Lippukokoelma

Lippukokoelma

sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Tom Of Finland

Kuulin ensimmäistä kertaa Tom Of Finlandista vasta muutama vuosi sitten, kun Tom Of Finland kuvista paiantettiin postimerkkejä. Äitini siis lähetti minulle näitä merkkejä ja olin vähän äimänkäkenä, että mitä ihmeen kuvia nämä tälläset nahka-asuiset miehet oikein ovat. Sen jälkeen Tom Of Finland kuvia on tullut nähtyä siellä sun täällä, ainakin kalentereissa ja petivaatteissa. En kuitenkaan yhtään tiennyt kuka heppu nätä on tehnyt, milloin ja missä. Vasta tämä Tom Of Finland elokuva sai minut kiinostumaan aiheesta, sillä kun kyseessä on erään suosikkiohjaajani Dome Karukosken elokuva, niin ehdottomasti halusin tämän nähdä. Ennen elokuviin menemistäni sivistin vähän itseäni aiheesta; eli taiteilija Tom Of Finland on Touko Laaksonen niminen henkilö, homomies joka on aikoinaan ehtinyt sodassa taistelemaan ja sen jälkeen keskittynyt piirtämiseen. Nämä olikin sitten lähtökohdat mitä elokuavsta osasin odottaa.

Tom Of Finland elokuvan mainosjuliste
Touko Laaksonen taistelee sodassa ja tykkää piirtää eroottisia mieskuvia. Sodan jälkeen hän asustelee siskonsa kassa ja innostuu piirtämisestä entistä enemmän. Paikallisesta ravintolasta Touko saa pahasti turpaansa, mutta iltasella lähipuistosta löytyy hetkeksi miesseuraa, nimittäin Nipa. Poliisit kuitenkin ratsaavat puiston homoista, sillä homous on tuohon aikaan luokiteltu pahaksi sairaudeksi, ja Touko ja Nipa erkanevat nopeasti. Touko  käväisee Saksassa, missä joutuu erään hohmomiehen huijaamaksi ja saksalaiseen vankilaan. Hän pyytää sinne avuksi sota-aikaisen kapteeninsa, joka saakin puhuttua Toukon ulos. Kapteeeni kanssa paljastuu homoksi ja he ovat Toukon kanssa hyviä ystäviä. Kun kapteeni pitää sitten homojuhlat kotonaan ja jää niiden pitämisestä rysän päältä kiinni, hän joutuu mielisairaalaan, jossa hönelle taotaan päähän homouden olevan sairaus ja siitä pitä parantua. Kapteeni koittaa kääntää Toukonkin ajatusmaailman, mutta Touko on onneksi niin sinut oman identitenttinsä kanssa, ettei hän pahasti loukkaannu entisen Kapteenin puheesta. Pikkusisko Katja on tutustunut erääseen tanssijaan, jonka hän haluaa ottaa heille alivuokralaiseksi. Tanssija paljastuu Nipaksi, jonka Touko tunnistaa yölliseltä  puistokävelyiltä. Pientä kolmiodraamaa virittyy, kun Touko ja Katja yrittävät pikkuisen pokata samaa miestä. Salaa Katjalta Touko ja Nipa kuitenkin päätyvät olemaan yhdessä. Nipalle Touko näyttää maalaamiaan mieskuvia ja Nipa kannustaa Toukoa lähettämään kuvia eteenpäin. Toukon kuvat päätyvätkin Amerikkalaiseen kehonraknetajalehteen ja kun Touko on singeerannut kuvansa nimellä Tom, siellä kustannustoimittaja kehittää Toukolle taiteilijanimen Tom Of Finland.

Toukon Tom Of Finland kuvat saavuttavat laajat homopiirit ja eräs homomariskunta tapaa toisensa kuntosalilla, Tom Of Finland kuvien rohkaisemana. He rakastuvat ja perustavat jenkkeihin homokommuunin. He lähettävät fanipostia Toukolle ja kutsuvat tämän käymään. Touko nauttii jenkkien suvaitsevasta homoilmpiiristä ja taidenäyttelykin tehdään, vaikka oma rakas Nipa on kotona sairaana. Nipa menehtyykin sairauteensa ja Touko uskaltaa viimenkin näyttää Tom Of Finland kuvia sisarelleen. Katja pitää kuvia ällöttävän kikkelinheilutusmeininkinä, eikä arvosta Toukoa enään sitten yhtään. Touko päätyykin viettämään entistä enemmän aikaa jenkeissä, vaikka siellä häntä aletaan syylistämään aidsin leviämisestä. Toinen mies Toukon tärkeästä tuntemasta homoparista menehtyy myös aidisiin. Lopulta kuitenkin saadaan katsojalle hyvä mieli, kun juhlitaan Toukoa, sillä hänen Tom Of Finland kuvistaan saadaan painatettua talkoovoimilla kirjoja ja suuret homopiirit ylistävät Toukoa tämän tehdessä maailamn taas pikkuisen suvaitsemammaksi.

Nahkapukuinen Kake
Touko Laaksosen elämänkerta on todella hienosti toteuttettu. Vaikka välillä tehdään aikahyppyjä niin sotaan, kuin vanhaan Toukoon, niin tariansta pysyi hyvin kärryillä. Suomi on kuvattu vähän harmaana ja varsinkin alkupuolella todella homovastaisena maana.  On järkyttävä näky, että ihmisä aletaan ampumaan ja kohdellaan väkivaltaisesti homouden takia. Kun päästään Amerikkaan ja poliisit tulee homojuhliin, niin siellä he eivät homoista piittaa, vaan koittavat napata jotain kaupan näistelijää. Amerikka muutenkin kuvataan värikkäänä Suomeen verrattuna ja nämä värikontrastit kivasti erottaa juuri maiden välisiä eroja. Miljööt elokuvassa on uskottavia ja puvustuskin vie meidät ajassa taaksepäin. Musiikki on makuuni liian maalailevaa, josta en niinkään pitänyt. Monissa kohdissa hämmennytin tästä nahkapukeisesta poliisista, joka saattoi milloin vaan ilmestyä mihin vain, kunnes loppupuolella tajusin sen olevan juurikin Toukon mielikuvitushahmo Kake, joka on nykyään varmaan tunnetuin näistä Tom Of Fonalnd hahmoista.

Pekka Strang Touko Laaksosena oli todella lostava. Hän osasi näytellä roolin todella hyvin pienieleisesti ja lähikasvokuvista pystyi hyvin lukemaan hänen tunteensa. Lauri Tilkanen, joka esittää Nipaa, on pitkään kuulunut inhokkinäyttelijöihini, mutta tässä roolissa hän oli todella hyvä. Tilkanen osasi hyvin esittää ujoa ja vähän arkaakin Nipaa. Tykkäsin siitä kuinka Nipa tuli ulos kuorestaan, kun aluksi hän piilotteli homouttaan ja lopussa piti Toukoa julkisesti kädessä kangaskaupassa. Taisto Oksanen oli kapteenina sopivan auktoriteettinen, mutta helposti lähestyttävä hahmo. Muistakaan näyttelijöistä ei ole valittamista ja olin todella positiivisesti yllättynyt, kun Saksalaisessa vankilassa tuli Hissu eli Kari Hietalahti vastaan. En tiennyt Hissun olevan mukana elokuvassa ja kyllä hänen näkemisensä aina piristää.

I am Jaana Of Finland
Tom Of Finalndin tarina on koskettava ja todella selkeä kuva Touko Laaksosesta. Minulla jä ainakin kuva Toukosta todella mukavana ihmisenä, joka on ollut todella taiteellisesti lahjakas ja vähän ujo ihminen. Kohtauksessa jossa Touko, Kaija ja Nipa oli sukulaisissa näytettiin kuinka Touko välittää lapsista ja perheestä ja on niinkuin kuka tahansa normaali mies. Tämä kohtaus oli jotenkin todella koskettavaa katsottavaa ja näyttää sen, että ei homous tai heterous tai mikään muukaan määritä ihmistä. Elokuvassa oli paljon mielenkiintoisia faktoja mm. siitä, kuinka Tom Of Finland kuvat ovat vaikuttaneet homokulttuurin syntyyn ja nahkapukeutumiseen. Harmikseni näitä Tom Of Finland kuvia ei kamalasti itse elokuvassa näkynyt, mutta kyllä kiinnostukseni niitä kohtaan nyt kovasti nousi. Tämä elokuva nostatti kyllä arvostusta taitelija Touko Laaksosta kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti