Lippukokoelma

Lippukokoelma

keskiviikko 5. elokuuta 2015

21 tapaa pilata avioliitto

Kun tämä aikoinaan elokuvateatteriin saapui niin odotukset ei ollut kovin korkeat. Johanna Vuoksenmaan elokuvia oli pitänyt tasaisen hyvinä, mutten sen suurempina tunteiden aiheuttajina. Monesti hänen elokuvissaan ei ole pääasiassa ollut juonessa mittän suuria kliimaksikohtia tai päähenkilöllä suuria tavoitteita. Hänen elokuvasna ovat enemmänkin tarinoita, jotka viljelee välillä tahatontakin huumoria ja kuvaavat henkilöiden kasvua.


Elokuvan mainosjuliste
21 tapaa pilata avioliitto on juurikin tälläinen tarina elokuva. Juoni tiivistettynähän on että, Sanna (Armi Toivanen) opiskelee ja tekee tutkimusta tavoista mitkä asiat yleensä pilaa ihmisten avioliiton. Hän haastattelee siihen erilaisia pareja ja ottaa yhden parin; Aleksin ja Johannan (Riku Nieminen ja Niina Lahtinen) oikein esimerkkipariksi. Kun tämä esimerkkipari sitten eroaa, niin Sanna kyseenalaistaa omia tutkimuksiaan ja kännipäissään sitten ihastuu Aleksiin. Myös Sannan kämppis Aino (Essi Hellén) löytää itsellen miehen Sannan työn kautta, vaikkei sekään suhde kauaa kestä. Sannan omien eronneiden vahempiensa suhtautuminen toisiinsa saa myös häntä kyseenalaistamaan tutkimuksiansa. Viimeisen niitin  antaa kuitenkin vähän yllätyksellisesti oma naapuripariskunta.

Elokuva on kesäisen raikas, värikäs ja huumorihäähumussa kulkeva. Sannan kuvaamat haastattelut pariskunnista, jotka analysoivat suhdettaan, ovat koomisimpia herättäjiä. On helppoa kuvitella että monet pariskunnat ovat tosiaankiin niin juurtuneet suhteisiinsa ja valhetelevat murullensa ihan päin naama että kaikki on hyvin, tai päinvastoin kaikki on huonosti. Rakkaus on sokea, niin kuin sanotaan. Naurun aiheuttajia ovat tietenkin myös hiljaiset hetket oikeissa kohdissa ja väärinymmärrykset. Ainon käynti vauvakinossa ilman vauvaa, voisi olla kokeilemisen arvoinen idea, kuten myös radio ja kirjaennustuksetkin.
Hääkellot soi juhlakansaa kutsuen, hääkellot soi mutta puuttuu sulhanen
Pidän näyttelijäntyöstä tässä ihan valtavasti. Armi Toivanen on luonteva menevänä Sannana. Hänen ensimmäinen yhden yön juttunsa Eero Ritala sopivan lipevä, vaikka onkin mies minun makuuni. Essi Hellénin Aino on sopivan hippi ja hurahtanut kaikkeen mystiseen ja itelleni samaistuttavin hahmo koko elokuvassa. Hannele Lauri EIla äitinä on yksinkertaisesti ihana ja Vesa Vierikko Eero isänä on vanha höppänä, mitä hän tuntuu kyllä olevan nykyään jokaisessa elokuvassa. Riku Nieminen, Aku Hirviniemi ja Niina Lahtinen ovat aika yksitoikkosia, mutta menetteleviä. Pamela Tola veti ihan teatterifarssia, jonka roolityö sai myötähäpeämään. Kaikki nämä häävideoklipit hääpareista ovat koomisia, niissä nyttelijät tekee ne ihan vakavalla naamalla, mikä siksi naurattaakin niin paljon. Paras elokuvan parivaljakko on tämä Sannan naapuripariskunta, joita esittää Eila Roine ja Aare Karén. Toivon niin, että oma parisuhteeni on vanhuksena juuri tuollainen, huumorillinen ja lämmin.

En yleensä pidä erikoisen tunnetun musiikin käytöstä elokuvissa ilman mitään hyvin vankkaa syytä, mutta pakko myöntää, että Popedan Hääkellot soi ja Leif Fagerin Romanssi ovat juuri oikeissa kohdissa. Lopun Samuli Putron Olet puolisoni nyt tiivistää elokuvan tunnelman hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti