Lippukokoelma

Lippukokoelma

perjantai 3. kesäkuuta 2016

24 Disney hetkeäni

En tähän blogiin alun perin suunnitellut laittavani mitään haasteita, mutta suurena Disneyfanina en voinut vastustaa tätä. Suomalaisissa Disneyblogeissa on viimeiaikoina pyörinyt 24 Disney hetkeä- haaste,  jonka laittoi käyntiin Paula O. DisnerdDreams blogista.

Disneylandissa olen päässyt kokemaan mahtavia Disneyhetkiä
1. Sävelmä tää

Bambi nousi suosikkielokuvakseni, ku näin sen 17-vuotiaana elokuvateatterissa, tällä vanhalla Reino Bacmanin dubbauksella, ensimmäsitä kertaa sitten ihan lapsuusaikojen. Tässä kohtauksessa on kaikki täydellistä: musiikki sulautuu kuvaan niin harmonisesti, että voin oikein tuntea Bambin ja Minnan rakkauden sisälläni. Jukka Kuoppamäen hauras äääni oikein korostaa tätä ihanaa tunnelmaa. Tämä ei ole pelkästään suosikki Disneykohtaukseni, vaan suosikki kohtaukseni ylipäätänsä kaikista elokuvista mitä tässä elämän aikana on tullut katottua.


2. Tuhkimo unelmoi tanssiaisiin pääsystä

Tuhkimo istuu ikkunansa äärellä katselemassa prinssin linnaa ja salaa sisimmässään toivoo myös pääsevänsä sinne. Kun hiiret paljastavat hänelle korjatun mekon, Tuhkimo ilostuu ikihyviksi. Heti seuraavana mekko revitään ja ollaan taas alakuloisia, kunnes hyvä haltiatar saapuu. Tämä elokuvan kliimaksihetki, kun Tuhkimolle annetaan edes pilkahdus toivoa, joka ei toteudukkaan on riipivää katsottavaa. Tunteesta toiseen oikein vyörytään nopealla temmolla. Tuhkimon haaveksiva ilme ikkunan äärellä kuvastaa minulle Disneyn suurinta ydintä: Unelmat voivat totetutua.
Tuhkimo ikkunan äärellä
3. Quasimodo näkee Feabuksen suutelemassa Esmeraldaa 

Lapsena itselleni oli tärkeää, ett elokuvassa päähahmolle ei saa tapahtua mitään pahaa. Paljon prinsessasatuja nähneenä aina oletti sanakrin saavan rakastettunsa itselleen. Niin ei kuitenkaan käy Notre Damen kellonsoittajassa, vaan Quasi joutuu vierestä katsomaan kun hänen ainoat ystävänsä rakastuvat. Tämä on todella koskettava kohatus, kun Quasi repii herttaässä pelikortin rikki lattialle ja itkee nurkassa, toisten suudellessa vieressä. Veli-Matti Rannan laulama laulu on täydellinen itkunsävyinen siinä kohtausksessa, että liikutun itse aina sen kuullessani.
Toisen rakkaus on toisen suru
4. Once Upon a Wintertime lyhytelokuvan rekimatka luistelemaan

Once Upon a wintertime lyhytelokuvassa rakastavaiset lähtevät reellä jäälle luistelemaan. Rekimatka kulkee läpi upeiden talvisten maisemien kauniin laulun soidessa taustalla. Luminen, romanttinen tunnelma hellyyttää aina sydämmeni ja tämä on yksi tärkeimmistä animaatioista, joka täytyy katsoa aina jouluisin.
Aika tämä joulukuinen...
5. Kuzko ja Yzma Mutkan Muonalassa tilaamassa Kronkilta ruokaa

Elokuva on jo itsessään yksi loistavimpia komedioita mitä on, mutta tämä nopea kohtaus, kun Kuzko ja Yzma pyörivät keittiön pyöräovessa selittämässä Kronkille leipätilausta juustolla vai ilman on mitä huvittavin. Santeri Kinnunen vetää kokki Kronkin hetkensä aivan loistavasti,e ttei voi kuin nauraa. Varsinkin silloin kun hän toistaa atrjoilijan tilausken ihan miten sattuu.
Siinä sitä rampataan esittämässä kokille toiveita
6. Tadashin kuolema

Big Hero 6 elokuvan alussa näytetään heti Tadashin ja Hiron lämmin ja läheinen veljessuhde. Elokuva ensimmäistä kertaa katsoessani, en todellakaan osannut aavistaa Tadashin poismenoa. Hän oli heti alussa hahmona niin lämmin ja herttainen, että nousi heti suosikikseni. Siksi Tadashin hautajaiset olivat todella koskettavat ja sympatiat Hiroa kohtaan nousivat.
Tadashi jätti Hirolle edes jotain; Baymaxin, jolla Hiro pystyi näkemään Tadashin videoita
7. Ken esittelemässä Barbielle unelmataloaan elokuvassa

 Suurena Barbi fanina tätä kohtausta tetenkin odotin koko elokuvan ajan. Kenin unelmatalossa on lähes kaikki uima-altaita ja diskoja mukaanlukien. Ken esittelee Barbille mahtavia vaatteita, ja varsinkin viimisin hapsutakki on sellainen, jonka omallekkin Ken nukelleni pukisin.
Kenillä on flirtti päällä
8. Lampun Henki

Hengen kohtauksia ei voi edes eritellä, hän on Vesa-Matti Loirin ääninäyttelemänä hahmona yksi parhaimmistoa. Hengen sanontoja olen viljellyt jo lapsesta asti milloin missäkin tilanteissa. Nykyään ehkä eniten käyttämäni on: "Siinä hän saapuu ja mikä sopisi paremmin kun saavumme Aghrabaan. Ratsastat ikiomalla uudellla kamelilla (varo, se räkii)!"
"Toivon hengen vapaaksi"
9. Päätön Ratsumies

Kuukeli Kuun saavuttua kylään mikään ei ole enää entisellään. Tämä legenda kiehtoi minua jo pienenä ja siksi koko lyhytelokuva on ollut rakas. Tarmon ja Kuukkelin kilpailu kauniista Katriinasta on hupaisa, vaikka vähän vaikuttaakin siltä, että molemmat miehen on kiinnostunut vaan Katriinan kauneudesta ja isän rikkauksista.
Kuukkeli, Kuukkeli Kuu, Kuukkeli, ei sopisi muu. Hassu pää, samoin suu, tuo Kuukkeli, Kuukkeli Kuuuu..
10. Tarmo hyvästelee viimeistä kertaa Buun

Vaikka Mostereiden pitäisikin pelätä ihmislapsia, niin kakaranjahtaamisen aikana Tarmo ehtii todella kiintyä Buuhun. Kun Tarmo peittelee Buuta ja Buu sängyssä kuiskaa: "Nalle", on minulla kyynel herkässä. Tarmo onneksi tapaa Buun vielä uudestaan, mutta sitä onnea ei näytetä katsojille, muuta kuin Tarmon iloisesta naamasta.
Nalle lähtee nyt
11. Pocahontasin ja John Smithin viimeiset sanat ennen aamunkoittoa

Smith on tuomittuna kuolemaan Kocoumin ampumisesta ja on yön sidottuna teltassa. Kun Pocahontas tulee telttaan John sanoo hänelle: "Kuolen mieluummin huomenna, kuin elän sata vuotta tuntematta sinua"
"Olen aina sinun, ikuisesti"

12. Tessu pelastaa Topin Aatu Remusen aseelta

Topin ja Tessun lapsuuden ystävyys on hellyyttävää, mutta näiden kasvatessa vanhemmiksi Tessun luonne muuttuu kylmemmäki. Topi kaipaa sitä lapsuuden Tessua edelleen leikkikaverikseen, mutta kun Tessusta on nyt tullut ajokoira, hän ei enää lämpene Topin seuralle. Ihan viimeisillä hetkillä, kun Aatu on vihdoinkin saanut Topin pyssynsä eteen Tessu pelastaa hänet heidän vanhaa ystävyyttään kunnioittaen.
Kaveriani ei ammuta
13. Räyhä-Ralf rikkoo Nelli Karamellin karkkiauton

Räyhä tekee sen mitä osaa parhaiten ja rikkoo Nellin karkkiauton. Nelli on tästä todella suruissaa, vihoissaan, harmissaa, peloissaan ja ahdistuksissaan. Kun Räyhä sitten tajuaa, kuinka iso menetys karkkiautn rikkominen Nellille oli ja koittaa tarjota apua, niin Nelli sanoo Räyhälle niin oikealla katkeransuloisella äänensävyllä: "Mä en tarvi sun apua!" Tämä onkin ainoa Iina Kuusosen hyvä rooli ja varsinkin nuo sanat Nellin suusta on täysin oikeassa tunteessa lausuttu.

Nellin auto rikkoutuu
 14. Aristokatit matkalla vaunuilla Pariisin läpi Madamen kotiin

Aristokattien alku on aivan ihana, jossa Herttuatar, Marie, Tholouse ja Berliuz ovat hevosvaunuissa matkalla Madamen kotiin. Pariisi taustalla näyttää niin uskomattoman kauniilta.

Wii, Pariis
15. Rémy varastaa Skinnerin testamentin

Rottatouillessa rotta Rémy varastaa ravintolapitäjän Skinnerin testamentin, jossa todeistetaan Linguiinin olevan kuuluisan Goustoun poika. Pitkä ajojahti menee läpi Pariisin läpi ja kun Skinner vihdoinkin joutuu toteamaan häviönsä, hän sanoo niin hupaisasti: "Se vei minun paperini". Pisteet tästä ääninäyttelijä Jorma Uotiselle, joka ulkonäöllisestikkin muistuttaa Skinneriä.

"Uuu, se on tuolla. Onko pikku rottaa olemassakaan?"
16. "Pitääkö Stichin lähteä? Saako sanoa Hei hei? Kiitos."

Näin Stich hyvästelee Lilon ja Nanin. Mutta onneksi Stchin ei pidä lähteä.

Stich saa jäädä asumaan maahan Lilon ja Nanin luokse
17. Niin kuin mies

Mulanin ja Kiinan armeijan kertomus miehenksi kasvamisesta yhdessä laulussa, esittäjänä upea Santeri Kinnunen. Mulan elokuvan ihan huippukohta.


18. Jörö soittaa pianoa takapuolellaan

Lumikin hupsuttelulaulun aikaan kääpiöt soittavat eri soittimilla ja Jöröllä on edessään jonkinmoinen piano. Kun oikeassa pianossa painellaan jalalla vipuja pianon alaosasta, niin kääpiöiden pianoa soitetaankin pakaroilla.

Toinen pakara ylhäällä, toinen alhaalla
19. Kiinalaisten sienten Pähkinänsärkijätanssi

Pähkinänsärkijä kappaleen olen kuullut joskus ihan lapsena Vetru ohjelmasta, josta se on anuhotettu videolla ja siihen olen kyllä tykästynyt. Fantasiassa sienten tanssi tämän tahtiin on vähän samantyylinen, kuin Nallejen tanssi jonka aikoinaan siinä Veturissakin näin.

Tämän kuvan nähdessäni alkaa aina soimaan Pähkinänsärkijä päässäni
20. Pahattaren nauru

Ja nimen omaan suomalaisena versiona Hannele Laurin nauramana!

"Haaahaahaa"
21. Kaunotar pentuna

En liiemmin piittaa koirahahmoista, mutta kaunotar pentuna on yltiösöpö

Pikkuinen Kaunotar
22. Milo kyselee Vinnieltä mitä kaikkea tämä on pakannut mukaan ja Vinnie luettelee hyvin arkiseen sävyyn: "Nitroglyseriinia, liimaa. Dynamiitteja, isoja. Tavallista toimistokamaa."

"Ja kesäisin mä kalastan!"
23. Nottinghamin turnajaiset menevät kaaokseksi

 Ja kana Kotkot on suuna päänä juoksemassa kaikkien elefantti ja sarvikuono vartioiden yli.

Jihhuu
24. Tantor sanoo Terkille Tarzanista:

"Tiedätkö, Tarzan vois olla joku elefanttien alalaji. Hän tykkää pähkinöistä, mää tykkään pähkinöistä."

               

4 kommenttia:

 1. Ihana ihana postaus ja oma Disney hetkeni on varmaan 40v lahjaksi saatu iso Mikki patsas tai ensimmäinen Disney leffaelämys lapsena eli Aristokatit. Haluun Disneylandiin. <3

  VastaaPoista
 2. En muista oliko ensimmäinen Disney leffaelämykseni Pocahontas vai Leijonakuningas. Tarzanista on ihan selkeä muistikuva, että sen olen käynyt kattomassa.

  VastaaPoista
 3. Pakko sanoa siskokulta nää oot vähän kuin Roope Ankka, kun se sanoo olevansta "tunteellinen vanha hölmö" <3 Mun pitää kattoa Rottatouilee uudelleen Jorma Uotinen oli tosi hyvä Skinner ja kans Atlantis. Perustikohan Vinnie sen kukkakaupan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä listastahan nyt puuttui Ankronikka ja Kultu Imallus, sekä Mikki Hiiren jiuluaatto ja kesälomat, mutta rajotinkn vain klassikoihin ja Pixariin.
   "En ole enää sama nuori hölmö, kuin silloin." " Et niin, nyt olet vain vanha hölmö."

   Poista