Lippukokoelma

Lippukokoelma

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Lieksa!

Paljon 2000- luvulla tehtyjä kotimaisia elokuvia katsoneena, tämä on todella erikoinen elokuva. Kun näin tämän aikoinaan elokuvateattereissa, ainoa asia mitä odotin oli Marco Hietalan tekemä kappale While your lips are still red ja Samuli Vauramo ja Jenni Banerjee tanssimassa lumihangessa tämän tahdissa. Tykästyin valtavasti tämän elokuvan teemaan; matkalla jonnekkin ja kuinka päämäärä lopulta pelottaa.

Lieksa! elokuvan mainosjuliste
Kasper on eksynyt mies, joka vahingossa päätyy Koppeloiden karavaanariperheeseen. Perheen isä Otto antaa perheelle ohjeen muuttaa Lieksaan ja sinne sitten koko konkkaronkka elokuvassa matkustaa. Oton kuoltua äiti Martta koitta parhaimpansa mukaan toimia perheen päänä ja pitää kirjaimellisesti langat kasassa ja aikuiset poikiansa kurissa. Koppelot ovat räätäleitä, mutta heidän aikuiset poikansa pyrkii välttelemään työntekoa niin pitkälle kuin mahdollista. He ottavat Kasperin mukaansa ja pitävät tätä osana perhettä, vaikka tämä onkin mykkä, eikä kukaan tiedä mistä Kasper oli tullut. Perheen onnea tulee pilaamaan elokuvan pahis Laslo, mutta hänkin saa lopussa ansionsa mukaan. Erikoisuutena elokuvassa toimii kuitenkin katsojille kuultava Kasperin ulkopuolinen kertojaääni.

Hahmot ovat erikoisia persoonia. Jenni Banerjeen esittämä Lara on hiukan naivi, mutta kuitenkin viettelevä ja seksuaalinen. Lotta Lehtikarin esittämä Veera on taas ihana agressiivisena, poikamaismaisen kovana ja Laralle vittuilevana siskona. Aikuis "poikakolmikko" Ventti, Repe ja Hippo (Toni Wahlström, Tatu Siivonen ja Tuomas Uusitalo) muodostavat kolmistaan hauskan trion, mitkä luo eniten elokuvaan huumoria. Sanna-Kaisa Palo on loistava perheen emäntänä Marttana, häneltä löytyy juuri sopivaa auktoriteettiä tälläiseen rooliin. Hänen roolissaan on asennetta, katkeruutta ja rakkautta juuri oikealla tavalla. Samuli Vauramo on kivikasvoinen Kasper, joka esittää mykän roolinsa hyvin kasvoillaan. Ainoa mikä ei tässä minuun vetoa on harmikseni Peter Franzénin Laslo. Varmaankin siksi, että hänen hahmonsa erottuu liikaa muista ja tuntuu tulevan tämän elokuvan maailmaan jostain ihan toisesta elokuvasta.  Heikki Kinnunen tekee mahtavan kaksoisroolin Ottona ja Nikkolaina. Hänen katseensa voi todellakin tappaa.

Kasperin ja Laran tunnelmallinen talvihetki
Lieksa! on harvinaisen kaunis lokaatioiltaan. Tässä viivytäään niin paljon ulkona, näkyy kaunista metsää, peltoa, aukeaa, sadetta, lunta, päivää, näyttelijöiden kasvojen lähikuvissa, jopa hyttysiä. Tätä kauneutta voisi katsoa ikuisesti, eikä se edes tarvitsisi mitään juonta. Miljöö on niin kaunista ja upea rauhallinen musiikki kruunaa kaiken.

Tässä on valtava määrä tunnettuja näyttelijöitä ja käsikirjoitus on todella monimuotoinen. Ei tavallaan tiedä, puhuuko hahmot milloin totta ja milloin valhetta ja milloin heille valhe on muuttunut todeksi. Tähän on sekoitettu paljon mystisyyttä, kuivaa huumoria ja kuvallista kauneutta. Koppeloiden loputon tarve matkustaa eteenpäin toimii mielenkiintoisena kantavana teemana. Kasper oppii matkan aikana elokuvan opetuksen: tärkeintä ei ole päämäärä, vaan itse yhdessä tehty matka.

                                

Lieksa! elokuvan tunnuskappale Marco Hietala ja Tuomas Holopainen - Wihile your lips are still red

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti