Lippukokoelma

Lippukokoelma

maanantai 25. heinäkuuta 2016

TV-suosikkejani: Kultainen Salama

Elokuvien ohessa on tullut monenmoisia televisiosarjoja vuosien varrella seurattua. Jotkut niistä on painautunut ikuisesti mieleeni koskettavien tarinoiden tai herkyvän huumorin takia. Tässä osiossa esittelen suosikkisarjojani ja koitan pohtia, mitkä asiat kyseisessä sarjassa vetoaa minuun, niin että vuodesta toiseen haluan katsoa samoja jaksoja, joita olen niin monen monta kertaa jo elämäni aikana nähnyt.

Tällä kertaa vuorossa on Ylen tuottama lasten- ja nuortensarja Kultainen Salama (1994), joka perustuu Taru Mäkisen samannimiseen kirjasarjaan.

Kultaisen Salaman alkutunnari
Kultainen Salama tv-sarja pohjautuu kolmeen Kultainen Salama Kirjaan: Miljoonakeikka, Kaahariauto sekä Pankkiryöstö. Jokainen kirja on jaettu kahtia ja näin ollen tv-sarjan jaksoja on yhteensä kuusi.

Visa, luonnosta ja kokkaamisesta kiinnostunut poika viettää 11 vuotissyntymäpäiviään. Hän on kutsunut synttäripizzalle parhaat kaverinsa Hakkerin, Rekon, Rekon siskon Terhin ja Terhin parhaan ystävän Elisan ja Elisan koiran Bellan. Synttärijuhlilla pohditaan, että olisi mukavaa viettää enemmän yhdessä aikaa, sillä on vaikea keksiä tekemistä kun jokaisella on eri intressit: Visa on kiinnostunut luonnosta, Hakkeri tietokoneista, Reko urheilusta ja Elisa ulkonäköasioista. Terhi on ainoa, jolla ei ole mitään selkeää intressiä, mutta siksi hän onkin hyvä porukan liima. Lapset keksivät perustsaa tutkimusryhmän, joka tutkii asioita joita pitää tutkia ja korjaa asioita jotka pitää korjata. Ryhmän nimeksi valikoituu Kultainen Salama, koska ryhmän maskotti Bella on kultainen noutaja.

Visan syntymäpäivillä: Reko, Elisa, Visa, Hakkeri ja Terhi
 Kultaisen Salaman ensimmäinen tutkimus tv-sarjassa on Miljoonakeikka. Visa on isänsä kanssa luontoretkellä ja näkee metsässä pari hiipparia. Toinen on hänen tuttunsa Petäjän Heikki ja toisella miehistä on päässä musta kommandopipo. Visa kuulee kun nämä suunnittelevat miljoonakeikkaa. Samaan aikaan Terhin ja Elisan luokkatoveri, yksinäinen ja syrjätty Niina Syrjä saa perheineen ison lottovoiton. Lapset osaavat yhdistää, että miljoonakeikalla tarjoitetaan Niina Syrjän kaappaamista. HE varoittavat Syrjän perhettä ja Niina haetaan keskellä päivää pois koulusta. Oppituntien jälkeen Petäjän Heikki on autollaan liikenteessä ja kaappaakin Elisan mukaan, luullen tätä Niina Syrjäksi. Reko lähtee mopolla auton perään, kun muut lapset saavat opettajan avulla uskoteltua poliisille, mitä on tapahtunut. Heikki vie Elisan syrjäiseen saareen, minne Rekkin saapuu. Siellä he kehittävät ovelan suunnitelman, jolla kommandopipopäinen kaveri saadaan kiinni. Ensin vaan pitäisiselvittää hänn henkilöllisyytensä, joka sekin onnistuu Hakkerilta oppitunnilla. Lopulta kommandopipopää saadaan kiinni ja Syrjät antavat ison lahjoituksen Kultaiselle Salamalle.

Kultaisen Salaman ensimmäinen tapaus selvitetty
Kaahariautossa Elisan koira Bella jää pahasti rattijuopon auton alle. Onneksi sattumalta paikalle eksyy paikallinen jalkapalloilija Janne Mäki, joka auttaa viemään Bellan eläinlääkäriin. Parin päivän kulttua samalla tiellä Terhi on yksin kuljeksimassa ja jälleen kaahariauto ilmestyy. Nyt vaan o isompi uhri kuin koira kyseessä, sillä Janne Mäki loukkaantuu pahasti. Janne halvaantuu ja joutuu sairalaan, ja lapset koittavat kiihkeästi saada selville, kuka on tämä rattijuoppo. He tietävät mihin suuntaan tämä tumma auto aina ajaa ja että se lähtee aseman baarista aina liikenteeseen. Eräänä iltana aseman kioskilla Visa tapaa vanhan ystävänsä lintuleiriltä, häntä muutaman vuoden vanhemman Leon, joka asuu samassa talossa minkä pihalla kaahariauto on nähty. Lapsille selviää Leon äidin olevan kaahariauton ajaja. Mutta miksi? Ystävällisen poliisin Taiston avulla ja Leon angstailun takia Leon äiti lopulta tunnustaa rattijuopumuksensa ja Janne Mäki saa korvauksensa, että voi elättää oman perheensä vaikka onkin halvaantunut jalkapalloilija.

Pojat grillillä

Leo ja Hakkeri Visan luona aamiaisella
Pankkiryöstäjän seikkailu alkaa kun Kultainen Salama rakentaa itselleen majaa metsään. Taisto tulee kertomaan huonoja uutisia: metsään ei saa rakentaa majaa, koska sinne rakennetaan sio tie kohti kaupunkia. Lapset ovat suutuksissaan, varsinkin Visa, joka välittää metsästä ja siellä asuvista liito-oravista paljon. Poliisi kertoo, että metsä voidaan pelastaa ainoastaan, jos viereisen tilan omistaja  Haapalan pappa myisi peltonsa, niin että tien voisi tehdä sinne. Lapset käyvät Haapalan luona auttelemassa häntä peltotöissä. Haapalalla on todella huono kuulo ja ainoa jonka kanssa tämä pystyy kunnolla kommunikoimaan on Terhi. Tämä kiittelee kovasti avusta, mutta peltojaan ei suostu myymään. Maja  siirretään Rekon ja Terhin porukoiden kavinkonefirman takapihalle ja koko Kultainen Salama on heillä koko viikonlopun yötä. Pimeällä keskiyön aikaan kaikki heräävät meteliin, joka tulee kaivinkone hallista. Sisällä on varas. Terhi soittaa poliisit paikalle, kun Reko käy pihalla vähän katsomassa. Bella pääsee sisältä irti ja hyökkää oitis varkaan kimppuun. Elisa menee tietenkin Bellan perään, mutta molemmat ovat ihan kauhuissaan sillä varkaalla on terävä puukko. Poliisi saapuu juuri sopivasti paikalle ja vie roiston pois. Taisto kertookin hänen olevan Riku, huumeiden käyttäjä ja siksi ihan sekaisin päästään. Lapset käyvät taas auttelemassa Haapalan pappaa ja törmäävät hänen pihallaan tähän Rikuun, joka onkin Haapan papan siskonpoika. Muutaman päivän kulttua lapset ovat keskustassa. Elisa on ostamassa päättäjäisjuhlamekkoa, pojat on jäätelöllä ja Terhi on jäänyt auttamaan Haapalan pappaa pankkiin, kun pankkineiti ei muuten ymmärrä hänen puheitaan. Riku saapuu jälleen paikalle, mutta nyt hänellä on mukanaan pommi, jolla uhkailee. Pankkivirkailija antaa hänelle rahat ja Riku ottaa Terhin panttivangiksi. He lähtevät ajamaan pois keskustasta polliisit ja Kultainen Salama perässään. Taisto saa lopulta auton pysäytettyä kohtalokkain seurauksin. Terhi ja Riku päätyvät sairaalaan ja Taisotoa uhkaillaan jo potkuilla, kun aiheutti loukkaantumisen. Kun lopulta poliisi ja media saa kuulla tapahtumien oikean kulun Terhiltä Taisto saakin ylennyksen. Riku suostuu lähtemään huumevieroitukseen ja Haapalan pappakin suostuu myymään Terhin toiveesta peltonsa, niin että liito-orava metsä saadaan suojeltua.

Majan rakennuspuuhissa

Terhiä katsomassa sairaalassa
Kultainen Salama kirjoja on tehty yhteensä 10 kappaletta. Miljoonakeikka on kirjasarjan toinen osa. Tv-sarja on todella uskollinen kirjoille, ainoastaan Kultaisen Salaman perustaminen on otettu ensimmäisestä kirjasta Polttopullosta mukaan Miljoonakeikkaan.

Ensikosketus: Porukoillamme nauhoitettiin aikoinaan 90-luvulla Muumilaakson Tarinoita vhs-kaseteille. Kun niitää olen katsonut, niin yhden kasetin perässä oli nauhoitettu Veturia ja sitä ennen oli pieni mainos tästä Kultainen Salama tv-sarjasta. Mainos jotenkin jäi pitkäksi aikaa mieleeni ja kun sitten kerran olin paikallisessa kirjastossa niin tämä Kultainen Salama löytyi Ylen Tallennemyynti vhs-kasettina kirjaston uortenelokuvien joukosta. Sieltäpä tätä tuli lainattua useaan kertaan ja nautittua. Tarinahan on kuin vanha kunnon viisikko, mutta Suomeen sijoitettuna. Ainakin pariinotteeseen silloin lainailin videota. Kultainen Salama kirjoihin tutustuin, kuin löysin niitä muutamia kirpputorilta ja nyt kesällä lainasin loput kirjastostani. Kaikki kymmenen luettuani aloin kaivata taas tätä tv-sarjaa ja sitä sainkin etsiä kissojen ja koirien kanssa. Lopulta etsintäni palkittiin, sillä tämä tallennemyyntikasetti löytyi lopulta Muhoksen kunnan kirjastosta.

Visan ysärikeittiö
Maja lähes valmiina

Näyttelijät: Naäitä lapsinäyttelijöistä kukaan ei ole päätynyt näyttelemään enään aikuisena. Lapsista huomaa heidän epävarmuuden, mutta he vetävät roolinsa silti hyvin. Eniten tykkään näitten lasten rooleista uskollisena kirjoille, he vaikuttavat juuri sellaisilta hahmoilta, kuin kirjoihin on kirjoitettu. Visa on todellakin hymyilevä luontoihminen, kuten hänen vanhempansa (äitinä Kirsti Kemppainen ja isänä Juha Muje), Hakkeri kuvataan isosilmälasisena nörttinä, Elisa nättinä muodikkaana tyttönä, Terhi vähän pienempänä ilopillerinä ja Reko rohkeana, kookkaana, urheilullisena ja koneistakiinnostuneena koviksena. Muista aikuisrooleista mistä erityisesti sarjassa tykkään on jalkapalloilija Janne Mäki (Kari-Pekka Toivonen, ihan hänen paras roolinsa) poliisi Taisto (Janne Virtainen, myös hänen paras roolinsa), sekä Haapalan pappaa esittävä Kalevi Kahra. Ihanat Bonuspisteet saa Kaahariautossa oleva Visan vanha luontokaveri Leo (Jussi Virtanen), voi kuinka suloinen tämä punkkari oikein onkaan.

