Lippukokoelma

Lippukokoelma

torstai 7. syyskuuta 2017

Tehtävä: Pelastakaa Kesäloma

Disneyn tuottama animaatioelokuva Tehtävä: Pelastakaa Kesäloma pohjautuu Disneyn tv-sarjaan Välitunti. Sarjaa on suomessa näytetty Disney Chanel kanavalla. Sarjan ensimmäiset kaksi (pilotti)jaksoa on mukana Disneyn klassikko Atlantis vhs-painoksessa elokuvan jälkeen. Sitä kautta minäkin tämän sarjan löysin ja olen fanittanut kovasti. Elokuvan ostin aikoinaan Anttilasta ja itse sarjaa olen katsonut myöhemmin, kun tilasimme Disney Chanelia. Elokuva perustuu siis sarjan jälkeiseen aikaan, mutta ei ole sarjaan sidoksissa juonellisesti, joten elokuvaa voi hyvilä mielin katsoa, vaikkei sarjasta tiedä mitään.

Tehtävä: pelastakaa kesäloman mainosjuliste
Tehtävä: Pelastakaa Kesäloma kertoo lyhyesti siitä, kuinka Kolmannen Kaun koulun oppilaat pelastavat kaikkien maailman lasten kesäloman. Tarinassa keskitymme erityisesti päähenkilöön T.J.:hin (Theodore Jasper) ja hänen jengiinsä eli Spinelliin, Mikeyhyn, Vinceen, Gretcheniin ja Gusiin. T.J on kova kujeilemaan, Gretchen on koulun isoin nörtti, Spinelli kovanaaminen tyttö, Mikeyssa asuu luova taiteilija, Vince on loistava urheilussa ja Gus on herkkä hiirulainen, vaika onkin amreijaisänsä kasvattama. On viimeinen koulupäivä ennen kesälomaa. T.J. kavereineen tekee kovan kepposen hettämällä koulun varastosta pöllittyjä jäätelöitä koulunpihan lapsille. Gretchenin tekniikan taitojen avulla T.J. muuttaa äänensä koulun rehtori Prikleyn ääneksi ja kertoo hänestä pöljiä juttuja. Rehtorin kuulusteluun joudutaan juuri ennen 4.luokan loppumista, mutta jälkkään ei enää ehditä jäämään. Koko koulu ja opettajat sekoaa onnesta, kun vihdoin on kesäloma.

Kotimatkalla T.J. saa kuulla ystäviltään inhottavia uutisia; kaikki ovat lähdossä kesäleirille. Gretchen suuntaaa avaruusleirille, Spinelli painileirille, Mikey ilmaisitaitoleirille,  Vince pesisleirille ja Gus isänsä värväämänä armeijaleirille. T.J. ei ymmärrä tätä, nyt pitäisi jo ajatella tulevaisuutta. Kotona kesäloman ekana päivänä ollaan ynseitä, sillä siskokin on saanut kesätöitä Flobby Burgerilta ja pääsee ajamaan Flobby Burger autoa. T.J. ei halua koulun pihan pahinta juoruilijaa Randalia kesäkaverikseen, vaan koittaa viihdyttää itseään heittelemällä leipiä, mutta turhauttavaa sekin on. T.J. ajaa Kolmannen Kadun Koulun ohi ja näkee jotain erittäin outoa, koulun katolla on lasersäde. T.J. ei keksi muuta keinoa, kun hakea rehtori Prikley golf-klubilta ja kertoa siitä hänelle. He menevät koulun ja rehtori dematerialisoituu (ihan kuin Star Trekissa). Poliisi ei usko T.J.:tä joten tästä täytyy kertoa kavereille. T.J. kiristää siskoaan hakemaan Flobby Burger autolla kamut leiriltä. Siinä onnistutaankin, vaikka muut koulun pihan lapset (Ashleyt, kauppiastyyppi, kaivajat ja lastentarhalaiset) joutuvat auttamaan. T.J. ystävineen tarkkailevat pihansa puuvajassa koulunpäälle tulevaa hökötintä öisin ja Gretchen saa selvile, että se säde vetää kuuta. Mutta miksi ihmeessä joku haluaa vetää kuuta Kolmannen Kadun Koulussa?

