Lippukokoelma

Lippukokoelma

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Luokkakokous

Minua arvelutti paljon mennä katsomaan tämä elokuva. Tiedän että radiojuontaja Jaajo ja standup- koomikko Sami Hedberg eivät ole näytelleet ja Aku Hirviniemen putousroolit viime vuosilta ovat kyllästyttäneet jo tappiin asti. Hän on jotenkin "tekohauska" ja valitettavasti tämä ei pahemmin draama rooleja ole tehnyt. Härmässä hän vetää parhaimman roolin mitä olen nähnyt joka on draamaa. 

Elokuvan traileri ei antanut minulle oikein selkeäää kuvaa elokuvasta, pelkkää häsläämistä. Odotukseni olivat uteliaat, mutta hyvin varovaiset. Olin lukenut aika paljon huonoja arvosteluja  ja kommentteja, että sisältää vain pilluhuumora, samaa tyyliä kuin Putous, Kuokkavieraat ja Epic movie. Tuttavapiirissäni tätä kuisteskin kehuttiin ja onneksi uskalsin antaa tälle mahdollisuuden.

Luokkakokous elokuvan mainosjuliste
Olin todella positiivisesti yllättynyt Jaajon roolityöhön rokkari Tuomaksena. Hänen näyttelijätyönsä oli luontevaa. Puhe kuulosti välillä paperiselta, mutta eipä se haitannut. Tuomas on kolmikon kantava voima, ryhmän johtaja ja suunitelmallisin. Hänestä löytyy kunnon karismaa ja hän osaa pitää huumorinsa hyvän maun puolella. Sami Hedbergin esittämä Antti taas vei huomionsa jättimäisellä leuan hetulallaan. Hän oli iso ja läskiä oli kyllä oikein kunnolla korostettu. Läskistä tehdystä huumorista en pitänyt ja naisten iskujutut oli makuuni mauttomia.  Aku Hirviniemen Niklas oli vissiin tarkotus olla tässä pääosassa, mutta hahmona hän oli turhin ja mitään antamattomin. Aku koitti tehdä rooliansa vakavasti, mutta draama ei tässä lainkaan onnistunut, hän oli tässä ihan oma itsensä.

Huumorintajulani on tarkat rajat ja huomasin kyllä elokuvasalissa istuessani, että se ei mene ihan yksiin muiden kanssa. Tuntui, että muita nauratti juuri ne asiat, joita itse pidin vastenmielisenä ja päinvastoin. Miesten munien sheivausta kylpylässä ja Niklaksen pallien jäämistä saunanlauteiden väliin sai minut kokemaan myötähäpeää, eikä naurua. Antin kimppakiva yhden yön naisen ja sammuneen Niklaksen kanssa oli makuuni jo aika kuvottavaa. Olenko sitten liian vanha tai siveellinen ihminen, kun en vain voi ymmärtää tuollaista? Kaikki naistenperässä juokseminen ja nussinnat tässä oli, ei nyt häiritseviä, mutta turhia. Eikö miesten ystävyys tarinaa voi ihan totta tehdä ilman, että akkoja pitää mennä hässimään ja sukupuolitestejä tekemään?

Se mikä sai minut sitten pitämään tästä elokuvasta oli porukan yhteenkasvaminen uudestaan. Poikamainen kujeilu ja läpänheitto autossa, uima-altaalla, yökerhossa ja hotellin aamupalla oli se liima, joka tiivisti ja yhdisti kaiken, oli elokuvan aidointa. Hauska nähdä, kuinka vanhemanakin kun ollaan vanhojen kaverien kanssa, otetaan ihan samat roolit kuin silloin nuorena. Lopun luokkakokouksessakin näkyi, että jokaisella oli vanhat muistot entisistä luokkakavereistaan ja niiden perusteella luotiin ennakkoluulot, että millaisia he ovat tänäpäivänä.

Luokkakokoukseen ajelemassa
 Lopun finaalikohtaushan on tämä: Niklakselle tungetaan sininen pilleri naamaan ja hän alkaa puheensa "suunitelman" pohjalta laulamaan Macareenaa sanoilla: "Paska, perse, pillu, pornolehti, heei paviaani" Silloin pääsi omat nauruhermoni irti kahleistaan. Mikä voi olla sen parempi yhdistelmä, kun oman ysärini ydin, legendaarinen Macareena, tiivistämään elokuvan noloutta, naurettavuutta ja mauttomuutta.

Epilogi oli lyhyt ja ytimekäs. Kiva kun pojat halaa poikamaisella tavalla ja sopii tapavansa useammin, mutta miksi ihmeessä tänne on tungettu Aku Hirviniemen muija näyttelemään Aku Hirviniemen muijaa vääntämään niin kulunutta ja huonoa vitsiä? Se latisti loppufinaalissa saamaani hyvää fiilistä..

Loppuun pieni yhteenveto: Hyvä Jaajo! Hyvä Macarena (90-luvun ydin), Hyvä Naantalin kaunis hotelli, luokkakokoustunnelma ja realistiset ystävyyssuhteet. Huonoa: nussinta/tissi/munapuheet ja Aku Hirviniemen muija. Sekä pientä mieleenjäävää, jota jäin pohtimaan: Tuomashan kertoo, että hänellä on ollut paljon naisia, muttei koskaan ole ollut rakastunut. Noh, luokkakokouksessa tämä tapaa nuoren tytön ja pussailun jälkeen heti puhuu rakkauden tunteesta. Sitten selviää että tyttö on hänen omansa, tytön äiti ei vaan ollut aikasemmin kertonut kellekkään kuka on isänä. Jotenkin pidän tätä hiukan pervona (tai voisiko jopa aatella että pedofiilinä?) mutta Tuomashan ei tiennyt tytön olevan hänen omansa ja tyttö kuiteskin on jo siinä 17 ja risat ikäinen ja sen ikäisenä tyttönä vielä helposti haaveilee vanhemmasta miehestä, joten se pervousajatus lähti siinä. Tuomas on kuitenkin aika itserakas hahmo ja se pisti mietityttämään, että jos ainoa ihminen, jolle hän kokee rakkauden tunteita on tämän oma tytär, joka on puoliksi hänen lihaansa ja vertansa, niin sittenhän hän on tavallaan vaan entistä rakastuneempi itseensä. Onko tämän käänteen siis tarkoitus kuvastaa hahmon suurta itserakkautta vai mikä on sen pointtina?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti