelma

Lippukokoelma

keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Tv-suosikkejani: Metsolat

Elokuvien ohessa on tullut monenmoisia televisiosarjoja vuosien varrella seurattua. Jotkut niistä on painautunut ikuisesti mieleeni koskettavien tarinoiden tai herkyvän huumorin takia. Tässä osiossa esittelen suosikkisarjojani ja koitan pohtia, mitkä asiat kyseisessä sarjassa vetoaa minuun, niin että vuodesta toiseen haluan katsoa samoja jaksoja, joita olen niin monen monta kertaa jo elämäni aikana nähnyt.

Nyt pureudutaan tarinaan Metsoloiden perheestä.


Juoni: Metsolat kertoo Metsoloiden perheestä eli Antista ja Annikista sekä heidän lapsistaan Erkistä, Eevasta, Jaanasta, Heikistä ja Risotosta. Sarjan alussa Annikin äiti Marja on vielä elossa, Erkki asuu vielä vanhemmillaan ja on viinaanmenevä. Eeva opiskelee Tampereella lääkäriksi, Jaana asuu Sotkamossa pankinjohtaja miehensä Jaakon kanssa. Heikki elelee Ruotsissa vaimonsa ja parin poikansa kanssa. Risto asuu Tampereella ja hänellä on lapset Lasse ja Liisa. Liisan rooli sarjassa kasvaa entistä isommaksi, kun hän muuttaa Hoikkaan Autiotilaan, joka on lähellä Leppävaaraa.  Sarja sijoittuu monen vuoden ajalle ja keskittyy pääosin Annikin ja Antin ympärille heidän kotitilalleen Leppävaaraanja heidän kuntaansa Hoikkaan. Toisena selvänä lokaationa on Tampere, jossa sarjan lapset vähänväliä asuvat tai piipahtavat.

Aluksi Annikki ja Antti elälevät ihan normaalia maalaiselämää, mutta kun Erkki, joka on hiihtänyt aikoinaan suomen maajoukkueessa perustaa pystyyn Hoikkaan laskettelukeskuksen Antin ja Annikin elämä muuttuu. He joutuvat luopumaan maanviljelyksestä ja perustavat pelloilleen asuntovaunualueen. Erkin laskettelukeskukssesta Ski Urjasta tulee lähes perheyritys, sillä melkein jokainen perheenjäsen on siellä töissä tai osakkaana, tai muuten vain hengalee paikan päällä päällysmiehenä.

Yhtiökauppoja: Erkki ja Jaana ihastelevat maisemia Urjalla
Sarjan arkkivihollinen on Kari Kaukovaara, joka omistaa Kaukovaaran tilan ihan Leppävaaran vieressä. Antti ei Kaukovaaraa siedä ollenkaan, eikä Erkkikään hyvin hänen kanssaan yleensä tule. Erkki ihastuu Karin sisareen Helenaan ja heistä tuleekin sarjan myötä pari. Valitettavasti Helena kokee sarjassa pahimman kohtaon. Muita sarjan suuria tapahtumia on Eevan  sulhasen Stigin alaraajojen halvaantuminen, Jaakon potkut pankinjohtajan virasta, Riston konkurssi ja masennus, sekä Liisan ryhtyminen maanviljelijäksi. Sarjan päätyttyä tehtiin muutama vuosi myöhemmin extra jakso Metsolat Muistojen Joulu. Jakso sijoittuu jouluun 1996 ja siinä Annikki ja Antti muistelevat sota-aikoja ja jakso sisältää paljon viitteitä aikaisempaan Metsoloiden joulujaksoon.

Ensikosketus: Metsolat on näytetty Ylen kanavilla ensimmäistä kertaa 90-luvun alussa. itselleni sarja tuli tutuksi vasta 2000-luvun puolivälissä Yle 2 uusintojen kautta. Muistan, että ensimmäinen jakso minkä näin oli se, missä Liisa (Anna-Leena Härkönen) ja Osmo (Jari Salmi) tapaavat luonnonsuojelun merkeissä. Härkönen oli tuolloin minulle jo näyttelijänä tuttu ja sen takia tuon jakson katsoinkin loppuun ja jäin heti koukkuun Metsoloihin. Vaikka se ei ihan ensimmäisiä jaksoja ollutkaan, niin sarjan juoneen oli helppo päästä kiinni, vaikkei ihan kaikkia menneitä tapahtumia tiennytkään. Sitten lainasin Metsoloita serkultani vhs-kasetilta ja myöhemmin lainasin dvdeitä kirjastosta. Muutamia vuosia sitten koko Metsolat sarja julakistiin boxina, jossa on kaikki jaksot 8 levyyn tungettuna. Tätä boxia olen katsonut sen jälkeen uuestaan ja uuestaan.

Rastas ja metso täälläkin soi: Metsolat tunnelmoimassa juhannuskokkoa
Näyttelijät: Metsolat sarjassa on aivan mahtavia näyttelijöitä. Kyllä jokaisen näyttelijän suoritusta voin vain kehua. Ahti Haljala ja Helinä Viitanen ovat ihan mahtava pariskunta Annikkina ja Anttina. Antti on hahmona niin ihanan ukkimainen, joka tuo mieleeni vahvasti oman ukkini. Samanlainen  lempeys ja jurous hänestä huokuu. Annikki taas tuo mieleeni toisen mummini, hänestä huokuu kanssa lempeys ja läheisyys. Pidän kovasti kohdista jossa Annikki ja Antti vaan puuhailevat omiaan tuvassaan, ne kohdat ovat jotenkin rauhoittavia. Muista näyttelijöistä erityisesti suosikkin ovat Jaakko ja Jaana, jotka ovat lähes vastakohdat  toisilleen. Jaana on vähän tiukkis ja hienohelma, kun taas Jaakko on tiukka vaan töissään ja muuten lepsu nallekarhu. Eeva ja Stigun suhde kehittyy tarinassa eteenpäin ja vasta lopussa opin pitämään heistä. Risto on ongelmineen hahmona etäinen, mutta hänen tyttärensä Liisa on varmasti sarjan suosikkini. Liisan hahmo kasvaa sarjassa valtavasti, ainoa hetki kun hänen hahmostaan en pidä on kun hän käy tuulettumassa Tampereella ja tapailee Turoa. Liisan mies Osmo kuuluu myös suosikkeihini. Kaukovaaran Helena eli Anu Hälvä on 90-luvun sarjoista ikimuistoisin näyttelijä ja Helenan hahmosta ei voi olla pitämättä. Muista hahmoista vielä mainitten AIV:n eli Arvo Iivarinpoika Vanhasen, josta tulee sarjan myötä hyvä Antin kaveri. Minusta on mielekästä, että sarjassa Antilla ja Annikillakin on omaikäisensä ystäviä.


Muistojen joulu: Annikki kertoo lapsuudestaan torttuja koristellessa
Muistojen joulu: Risto ja Antti kuusta koristelemassa
Miksi juuri Metsolat:  Metsolat on puhas perhesarja, jossa on draamallisia tapahtumia. Sarja sopii lähes kaiken ikäisille ja siinä on hahmoja monille samaistuttaviksi. Sarjassa esitellään kauniisti Pirkanmaan maisemia, sillä vaikka se sijoittuukin Kainuuseen, niin lähes koko sarja on kuvattu Pirkanmaalla. Luontoa on kuitenkin kuvattu erityisen kauniisti ja yksityiskohtaisesti. Tykkään siitä, että jokainen  lokaatio näyttää aidolta ja asuttavalta. Jaksot ovat toisiinsa liitännäisiä, mutta harvoin niissä sellaista tapahtuu, että tippuisi kärryiltä vaikka joku jäisikin katsomatta. Sarjassa varmasti parasta on hahmojen realistinen kehitys ja ajan kuluminen tarinan aikana. Mukaan on otettu myös ajankohtaisia aiheita jotka koski lähes koko suomea: lama, työttömyys, maaltamuutto, teiden rakennus ja maanviljelyn väheneminen. Osaltaan tämä sarja näyttää ainakin nykypäivän katosojalle pienen palan suomen historiaa.

