Lippukokoelma

Lippukokoelma

torstai 14. huhtikuuta 2016

TV- Suosikkejani: Matka maailman ympäri 80 päivässä

Elokuvien ohessa on tullut monenmoisia televisiosarjoja vuosien varrella seurattua. Jotkut niistä on painautunut ikuisesti mieleeni koskettavien tarinoiden tai herkyvän huumorin takia. Tässä osiossa esittelen suosikkisarjojani ja koitan pohtia, mitkä asiat kyseisessä sarjassa vetoaa minuun, niin että vuodesta toiseen haluan katsoa samoja jaksoja, joita olen niin monen monta kertaa jo elämäni aikana nähnyt.
Vuorossa on yksi lapsuuteni suosikkisarjoista, jonka katsoin tuossa viime syksynä putkeen, eli Phileas Foggin seikkailuja Matka maailman ympäri 80 päivässä.

Herrasmies Phielas Fogg
Juoni: Phileas Fogg, tuo herrasmies Britti, joka on asunut jo ikuisuuden Savil Rown 7 osoitteessa yksin ja viettää täsmällistä aikaansa pääsääntöisesti Reformi-Klubilla lukemassa lehtiä, pelaamassa biljardia ja keskustelemassa muiden Reformi-Klubilaisten kanss apäivän polttavista aiheista. Täsmällinen Fogg on irtisanonut edellisen palvelijansa, koska hän oli aina myöhässä. Tarinamme alkaa siitä, kun hän palkkaa itselleen uuden palvelijan, Pariisilaisen sirkustaiteilija Paspartoun ja sen mukana Espanjalaisen Tikon. Fogg menee perinteiseen tapaan Klubille viettämään päiväänsä, kun siellä hän lukee lehdestä Ralph nimisen toimittajan jutun siitä, että maapallon pystyy kiertämään 80 päivässä. Brittinä, joilla on vedonlyönti veressään hän lyö vetoa muiden epäilevien Reformi-klubilaistensa kanssa siitä, että hän pystyy tekemään tälläisen matkan. Jo samana iltana he lähtevät Lontoosta junalla keirtämään maailmaa Paspartoun ja Tikon kanssa ja kuten arvata saattaa, matkalla tapahtuu vaikka ja mitä. Isoin juttu tietenkin on porukan Intian viidakosta pelastama prinsessa Romy, jonka Fogg ottaa lopulta vaimokseen. Yksin nämä eivät tietenkään matkusta, vaan Englannin poliisin Fix ja Bully Scotland Yardista seuraa myös Foggia, sillä he luulevat tämän olleen Englannin pankin ryöstäjä. Myös Foggin arkkivihollinen Sullivan Reformi-Klubilta lähettää oman kätyrinstä Transferin Foggin perään.

Matka Maailman ympäri 80 päivässä on näytetty suomen televisiossa tekstitettynä 80-luvulla ja dubattuna 90-luvun alkupuolella. Silloin meille nauhoitettiin tästä lähes joka jakso videolla ja sitä kautta tähän sarjaan on kasvettu kunnolla kiinni. Uusintoja on tullut 90-luvun lopulla, 2000-luvun alussa ja ilmeisesti vielä 2010-vuonnakin. Koko sarja on suomessa julkastu DVDllä, mutta eipä niitä enää kauheasti ole myynnissä. Ite latasin kaikki jaksot koneelleni netistä.

Juuri pelastettu Prinsessa Romy kertoo Foggille, Paspartoulle, Tikolle ja Kenraali Kornille elämäntarinansa
Ensikosketus lähti itelleni nuosta kotona nauhoitetuista videoista. Kaikki jaksot oltiin saatu 4 vhs-kasetille ja aikahyvin jakso- ja tarinajärjestyksen tapahtumat muistan nuitten videoiden takia. Tykkäsin hyvin paljon tarinasta ja sen juonenkäänteistä. Sarja opetti minulle lapsena paljon eri maiden kulttuureista ja niiden tavoista, sekä historiasta. Tämän sarjan myötä on tullut luettua usein Jules Vernen samanniminen kirja, mihin tarina perustuu yllättävänkin suorasti. Sarjassa hahmot ovat eläimiä ja muutamia hahmoja (kuten vaikka Tiko ja Bully) on lisätty, mutta siltikin tämä on uskollisin versio, mitä Vernen kirjasta on tehty. Kaikki hahmot ovat ihania mieleeni: Fogg oli erityisesti lapsena oma sankarini ja varmasti kyllä ensirakkauteni mihinkään fiktiiviseen hahmoon. Hänen herrasmiesmäisyytensä on jotain niin täydellisyyttä.