Janne Mäki (Kari-Pekka Toivonen) sairaalassa
Haapalan pappa (Kalevi Kahra)
Poliisi Taisto (Janne Virtanen)
Punkkari Leo (Jussi Virtanen)
Miksi juuri Kultainen Salama: Aikoinaan kun näin tästä kertovan mainoksen, niin viehätyin tästä kuvauksesta. Lapset yhdessä ulkona seikkailemassa. Tykkään valtavasti sarjoista, jossa ollaan plajon ulkona ja sitähän tässä ollaankin. Bellaa talutellaan vähän väliä ja yhdessä pohditaan mitä tehdään. Lasten kemiat toimii hyvin yhteen ja itse tarinat ovat ihan jännittäviä, jos ei niitä etukäteen tiedä. Paljon tapahtmia mahtuu yhteen jaksoon, eikä tämä mitenkään hidastele. Selvästi huomaa sarjan olevan puhdasta 90-lukua, se näkyy perheiden kodeissa, kaupungissa, pihoissa, vaatteissa. Tämä vie itseni niin ala-aste aikojen nostalgisuuteen, ettei tästä voi muuta kuin pitää.  Sarjan musiikki on myös ihan ainoata laatuaan, eikä ihme että sen on tehnyt eräs suosikkisäveltäjäni: Johnny Lee Michaels.

Parhaat kohtaukset: Pidän itse suunnattomasti sarjan alusta, kun Kultainen Salama perustetaan. Miljoonakeikassa myös jakson finaalitapahtumat ovat minusta hyviä, kuinka Kultaisen Salaman avulla rosvo saadaan kiinni. Kaahariautossa pidän paljon Leon ensitapaamisesta ja lopun hetkestä, kun Kultainen Salama luovuttaa Janne Mäelle ison shekin. Pankkiryöstössä suosikkikohtaukseni on lasten yökylässäolo laaksosilla, majan rakentaminen ja ihan loppu, jossa juhlitaan Kultaisen Salaman menestyksekkäitä tutkimuksia.

Bella koira lehtisateessa
 P.S: Kuvat eivät jostain syystä ole oikeassa kuvasuhteessa, pahoittelen

5 kommenttia:

 1. Viime aikoina ovat mielessäni kummitelleet voimakkaat häivähdykset jostain viisikko-kloonista. Onko se juuri tämä? Muistan nuo lapset, koiran, Haapalan papan, ja ennen kaikkea muistan heidän nimensä. Suhtaudun varauksella tarinaan. Ehkä se ei kolahtanut tai sitten en vain ymmärtänyt sitä. Täytyy ehkä perehtyä myöhemmin. Mutta ennen kaikkea haluan tunnustaa, että sarja oli tehty rehellisesti. Viettikö lapsilauma aikaansa loskassa seuraten omituista Hiacea? Vakoilivatko he jossain tilalla, vihdoin kun piha peittyi valkoisesta lumesta, kuin olisi ollut varhainen lauantaiaamu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikken itse ole koskaa oikeita Viisikkoja lukenut niin kyllä Kultainen Salama on mielestäni suomalainen viisikon vastike. Kaahariauto jaksoissa seurataan ainakin loskailmassa volvoa, joka vahingoitti Bellss ja Janne Mäkeä. Ensimmäiset Miljoobakeikan jaksot sijottuu syksyyn, kaahariauto kevättalveen ja pankkiryöstä kunnolla kevääseen. Kannattaa kirjastoista tuota Ylen tallennemyyntiä jos sarjaa kiinnostaa nähdä. Outi-kirjastoillta itse siis tämän lainasin.

   Poista
  2. Kuulostaa selvästi vanhoilta nuortenkirjoilta. Onpa hienoa, että tarina on ollut noin kantavassa osassa, ettei loska haitannut purkittamista. Nykyään tuntuu olevan toisinpäin: Kirjat kirjoitetaan elokuvamaailman mukaan.

   Voisinkin lainata kasetin ja digitoida sen samalla kirjastossa.

   Poista
 2. Tosi kiva kirjoitus, Kultainen salama on ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit, aika harvat muistavat Kultaisen Salaman.

   Poista