Parhaat / muistettavimmat jaksot:

Avajaiset: Ski Urjan rinnekeskus avataan juhlallisesti. Lähes koko Metsoloiden suku on katsomassa kun Urjan rinteeseen vipeltää laskettelijoita ja kahvilahuoltorakennus on porukkaa täynnä. Jaksossa on upea kaunis talvi ja se enteilee suuren juhlan tuntua. Jaanan tekemä Maaherran tupa on valoisa ja oikein ihanan tuntuinen tunturimaja.

Joulu Leppävaarassa: Liisa ja Antti tekevät piparikakkutaloa
Joulu Leppävaarassa: Tämä jakso on koko sarjan suosikkijaksoni, on ihana nähdä kuinka Leppävaaraan suunnitellaan vanhan ajan joulua. Liisa löytää vahoja joulukortteja ja vahingossa heidän Autiotilallaan syttyy tulipalo ja isot joulujuhlat pidetään Leppävaarassa. Tehdään piparikakkutaloa, koristellaan kuusta ja Liisa nauttii enkelikellon pyörityksestä.

Juhannushäät: Eeva ja Stigu ovat menossa salaa naimisiin Annikilta ja Antilta. He on nimttäin viety kylpylään hoitoihin, niin että lapset saavat järjestää juhlat. Häihin tulee koko Hoikan kylä ja tanssitaan ja juhlitaan ja juodaan sahtia. Pidän tästä jaksosta, sillä siinä on oikein kesäinen häätunnelma, sekä Annikin ja Antin kokemukset kylpylässä ovat ihan omiaan.

Juhannushäät: Eevan ja Stigu hääkakkua leikkaamassa
Yllätysjuhlat Leppävaarassa: Antti täyttää 70 vuotta, mutta hänhän ei halua juhlia. Tietenkin Annikki haluaa pistää juhlat pystyyn ja siksi houkuttelee AIV:n vievän Antin metsälle. Salaa lastensa kanssa Annikki laittaa tarjoilut pystyyn ja Antin ystäviä juhliin saapuu. Naapurin mies Tuutti ja kirkkoherrakin oikein käy Anttia juhlistamassa. Jakso loppuu Heikin tekemään ja Metsoloitten lasten ja heidän puolisoiden yhteislauluun Sakkolan porsaasta.

Yllätysjuhlat Leppävaarassa: Antille laulavat Helena, Lasse, Eeva, Risto, Jaana, Osmo, Heikki ja Liisa
Rastas ja Metso täälläkin soi: Jakson piti olla viimeinen Metsolat jakso, ennen kuin viimeinen Muistojen joulu 1996 julkaistiin. Jakson siis piti päättää koko sarjan ja antoi sille antoisan lopun. Jaakko kävi vielä poliisikulusteluissa ja Risto on vetämässä kesäkurssi Hoikan opistossa. Erkki suree rakasta Helenaansa, mutta puuhailee Heikin kanssa vieläkin tamppariprojektissa, Stig vastaa nykyään Ski Urjan toiminnasta ja Eeva toimii kunnanlääkärinä. Jaanakin on juuri saanut pubinsa myytyä. Antilla alkaa näkö reistailemaan ja häneltä viedään ajokortti, edes AIV:n todists ei enää riitä. Jakso huipentuu Kalajärven saunalla pidettyihin juhannusjuhliin, jonne tulee koko Metsolan suku, aina Heikin vaimoa Kristiinaa ja heidän pikku Hampusta myöten.  Paikalle saapuu pitkästä aikaa myös Riston entinen vaimo Riitta ja heidän poika Lasse on kihlannut paikallisen pankinjohtajan tyttären Heikkisen Veeran. Jopa Kaukovaaran Karikin tulee Kalajärvelle ihailemaan Metsoloitten juhannuskokkoa. Jakso antaa päätöksen lähes kaikille hahmoille, niin että katsojalle jää rauhaisa mieli Leppävaran tilasta ja heidän tapahtumistaan. Sarja loppuu tunnelmallisesti yhteislauluun, joka on Kainuun kansallislaulu Rastas ja Metso tälläkin soi.


Rastas ja metso täälläkin soi: Sisarukset Erkki ja Eeva juhannusyössä

2 kommenttia:

  1. Metsolat ovat myös minunkin suosikkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metsolat on mieletön sarja, tämmöisiä en harmikseni enään tehdä.

      Poista