Hahmot: Phileas Fogg on hahmo, jota ei voi kuin ylistää. Hän menettää malttinsa harvoin, mutta silloin kyllä syystä. Hän hyväksyy seuraansa mitä erikoisemmatkin henkilöt ja tulee kaikkien kanssa edes jokseenkin toimeen. Paspartousta ja Tikosta tulee hänelle tärkeitä ystäviä ja Romysta hänen rakastavainen aviopuoliso. Fogg ei halua muille pahaa ja hän käyttää väkivaltaa äärimmäisen harvoin. Amerikassa Intiaanien hyökkäyksessä hän ampuu aseella vain säikyttääkseen heidät pois tieltään, ei satuttaakseen heitä. Paspartou, tuo jääräpäinen Pariisilainen on taasen ennakkoluuloinen mutta hyväsydäminen kaveri, jonka seurassa ei takuulla tule tylsää. Hän on toiminnan mies ja aina auttamasssa lähimmäisiä. Hän ei ymmärrä aina muitten valintoja, mutta hyvän palvelijan lailla tottelee isäntänsä käskyjä. Tiko on Paspartoun pikkukaveri, joka aloittaa seikkailunsa aluksi Paspartoun matkalaukussa. Tiko on myös sirkustaiteilija, pieni ja veikeiä kaveri joka on erikoisen kiintynyt aurinkokelloonsa. Tikon hahmo oli lapsena kanssa yksi suosikkejani, kuten monet monet muutkin. Sarja vilisee niin paljon hahmoja, mutta tähän pääkolmikkoon olen eniten kiintynyt.

Chigacossa Tiko sairastuu ja matka pysähtyy hetkeksi. Vaikka vedonlyönti on Foggille kovin tärkeä, on ystävän henki paljon tärkeämpi
Miksi juuri Matka Maailman ympäri 80 päivässä: Harva näkemäni animaatiosarja on näin sidoksissa toisiin jaksoihin ja kuvaa hahmojen kasvua eteenpäin. Juonen helppous on yksi syy, miksi tästä tykkäsin lapsena: Foggilla on selkeä tavoite ja siihen jä koukkuun, kun haluaa selvittää onnistuuko se vai ei. Hahmot ovat mitä rakastettavimpia ja koko sarja vilisee jännittäviä tapahtumia joka käänteessä. Millon junat suistuu raiteilta ja milloin laivat seilaavat myrskyssä. Tämä opettaa hyvin realistisesti kuinka paljon matkustelu tuo elämään rikkautta, mutta myös näyttää sen kaikkia vaaroja ja vaikeuksia. Kotiin on kuitenkin aina lopulta mukava palata.

Koskettavimmat/parhaimmat kohtaukset:
1. Jakso: Foggin lyötyä vetonsa kaikki luulevat hänen menevän kotiin tekemään matkavalmisteluja, mutta tämä haluaakin vielä ennen lähtöään pelata erän biljardia.

5. Jakso: Korn, Paspartou, Phileas ja Tiko laivan kannella pelaamassa

7. Jakso: Matkalla Intiaan

9. Jakso: Paspartou on Romya pelastamassa roviolta

11. Jakso: Paspartou ja Tiko joutuvat oikeuden eteen, koska Bombayssa he ovat häväiseet pyhää lehmää, kun Paspartou jätti hattunsa sen sarviin roikkumaan, Fogg maksaa 2000 puntaa takuunaan heidän vapauteensa

12. Jakso: Fogg on luvannut ottaa Romyn mukaansa ja saattaa hänet sukulaistensa luokse Singaporeen. Siellä he saavat tietää Romyn sukulaisten muuttaneen Hong Kongiin. Singaporessa Romy ja Phileas ehtivät kuitenkin viettää romanttisen hetken kahden

13.Jakso: Romy saa kuulla sukulaistensa kuolleen kulkutautiin, mutta onneksi Fogg on paikalla lohduttamassa ja lupaa ottaa prinsessan luokseen asumaan Lontooseen

18.Jakso: Amerikassa ollaan oikein villin lännen sankareita. Fogg haastetaan kaksintaisteluun ja uskokaa tai älkää, hän voittaa pelkällä kepillään revolverisankarin

22. Jakso: Kun koko sarjassa on pitkästi kesäistä niin Chigacossa ollaan lumen saartamina. Lumi tuo kivaa kontrastia jaksoihin, varsinkin auringon paistatessa taustalla ja tässä jaksossa soi yksi suosikkilauluistani

25. Jakso: Phileas Fogg pidätetään pankkiryöstöstä. Onneksi pidätys oli vain väärinkäsitys, mutta miten käy, ehtiikö Fogg enää Reformi-Klubille?

26. Ja viimeinen jakso: Romy kosii Foggia

4 kommenttia:

 1. Minunkin yksi lapsuuden suosikki piirretyistäni. Muistan hämärästi 80-luvun alussa katselleeni tätä.
  Paspartou on ja oli suosikkini samoin prinsessa. <3
  Kirjastosta voisikin lainata koko sarjan. Näytti olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi onnekas, ei vain meidän kirjastoissa. Jostain muistaakseni luin, että 80-luvun lopussa tämä vasta ensimmäisen kerran näytettin suomessa tekstitettynä ja vasta 90-luvun alussa dubattuna.

   Poista
 2. On niin paras! välillä on löytynyt YouTubesta voisin kyllä hommata dvd:nä itelleni.

  VastaaPoista
 3. Olisi kiva katsoa joskus niinkuin 80 luvulla ekan kerran, espanjaksi puhuttuna ja suomiteksteillä.

  VastaaPoista