Kolmannen Kadun Koulu
Päivisin ystävät menevät leirille ja T.J. vakoilee mitä koululla oikein tapahtuu. Eräänä iltana T.J. sitten kavereineen menevät kouluun vanhan salatiensä kautta ja pääsevätkin sisään. T.J.:tä vakoilee koulun oma vasikka Randal, joka myös häkeltyy näkemästään. Hän lähtetee kantelemaan tästä lomaansa myöskin pitävälle välituntivalvojalle neiti Finsterille, jonka kanssa yhdessä lähtevät T.J.:n ja kumppaneiden perään. Nämä ovat ehtineet jo ilmastointiputkiin asti, kunnes Mikey röyhtäisee kovaan äänen, että koko putki hajoaa. Sisällä koulussa on ilkeät miehet työssänsä ja äkkiä ollaan hippasilla. Kaikki muut pääsevät karkuun, paitsi T.J. Hänet lukitaan samaan huoneeseen rehtori Prikleyn kanssa. He näkevät kuka on kaiken takana: Prikleyn vanha opiskelu toveri Benedict. Benedict on ollut kautta aikojen ensimmäinen nuorin Kolmannen Kadun koulun rehtori ja yritti aikoinaan poistaa välitunnin. Nyt hän meinaa siirtää kuun, niin että Amerikasta tulisi kylmä osavaltio, niin että ei olisi enää kesää, eikä kesälomaa.
 
T.J.:n ystävät ovat värvänneet kaikki Kolmannen Kadun Koulun oppilaat leireiltä mukaansa ja tekevät kunnon pelastus suunnitelman, jota Gus pääsee johtamaan. Jokaisten lasten vahvuuksia hyödynnetään. Laulaja houkuttelee ilkeät miehet kaivajien kuoppaan, palloilijat heittelevät heitä palloilla ja lastentarhalaiset käyvät kannibalaismaisesti kiinni. Koulussa syttyy sota. T.J. ja Prikleykin pääsevät T.J.:n kikkojen avulla ulos mm. heittämällä keittäjien vanhaa soppaa yhden miehistä päälle. Taistelu huipentuu auditorioon jossa vetosäde on. Lapset ovat jo häviöllä ilkeitä miehiä vastaan, kunes paikalle hyökkää neiti Finsterin järjestämänä opettajat, jotka ovat aikamoisia ninjoja. Tappelu huipentuu siihen, kun Vince saa napakympin heitettyä pesäpallolla ja hajotettua vetosäteen. Rauha saapuu maahan ja vanhemmat ovat niin iloisia koulun pelastamisen puolesta. Kesäleireillekkään ei enään kaverit halua lähteä, vaan hankitaan Gusin ikiomat kesälomamuistot pyöräilemällä järvelle heittelemään leipiä.

Kesäloma, äärimmäinen välitunti
Tehtävä: Pelastakaa Kesäloma on henkilöhahmojen juhlaa. Jos sarjaa ei ole nähnyt, niin saa henkilöihin tutustua vain pintaraapaisulta ja jos sarjaa taas on katsonut, on kiva bongata kaikkia sivuhenkilöitä siitä. Tarina on hyvin juoniptoinen, joten hetkeäkään tylsää kohtaa leffassa ei ole. Siinä on omia rauhoittumisen hetkiä, mutta kaikki nekin vievät juonta eteenpäin. Erityisesti pidän siitä, kuinka näitä kesäleiritoimintoja ja lasten yhdessä puuhastelua näytetään. Koulun ilkeät miehet, jotka toutetuttavat Benedictin suunnitelmaa luovat jännitystä, mutta ovat  väritykseltäänkin erittäin harmaita ja ykispuolisia. Aikuiset hahmot pysyvät muuten enemmän taustalla, ainostaan rehtori Prikley, Benedict ja neiti Finster näytetään isommin ja heidän yhteinen historiansakkin paljastuu, sillä Benedict oli aikoinaan ihan lääpällään tähän Murial Finsteriin. Kaikista hahmoista T.J. on isoiten esillä. Sarjassakin hän on päähahmo ja tapahtumat käsitellään hänen kauttaan. Kun T.J. on pulassa niin hänen oikea nyrkkinsä Spinelli ottaa vastuuta ja jakaa sitä Gusille, joka harvoin saa arvostusta. Gretchenin älykkyyttä ja tietoja esitelään hyvin puumaja kohtauksessa, vain Vincen ja Mikeyn hahmot jäävät elokuvassa vähän ystäviensä varjoon.


T.J. herää ensimmäiseen kesälomapäivään
Animaatio on käsinpiirrettyä ja tietokoneanimaatiota. Lapset ovat pukeutuneet samoihin vaatteisiin mitä sarjassakin, arkisiin, rentoihin ja oman ikäisillensä sopiviin. T.J.:n vihreä pusakka ja väärinpäin oleva lippalakki on niin juurikin 10 vuotiaan pojan näköinen vaatetus. Hän ei ole mikään koulun coolein tyyppi, mutta siltikin tulee toimeen elokuvasssa ihan kaikkien lasten kanssa. Animaatio on sulavaa, helposti lähestyttävää ja ihanan värikästä. Tämä värikylläisyys on kyllä yksi syy, miksi niin kovasti pidän tästä elokuvasta. Rehtori Prikley käyttää samaa pukua kuin sarjassakin, mutta neiti Finster vähän muuttaa tyyliään keltaisesta mekosta. Näin ollen lähes kaikki aikuishahmot ovat pukeutuneet tummin sävyihin. Musiikki on sarjassa kivasti taustalla ja ainoa isompi tunnettu laulu, minkä elokuvasta bongaan on Steppenwolfin Born to be wild. Se soi silloin, kun T.J. on kiristänyt isosiskoaan, tämän päiväkirjan kopioiden uhalla, lähtemään hälle kuskiksi hakemaan kavereita leiriltä. Oikeasti t.J.:llä ei olepäiväkirjasta mitään kopioita, kunhan kiusaa siskoaan. T.J.:n isosiko on muutenkin kiva nähdä, sillä T.J.:n perhettä en olekkaan sarjassa nähnyt.

Välitunti sarjan hahmot ovat päässeet koristamaan Disneylogoa
Kaiken kaikkiaan Tehtävä: Pelastakaa Kesälomassa tapahtuu kamalan paljon. Lapset pelastavat koko koulun, mutta tarinan suurempi merkitys ja opetus on se, että nyt ollaan lapsia ja keskitytään nauttimaan kesästä lasten ehdoilla, aikuisena ehtii leireille ja miettimään tulevaisuutta. Se onkin tässä Kolmannen Kadun Koulun maailmassa parasta, lapset ovat siellä lapsia ja aikuiset aikuisia. Koulun piha on heille koko maailma ja siellä opetellaan elämistä varten.

2 kommenttia:

  1. Siis vaikuttaa todella kiinnostavalta elokuvalta! Olenko joskus kuullut tästä elokuvasta, ja olikohan tämä se, jolla aikanaan kritisoitiin Disneyn hitautta aloittaa 3d-elokuvien tuotanto? No, youtube-pätkien perusteella tämä on todellista Disney-laatua, ja lauluesitykset, esim. tuo "One Is The Loneliest Number" on jopa klassikoiden tasoa ja tunnelmaa. Tietysti Disneyllä on ollut tarkkanäköisiä tyyppejä, jotka ovat tietäneet tasan tarkkaan, että tekevät vaihtoehtoa Pixar-tyyppisille elokuville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäloma on todellakin Disneylaatua ja minun mielestäni ihan klassikkokamaa. Tv-satja on kanssa todella hyvä. Sääli kun sitä ei ole suomeksi missään saatavilla.

      Poista